Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΛ
Νέα «τσουβάλια» μάρκα

Ο Χ. Κολ δίπλα στο μεγαλοεπιχειρηματία Λ. Κιρτς, που λέγεται πως του παρείχε δωρεάν αεροπορικές πτήσεις

Associated Press

Ο Χ. Κολ δίπλα στο μεγαλοεπιχειρηματία Λ. Κιρτς, που λέγεται πως του παρείχε δωρεάν αεροπορικές πτήσεις
ΒΙΣΜΠΑΝΤΕΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ουδεμία διέξοδος για τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, που έχει βρεθεί, απόλυτα μόνος, εγκλωβισμένος ανάμεσα σε πυρά. Από τη μία, το ίδιο του το κόμμα, το οποίο δείχνει να θέλει να ξεκαθαρίσει μια και καλά «από την εποχή της διαφθοράς», που είναι συνυφασμένη με την 25ετία που διατέλεσε ο Κολ ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, της CDU. Από την άλλη, ο Τύπος, το κυβερνών κόμμα, αλλά και το γερμανικό Κοινοβούλιο, το οποίο δείχνει ότι κωφεύει στις εκκλήσεις του Κολ, να είναι ο πρώτος που θα καταθέσει στην ειδική ερευνητική επιτροπή της Μπούντεσταγκ, που ερευνά τα σκάνδαλα των «μαύρων» - παράνομων λογαριασμών της CDU.

Η εξέλιξη αυτή, έκανε τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, τον Αντρέα Σμιτ, να εκραγεί και να κατηγορήσει τους Σοσιαλδημοκράτες - που έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο - ότι προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να καθοδηγήσουν τις έρευνες για να εξαχθεί ένα πόρισμα που θα λειτουργήσει πολιτικά υπέρ του SPD και του κυβερνητικού συνασπισμού.

Φυσικά οι Χριστιανοκοινωνιστές προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν, αλλά οι ίδιοι εξάγουν εσωτερικά ένα αδυσώπητο πόλεμο, που συνεχώς διευρύνεται, καθώς ανακαλύπτουν νέα τεράστια παράνομα ποσά. Η περιφερειακή οργάνωση της CDU της Εσσης ανακοίνωσε χθες ότι ανακάλυψε επιπλέον χρηματικά ποσά τα οποία είχαν διοχετευτεί παράνομα στο κόμμα μέσω μυστικών λογαριασμών σε τράπεζες του εξωτερικού, στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Η είδηση αυτή επισημοποιήθηκε όταν, ο πρόεδρος της CDU, και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Εσσης, Ρόλαντ Κοχ, ομολόγησε χθες στο Βισμπάντεν ότι τα μετρητά που είχαν διοχετευτεί στο κόμμα μέσω της Ελβετίας ήτανε «πολύ περισσότερα» από εκείνα που είχε ομολογηθεί αρχικά και πρόσθεσε ότι τα ποσά αυτά διαβιβάστηκαν το Δεκέμβριο του 1983 και ήτανε της τάξεως των 19,2 εκατομμυρίων μάρκων (περίπου 9,8 εκατομμυρίων δολαρίων) και όχι 4 εκατομμυρίων όπως αρχικά είχε αποκαλυφθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ