Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Με οδηγό τον Κουκούπετρο!

Ελάτε να αλλάξουμε τις ημερομηνίες, τα ρούχα και τα όπλα, και με ένα πήδημα προς τα... πίσω να βρεθούμε στον 11ο αιώνα. Στο Μεσαίωνα. Τότε που τα ταμπούρλα της χριστιανοσύνης ένωναν τον «πολιτισμένο» κόσμο ενάντια στους «άγριους» - και άπιστους, βέβαια- Σελτζούκους! Πόσες ομοιότητες και πόσες ωμότητες...

Και εκείνος ο πόλεμος, βέβαια, είχε την αφορμή του. Η απελευθέρωση - πάντα - των Αγίων Τόπων! Στη συνέχεια, όπως ήταν φυσικό, όταν τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, όταν δε χρειαζόταν δικαιολογίες, έπεσαν τα προσ\σχήματα και έμεινε η ωμή αλήθεια. Η επιθυμία της Δύσης να κατακτήσει οικονομικά και θρησκευτικά την -πλούσια- Ανατολή.

Σας θυμίζει τίποτα η συνάντηση του Κλερμόν της Γαλλίας με το σήμερα; Εκεί το 1096 ο πάπας Ουρβανός ο Β', ο Μπους εκείνης της περιόδου, συγκέντρωσε τους πρέσβεις όλων των ευρωπαϊκών εθνών και κήρυξε επίσημα τη σταυροφορία. Κάλεσε τους Σημίτηδες και τους Μπλερ της εποχής του και τους ανήγγειλε την ιερή εκστρατεία κατά των απίστων. Και εκείνοι, όπως και οι σημερινοί, δέχτηκαν την έναρξη του πολέμου με «κραυγές ενθουσιασμού». Η Δύση, τότε και τώρα, θα τιμωρούσε τους τρομοκράτες που εμπόδιζαν τους πιστούς να προσκυνούν τον τάφο του Χριστού.

Η πρώτη απόπειρα, όπως είναι γνωστό, με αρχηγό τον Πέτρο τον Ερημίτη, τον αποκαλούμενο και Κουκούπετρο, έπεσε πάνω στους... Ταλιμπάν της εποχής και χάθηκαν με μιας 50.000 στρατιώτες, μόλις πάτησαν το πόδι τους στην Ασία. Εμείς δεν αρχίσαμε ακόμα να μετράμε νεκρούς, γιατί δεν ξεκίνησε ακόμα η δική μας εκστρατεία...

Χρειάστηκαν οκτώ σταυροφορίες, και μια, ακόμα, που δεν «υπολογίζει» και δε «μετράει» ιστορία. Αυτή του 1212, που είναι γνωστή σαν η «σταυροφορία των παιδιών». Γιατί σε αυτή 50.000 παιδιά θυσιάστηκαν από τους ιερείς, τα γεράκια εκείνης της περιόδου! Οκτώ σταυροφορίες, λοιπόν, ( και μια «κρυφή», εννιά), διακόσια χρόνια πολέμων και έξι εκατομμύρια νεκροί! Αλλά, τελικά, ο σκοπός επιτεύχτηκε. Οι Αγιοι Τόποι απελευθερώθηκαν. Καινούριες πηγές πλουτισμού πέρασαν στα χέρια της «πολιτισμένης» Ευρώπης. Το εμπόριο απλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Σφυρηλατήθηκε η έννοια της συμμαχίας των επιθετικών εθνών. Και, βέβαια, να μην ξεχάσουμε και την κλοπή των πνευματικών κατακτήσεων των Αράβων. Και, τέλος,... την αρχή του τέλους του φεουδαρχισμού!.

Τα ονόματα, οι αρχηγοί, οι βασιλιάδες οι στρατηγοί, τα κράτη αρχηγοί, άλλαζαν όλα αυτά τα διακόσια χρόνια των σταυροφοριών σαν τα πουκάμισα. Πότε οδηγούσε ο Μπους, πότε ο Μπλερ, πότε ο Γκένσερ, ανάλογα με τις συγκυρίες. Ο αγώνας όμως, ήταν ένας... μακρύς και ατέλειωτος. Και ο σκοπός καθαρός: Να χτυπηθεί η «τρομοκρατία».

Ποιος νοιάζεται για τα έξι, για τα εκατόν έξι, εκατομμύρια των νεκρών; Ποιος νοιάζεται για τα 50.000 σφαγμένα παιδιά; Οι αγωγοί των πετρελαίων και των φυσικών αερίων, ο έλεγχος του εμπορίου, πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστούν. Αυτά, για τον «πολιτισμένο κόσμο» είναι αξίες όμοιες με αυτές των παναγίων τάφων.

Εμπρός, λοιπόν, όλοι εμείς οι «πολιτισμένοι» λαοί της Δύσης να οργανώσουμε τις δικές μας σταυροφορίες. Οδηγός μα ο Κουκούπετρος.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ