Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
«Διαφωνία πολιτικής και όχι προσώπου»

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Η ιρακινή ηγεσία δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον νέο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, Σουηδό Χανς Μπλιξ, διαμήνυσε, χτες, η Βαγδάτη. Το ιρακινό καθεστώς κατέστησε σαφές ότι η αντίρρησή του δεν αφορά το πρόσωπο του Μπλιξ αλλά την πολιτική που επιμένει να ακολουθεί απέναντι στο Ιράκ το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οπως δήλωνε, χτες, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νιζάρ Χαμντούμ, η Βαγδάτη αρνείται να συνεργαστεί, πλέον, με το Συμβούλιο Ασφαλείας, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο προς επιθεώρηση στο οπλοστάσιό του και κατά συνέπεια πρέπει άμεσα να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του. Ο Ιρακινός αξιωματούχος, μάλιστα, εκτίμησε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι ιδιαίτερα δύσκολη όσο οι ΗΠΑ και η Βρετανία διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χανς Μπλιξ, διευθυντής μέχρι το 1997 της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, εκλέχτηκε ομόφωνα και από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αργά το βράδυ της Τετάρτης, στη θέση του επικεφαλής της νέας Επιτροπής Ελέγχου του Ιρακινού Αφοπλισμού, της UNMOVIC. Με την εκλογή του Μπλιξ δόθηκε τέλος στο πρόβλημα που είχε προκύψει από το διορισμό του συμπατριώτη του Ρολφ Εκέους, με τον οποίο διαφώνησαν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ