Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Κοντά σε κυβέρνηση Δεξιά και Ακροδεξιά

Πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις

ΒΙΕΝΝΗ.-

Ολο και εντονότερες γίνονται οι αντιδράσεις δυσαρέσκειας της διεθνούς κοινότητας, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας. Την ίδια στιγμή, στελέχη της αυστριακής Δεξιάς προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα και επιμένουν ότι δεν πρόκειται παρά για τη φυσιολογική εξέλιξη μιας προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού συστήματος.

«Βουτιά στην πιο σκοτεινή περίοδο της ιστορίας της Ευρώπης», χαρακτήρισε τη διαδικασία συνομιλιών με τον Γκέοργκ Χάιντερ, ηγέτη του Κόμματος της Ελευθερίας, ο Τσέχος βουλευτής Φράντισεκ Σέμπεϊγ. Τη βαθιά του ανησυχία εξέφρασε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ αρνητικό το γεγονός ότι εμφανίζεται ως αρκετά πιθανή η προοπτική συμμετοχής στην κυβέρνηση ενός κόμματος, που «δεν έχει ξεκαθαρίσει με το ναζιστικό παρελθόν του». «Καμία θέση ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τις αξίες της ΕΕ δεν έχει μια ακροδεξιά κυβέρνηση», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκέραν Πέρσον. Τους φόβους των ευρωπαϊκών ηγεσιών δήλωσε ότι συμμερίζεται και ο Σλοβένος Πρόεδρος, Μίλαν Κούτσαν, μην κρύβοντας την ανησυχία του καθώς ο ηγέτης της αυστριακής Ακροδεξιάς έχει, επανειλημμένως, εκφραστεί κατά της ΕΕ και των ξένων, τη στιγμή που η Σλοβενία έχει διατυπώσει ξεκάθαρα την επιθυμία της να εισέλθει στην ΕΕ.

Σε προσπάθεια να αποκλιμακώσουν τη διεθνή ένταση που έχει προκληθεί προχώρησαν, χτες, πολλά ανώτατα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, μέλος της Γραμματείας του Κόμματος, Μπενίτα Φερέρο - Βάλντερ, χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και εξέφρασε την άποψη ότι τις υποκινούν οι «συγγενείς» πολιτικοί χώροι του, μέχρι στιγμής, εντολοδόχου καγκελάριου, σοσιαλδημοκράτη, Βίκτορ Κλίμα. Ο γγ του Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Ραούχ - Καλάτ, απόρησε γιατί γίνεται τόσος θόρυβος, ενώ δεν πρόκειται παρά για μία απολύτως φυσιολογική διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της χώρας, Τόμας Κλέστιλ, είχε, χτες, άλλη μια συνάντηση με τον Κλίμα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο καγκελάριος τού ανακοίνωσε, και επισήμως, την αδυναμία του να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Οπως έγινε γνωστό από το γραφείο της αυστριακής Προεδρίας, ο Κλέστιλ θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών και ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Βόλφγκανγκ Σούσελ, και τον Γκέοργκ Χάιντερ, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των συνομιλιών τους στην κατεύθυνση μιας νέας κυβέρνησης. Ανάλογα με την εξέλιξη της συνάντησης αυτής «θα αποφασίσει για το μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Με άλλα λόγια, δηλαδή, θα αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο, κατά σειρά, κόμμα των αποτελεσμάτων της 3ης Οκτώβρη, δηλαδή στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ