Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018
Αντιλαϊκό εργαλείο, ενταγμένο στη στρατηγική του κεφαλαίου

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Ν. Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος, στη σχετική συζήτηση στη Βουλή

Η κυβέρνηση αποτελεί πραγματικά την εμπροσθοφυλακή στην υλοποίηση όλων των στόχων και των απαιτήσεων που εξυπηρετούν σήμερα τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. (...) Είσαστε στοχοπροσηλωμένοι στο να εξυπηρετήσετε συνολικά τη στρατηγική της αστικής τάξης στη χώρα μας.

Ετσι, λοιπόν, προχωράτε με γοργά βήματα στη «γεωπολιτική αναβάθμιση» της Ελλάδας. Παίζετε δηλαδή με τη φωτιά. Μετατρέπετε την Ελλάδα σε ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, μέσα από τη νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη, μέσα από την εγκατάσταση νέων τύπων - λέγε με «πυρηνικά νέας μορφής» - όπλων στον Αραξο.

Σε μια περιοχή που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, που ο κίνδυνος του πολέμου είναι πολύ πιο κοντά και αυξάνονται και οι διεκδικήσεις για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των συνόρων και των περιφερειακών παικτών. Σε αυτό άλλωστε συντέλεσε, στο να αναβαθμίσει δηλαδή τις διεκδικήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, και η πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας.

Η αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας δεν σημαίνει παρά αναβάθμιση των κινδύνων από τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Σημαίνει νέες θυσίες για το λαό, γιατί οι μόνοι που θα ωφεληθούν από αυτήν τη γεωπολιτική αναβάθμιση θα είναι τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, γιατί τα συμφέροντα αυτών εξυπηρετεί ο στόχος για μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο ενεργειακό, σε κόμβο μεταφορικό και διαμετακόμισης και όχι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. (...)

Αύξηση της εκμετάλλευσης για ανάκαμψη των κερδών

Ο δεύτερος στόχος είναι η ανάκαμψη των κερδών, η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, ανάκαμψη που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αύξηση της εκμετάλλευσης.

Ολοκληρώνετε το έγκλημα απέναντι στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, "απελευθερώνοντας" ακόμη περισσότερο την αγορά εργασίας, ούτως ώστε να έχετε ένα φτηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, έρμαιο στις ορέξεις των κεφαλαιοκρατών.

Μάλιστα, ο ΣΕΒ δεν σταματάει εκεί. Απαιτεί και νέες θυσίες. Γιατί, ακριβώς, οι νέες θυσίες των εργαζομένων είναι αυτές οι οποίες θα θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων. Αρα, λοιπόν, είναι θυσίες χωρίς ημερομηνία λήξης. Στο κάτω - κάτω της γραφής, οι ίδιες ακριβώς κατευθύνσεις στην αγορά εργασίας εφαρμόζονται στο σύνολο των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στηρίζετε με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο τους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων: Με χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον αναπτυξιακό νόμο, τις προκλητικές φοροαπαλλαγές που έχουν τμήματα του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο «απελευθέρωσης» συνολικότερα της αγοράς, εκτοπίζετε βίαια τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες, για να μπορέσουν να αποκτήσουν οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις μεγαλύτερο κομμάτι και μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας να θωρακίσετε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τα επενδυτικά σχέδια των ομίλων.

Δεν θα τα καταφέρετε να θωρακίσετε το σύστημα από τις λαϊκές αντιδράσεις

Ο τρίτος άξονας, που είναι δεμένος με τους δυο προηγούμενους, είναι ακριβώς να θωρακίσετε το σύστημα από τις λαϊκές αντιδράσεις, από τη ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης. Και καταφεύγετε σε όλα τα όπλα που είχαν διδάξει οι προηγούμενοι, στον αυταρχισμό, στην καταστολή, στις προληπτικές συλλήψεις. (...)

Χωρίς καμία ντροπή, προχωρήσατε και προχωράτε στην ολοκλήρωση του εγκλήματος για να χτυπήσετε τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης, το δικαίωμά της στην απεργία, και μάλιστα με υποκριτική λογική, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσετε τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στους χώρους δουλειάς. Ποιον κοροϊδεύετε;

Η ρήση του Μαρξ, που επιβεβαιώνεται εκατό φορές σήμερα, είναι ακριβώς ότι η αστική σας δημοκρατία σταματά έξω από τις πύλες των εργοστασίων. Δεν ακούτε για τις μαζικές απολύσεις συνδικαλιστών, απεργών και όλων όσοι προσπαθούν να συνδικαλιστούν με την τρομοκρατία που υπάρχει στους χώρους δουλειάς; Γιατί το κάνετε αυτό; Είναι πολύ απλό. Για να βάλετε εμπόδια και επί της ουσίας να ακυρώσετε το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, γιατί θέλετε μια υποτακτική εργατική τάξη με σκυμμένο το κεφάλι, που να υλοποιεί στο ακέραιο τις απαιτήσεις των αφεντικών.

Ομως, δεν θα σας κάνουμε το χατίρι ως ΚΚΕ. Δεν θα σας αφήσουμε να υλοποιήσετε αυτά τα σχέδια και οι απειλές που δημοσιεύονται δεν πρόκειται να μας τρομάξουν. (...)

Τα παίρνετε από το λαό και τα δίνετε στις επιχειρήσεις

Βεβαίως, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να μην αποτυπώνει ανάγλυφα τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, όπως η δημοσιονομική εξυγίανση, η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που σημαίνουν νέα δεινά για το λαό.

Αυτό φαίνεται πολύ καθαρά, μόνο και μόνο αν αναγνώσουμε ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο σκέλος των εσόδων τι έχουμε;

Προβλέπεται για το 2018 αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των φυσικών προσώπων, δηλαδή των λαϊκών νοικοκυριών, κατά 460 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό θα προέλθει μέσα από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% στην προκαταβολή του φόρου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και από τις συντάξεις και την κατάργηση της έκπτωσης για τις ιατρικές δαπάνες.

Προβλέπεται, επίσης, αύξηση των εσόδων από τη φορολογία ακίνητης περιουσίας κατά 180 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο ακριβώς της τρίτης «αξιολόγησης», θέλετε να διευρύνετε τη βάση υπολογισμού της ακίνητης περιουσίας και άρα να χτυπήσετε ακόμη περισσότερο τη μικρή ακίνητη περιουσία.

Τρίτη πηγή αύξησης των εσόδων είναι από τους έμμεσους φόρους - τους πιο αντιλαϊκούς - τους φόρους στην κατανάλωση, του ΦΠΑ, κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

«Εργαλείο επιτυχίας» είναι και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα 32 εναπομείναντα νησιά του Αιγαίου.

Αρα, όλο αυτό μας οδηγεί σε μια επιβάρυνση 1,15 δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2018, που θα κληθούν να πληρώσουν κατά κύριο λόγο τα λαϊκά στρώματα.

Ομως, τα φορολογικά έσοδα προβλέπονται αυξημένα μόνο κατά 950 εκατομμύρια. Αυτά τα 200 εκατομμύρια χαθήκανε στο δρόμο ή τα δώσατε με φοροαπαλλαγές και μειώσεις φορολογίας σε κάποιους; Η φορολογία των νομικών προσώπων, των επιχειρήσεων μειώνεται για το 2018, και μάλιστα σε μια περίοδο που εσείς οι ίδιοι λέτε ότι αυξάνεται ο τζίρος τους και η κερδοφορία τους και αντί να έχουν αυξημένη συμμετοχή, μειώνεται η συμμετοχή τους στα φορολογικά έσοδα.

Υπάρχουν και μέτρα τα οποία είναι άμεσα υλοποιήσιμα, όπως η μείωση της τηλεοπτικής διαφημιστικής δαπάνης από το 20% στο 5% - δώρο στους καναλάρχες, που κατά τ' άλλα τους κυνηγάτε! - ή όπως η εξαγγελία της κ. Παπανάτσιου, που είπε ότι «συμφωνήσαμε να μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%».

Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα αυτής της μείωσης; Γιατί οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν σταθεροί, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι εδώ. Οποιον απαλλάσσετε, τα πληρώνει άλλος. Αρα, τα παίρνετε από το λαό και τα δίνετε στις επιχειρήσεις.

Ομως, ας πάμε και στο σκέλος των δαπανών:

Μειώνονται οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ.

Μειώνεται η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά 68% σε σχέση με το 2017, δηλαδή κατά 214 εκατομμύρια.

Μειώνεται η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία κατά 28%, δηλαδή κατά 370 εκατομμύρια. Και τι λέτε; Αυτή η μείωση θα αντικατασταθεί από την αύξηση της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων. Επί της ουσίας, δηλαδή, τα νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν στις πλάτες των άμεσα ασφαλισμένων, είτε μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών είτε μέσω της ίδιας συμμετοχής των ασφαλισμένων, του λαού, με το μεγαλύτερο χαράτσι που θα πληρώνουν.

Εξαϋλώνεται το ΕΚΑΣ το 2018, για να καταργηθεί επί της ουσίας οριστικά το 2019.

Πετσοκόβετε στο μισό το επίδομα θέρμανσης.

Διατηρείτε στο ίδιο κονδύλι το πενιχρό επίδομα ανεργίας που το παίρνουν ελάχιστοι και προκλητικά, την ίδια στιγμή, αυξάνετε κατά 100 εκατομμύρια το κονδύλι που δίνει ο ΟΑΕΔ για τα "προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης". (...) Αντί δηλαδή να τα δώσετε στους άνεργους μέσα από την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, δίνετε νέο πεσκέσι στους επιχειρηματικούς ομίλους για φτηνή εργατική δύναμη.

Ζεστό χρήμα και υποδομές για τις ανάγκες των ομίλων

Τρίτο στοιχείο του προϋπολογισμού είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που είναι προσαρμοσμένο στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, το οποίο βεβαίως υλοποιεί την αντιδραστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στηρίζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του μεγάλου κεφαλαίου.

Ομως και το υπόλοιπο, το εθνικό σκέλος, το διαθέτετε (...) στο να διαμορφωθούν οι υποδομές αυτές που σήμερα είναι απαραίτητες και κατά προτεραιότητα εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου από την άποψη της κερδοφορίας, για την κατασκευή και για τη χρήση οδικών αξόνων, ενώ αντίθετα υποδομές που είναι απαραίτητες για την προστασία και την ικανοποίηση των αναγκών του ελληνικού λαού τις μεταφέρετε στις ελληνικές καλένδες.

Σας είχαμε ρωτήσει μετ' επιτάσεως στην Επιτροπή: Πού είναι αυτό το αυξημένο κονδύλι που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός για την αντιπλημμυρική προστασία; Σε ποιον κωδικό το κρύβετε; Δεν μας απαντήσατε στην Επιτροπή. Θα μας απαντήσετε στην Ολομέλεια; Από πού προκύπτει αύξηση της χρηματοδότησης για αντιπλημμυρικά έργα; Δεν το βρίσκουμε πουθενά, δεν προκύπτει από πουθενά.

Και βεβαίως, μέσα στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού επιταχύνετε τις ιδιωτικοποιήσεις στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, μία αύξηση κατά 1,1 δισεκατομμύριο, με την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας και των μεταφορών.

Το αποτέλεσμα είναι η εκτίναξη του ματωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος στα 7 δισεκατομμύρια από 4,4 που ήταν φέτος, δηλαδή μία αύξηση 63%. Αυτό θα το επιτύχετε με την αύξηση της φορολογίας, με τις περικοπές στις δαπάνες, αλλά και με τα πλεονάσματα.

Εχουν πλεονάσματα τα νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Επιτυγχάνετε πλεονάσματα στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ, μέσα από τη μείωση των συντάξεων και από τη μείωση των παροχών, για να επιστρέψετε μέσα από αυτά τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα ορισμένα «ψίχουλα». Δηλαδή καλείτε τους φτωχούς να πληρώσουν για τους εξαθλιωμένους.

Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι άδικος, ταξικός, αντιλαϊκός, είναι εργαλείο αναδιανομής. Τα παίρνετε από τους πολλούς για να τα δώσετε σε λίγους, γι' αυτό και τον καταψηφίζουμε. (...)

Μονόδρομος για το λαό η σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο

Γι' αυτό σήμερα αυτό το οποίο απαιτείται είναι ένα κίνημα ρωμαλέο και μαχητικό (...) ένα κίνημα που να σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το καπιταλιστικό κέρδος, την καπιταλιστική ιδιοκτησία, τα συμφέροντα της αστικής τάξης, το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετεί αυτά τα συμφέροντα. Με αυτόν πρέπει να συγκρουστούν η εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Αποτελεί το μονόδρομο για το λαό, για να τα αλλάξει όλα, για να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να πάρει την εξουσία στα χέρια του, για να μπορεί, αξιοποιώντας το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων, να ικανοποιήσει με επάρκεια το σύνολο των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ