Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η απάντηση της εργατικής τάξης στη στρατηγική του κεφαλαίου

Εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στην Αθήνα την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα

«Η απάντηση της εργατικής τάξης στη στρατηγική του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη»: Με τον τίτλο αυτό καλεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εργατοϋπαλλήλους, άνεργους, νέους και νέες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που οργανώνει την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «WYNDHAM GRAND ATHENS» (πρώην «Imperial Hotel», πλ. Καραϊσκάκη, σταθμός μετρό «Μεταξουργείο»).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ήδη η πρόσκληση και η αφίσα για την προπαγάνδισή της κυκλοφορούν σε χώρους δουλειάς σε όλη την Αττική.

***

Αυτή η πρωτοβουλία του Κόμματος στην Αττική γίνεται λίγες μέρες μετά τη μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ στο ΣΕΦ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, που αποτέλεσε την κορύφωση μιας πολύ πλούσιας δραστηριότητας σε συνοικίες και εργατικούς κλάδους. Το περιεχόμενο αυτών των πρωτοβουλιών έδωσε τη δυνατότητα στις ΚΟ του ΚΚΕ να συζητήσουν πλατιά για την πολιτική πρόταση του Κόμματος, τη μόνη ρεαλιστική απάντηση στα αδιέξοδα που δημιουργεί ο καπιταλισμός, τόσο όταν είναι σε φάση κρίσης όσο και σε φάση ανάπτυξης.

Το θέμα της εκδήλωσης της ερχόμενης Τετάρτης δεν επιλέχθηκε τυχαία. Κι αυτό γιατί είναι ανάγκη η εργατική τάξη να απαντήσει στην εκστρατεία κυβέρνησης και εργοδοσίας, που προσπαθούν να την πείσουν να δεχτεί κι άλλες θυσίες για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, υπογραμμίζει την ανάγκη να απορριφθεί από πλατιά εργατικά - λαϊκά στρώματα αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης για να κερδίσει την ανοχή τους. Αλλωστε, ο ίδιος ο προγραμματισμός της κυβέρνησης κάνει ακόμα πιο βαρύ το λογαριασμό για τους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που διαφημίζονται οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Τόσο ο προϋπολογισμός με το νέο τσεκούρι και τη φορομπηξία για την εργατική τάξη, όσο και τα μέτρα που προχωρούν στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης», αποδεικνύουν αυτό που ισχυρίζεται το ΚΚΕ: Οτι ο λαός θα πληρώσει το μάρμαρο της όποιας αναιμικής καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Το προηγούμενο διάστημα, μια σειρά χώροι δουλειάς και κλάδοι βρέθηκαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δίνοντας τη μάχη ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα της απληρωσιάς, των απολύσεων, της δουλειάς - λάστιχο, για δουλειά με δικαιώματα, για Συλλογικές Συμβάσεις κ.λπ. Ανάμεσά τους π.χ. οι μεταλλεργάτες στη Ζώνη του Περάματος για την κλαδική τους σύμβαση, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία για το ωράριο, οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία των εφημερίδων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, οι οικοδόμοι διεκδικώντας επίσης Συλλογική Σύμβαση με κινητοποιήσεις στα εργοτάξια της Αττικής κ.ά.

Ανάμεσα στις μάχες στις οποίες πρωτοστατούν αυτήν την περίοδο οι κομμουνιστές και οι οπαδοί του Κόμματος, είναι και αυτές των αρχαιρεσιών σε μια σειρά κλάδους, όπως στο Συνδικάτο Οικοδόμων, στην ΠΕΜΕΝ, στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής κ.α.

Συζητάμε τα συμπεράσματα, δυναμώνουμε τον αγώνα

Ο Ν. Μαυροκέφαλος υπογραμμίζει ότι πρέπει να συζητηθούν ανάμεσα στους εργαζόμενους τα συμπεράσματα από αυτές τις μάχες, κυρίως για να κλιμακωθεί η πάλη σήμερα, να μαχητικοποιηθούν και άλλες δυνάμεις, περισσότεροι να ξεφύγουν από το μαντρί της μοιρολατρίας τού «τίποτα δεν αλλάζει», του «είναι όλοι ίδιοι». Να απορριφθεί τελικά το δηλητήριο της στοίχισης των εργατών με τους στόχους κερδοφορίας των αφεντικών τους, που είναι η μήτρα για αποδοχή των θυσιών διαρκείας.

«Αυτή η εκδήλωση απευθύνεται σε πρωτοπόρους εργάτες που έχουν συμβάλλει στην οργάνωση των κινητοποιήσεων μαζί με τους κομμουνιστές το προηγούμενο διάστημα. Αλλά και σε εργάτες που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τους κομμουνιστές ή "επανακάμπτουν" μετά από χρόνια αδράνειας», αναφέρει το στέλεχος του Κόμματος και συνεχίζει: «Θέλουμε να συζητήσουμε και να ενισχύσουμε τα ταξικά τους κριτήρια, να βγάλουν συμπεράσματα όχι μόνο για την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και όλων των άλλων αστικών κομμάτων. Να συνειδητοποιηθεί δηλαδή ότι η στρατηγική του κεφαλαίου είναι ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους, ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού. Οτι για τους εργαζόμενους ο μοναδικός ελπιδοφόρος δρόμος είναι αυτός της προοπτικής της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της ανάπτυξης της κοινωνικής συμμαχίας. Της πάλης δηλαδή με προοπτική όχι μόνο την αντιμετώπιση της επίθεσης της κυβέρνησης, αλλά για όσα έχουμε ανάγκη, για την κοινωνία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες.

Αυτή η συζήτηση είναι ανάγκη να δυναμώσει, καθώς πρέπει η εργατική πάλη να περάσει σε νέα φάση ανόδου. Μάλιστα, ενόψει της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη, οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να γίνει κάθε τόπος δουλειάς πεδίο οργάνωσης της πάλης. Αυτά θέλουμε να αναδείξουμε και με την εκδήλωση στο Μεταξουργείο την ερχόμενη Τετάρτη».

Το στέλεχος του Κόμματος σημειώνει επίσης ότι η εκδήλωση θα αναδείξει και τη σημασία της ενίσχυσης της επιρροής του Κόμματος στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, στα εργοτάξια, σε κλάδους όπως η Υγεία, οι Τηλεπικοινωνίες κ.α. Τη σημασία τού να δυναμώσει η τάση χειραφέτησης από την επιρροή της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων, της εργοδοσίας.

Δυνατό ΚΚΕ

Και προσθέτει: «Αυτό είναι που μπορεί να δώσει νέα πνοή στον εργατικό αγώνα. Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει περισσότεροι εργατοϋπάλληλοι, συνειδητοί αγωνιστές, πρωτοπόροι, που δίνουν τη μάχη ενάντια στην εργοδοσία, που καλούν τους συναδέλφους τους σε οργάνωση της πάλης. Που κόντρα στη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να χαμηλώσει τις απαιτήσεις, όχι απλά δεν παραιτούνται από τη διεκδίκηση των απωλειών, αλλά βάζουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, στο ύψος της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών.

Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει το Κόμμα να οικοδομεί παντού νέες Οργανώσεις, σημαίνει περισσότερες δυνάμεις που παλεύουν για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για να περάσει στην αντεπίθεση. Περισσότεροι κομμουνιστές στους τόπους δουλειάς σημαίνει ευρύτερη κινητοποίηση δυνάμεων, συμβολή στο ζωντάνεμα των σωματείων και στη δημιουργία νέων, στη συγκρότηση παντού αγωνιστικών πυρήνων, επιτροπών αγώνα κ.λπ., στην αλλαγή των συσχετισμών σε βάρος των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όποιον χώρο δουλειάς δρουν κομμουνιστές, υπάρχει συγκροτημένη Οργάνωση του ΚΚΕ, μπαίνουν περισσότερα εμπόδια στην εργοδοσία, αντιμετωπίζεται σχετικά πιο οργανωμένα η εργοδοτική τρομοκρατία, είναι ανεβασμένη η μαχητικότητα των εργαζομένων. Αυτό μας δείχνουν οι κινητοποιήσεις στο Πέραμα, στα εργοτάξια, στα νοσοκομεία κ.α.».

Ο Ν. Μαυροκέφαλος συμπληρώνει ότι αυτή η πρωτοβουλία της ΚΟ Αττικής αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού πραγματοποιείται 8 μέρες πριν την απεργία της 14ης Δεκέμβρη, «που θέλουμε να αποτελέσει έναν ακόμα σταθμό στην ανασύνταξη του κινήματος. Η συμβολή της εκδήλωσης, αλλά και η προετοιμασία της, η εξόρμηση στους τόπους δουλειάς είναι πολύτιμη. Πρωτοβουλίες όπως αυτή της ΚΟ Αττικής εντάσσονται στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να βγει το ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό, με γερές Οργανώσεις παντού και κυρίως εκεί που χτυπάει η καρδιά της ταξικής πάλης, στον τόπο δουλειάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ