Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Νέες φωτιές από τα σχέδια ενίσχυσης της κατοχής, με φόντο τις αποφάσεις των ΗΠΑ
  • Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ εντάσσεται σε ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς
  • Συνεχείς κινητοποιήσεις του Παλαιστινιακού λαού, με 6 νεκρούς

Γροθιές και πέτρες αντιτάσσουν οι Παλαιστίνιοι απέναντι στην υπεροπλία των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων

Copyright 2017 The Associated

Γροθιές και πέτρες αντιτάσσουν οι Παλαιστίνιοι απέναντι στην υπεροπλία των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων
Η επιλογή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει στις 6/12 την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ επιβεβαιώνεται πως δεν ήταν βεβιασμένη απόφαση, αλλά μία καλά σχεδιασμένη κίνηση προκειμένου να ριχτεί και άλλο «λάδι στη φωτιά» της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, ώστε να «καεί» το σχέδιο ίδρυσης και αναγνώρισης της ανεξάρτητης Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.

Πολύ περισσότερο που η κίνηση Τραμπ έγινε με φόντο τη σύγκλιση γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ με άλλες δυνάμεις της περιοχής (π.χ. Ισραήλ, Σαουδική Αραβία κ.ά.), τη γενικότερη αναδιάταξη δυνάμεων στο ρευστό περιφερειακό περιβάλλον μετά τη συντριβή των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και την πιθανή εξαπόλυση νέων επεμβάσεων σε χώρες που θεωρούνται «εμπόδια» στην κυριαρχία τους, όπως το Ιράν. Εκδηλώνεται επίσης στο πλαίσιο ευρύτερου περιφερειακού ανταγωνισμού όπου δρουν άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία (που αυξάνει γενικότερα την επιρροή της) και η ΕΕ.

Εκτακτη Ισλαμική Διάσκεψη

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κυβέρνησης Τραμπ για όξυνση της έντασης στα παλαιστινιακά εδάφη δεν περνά χωρίς αντιδράσεις. Με πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν συγκλήθηκε την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη έκτακτη Σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης με συμμετοχή αξιωματούχων 57 χωρών και προσκεκλημένων (όπως ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο, εκπροσωπώντας το Κίνημα των Αδεσμεύτων). Σε αυτή χαρακτήρισαν την επιλογή των ΗΠΑ «άκυρη και κενή» και αμφισβήτησαν τον μεσολαβητικό ρόλο των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό, ξεκινώντας ζυμώσεις για την «κάλυψη» αυτού του ρόλου από άλλη δύναμη (με πρώτο στη «λίστα» τον Ερντογάν). Επιπλέον, κάλεσαν όσες χώρες δεν το έχουν κάνει ήδη να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, επιχειρώντας προφανώς να προωθήσουν τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή έναντι «εταίρων» και αντιπάλων. Βεβαίως, οι ηγέτες του Οργανισμού, με πρόσχημα τη θρησκεία, επιχειρούν να προωθήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων των χωρών τους σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή, όπου διαγκωνίζονται πολλές δυνάμεις.

Σχέδια και σενάρια ιμπεριαλιστών

Πάντως δεν είναι τυχαίο πως λίγες βδομάδες πριν ο Τραμπ ανακοινώσει την απόφαση για την Ιερουσαλήμ, διέρρευσαν σε μερίδα του αραβικού Τύπου πληροφορίες για τα απώτερα σχέδια των ΗΠΑ σε συνεργασία με Ισραήλ και Σαουδική Αραβία.

Πρώτη η λιβανέζικη εφημερίδα «Αλ Ακμπάρ» είχε αποκαλύψει στις 14/11 το μυστικό μνημόνιο του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ προς τον Σαουδάραβα διάδοχο, πρίγκιπα και υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, όπου φαινόταν να σχεδιάζονται η απεμπόληση του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων, η χορήγηση υπηκοότητας της χώρας στην οποία ζουν όσοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες κατέφυγαν στο εξωτερικό, και η «ακύρωση» του στόχου να γίνει η ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Παλαιστίνης, ώστε να μετατραπεί σε «διεθνές» προτεκτοράτο!

Ενα ακόμα χειρότερο σενάριο λανσάρεται από το αμερικανικό περιοδικό «The American Concervative». Στις 12/12 ο αρθρογράφος του, Τζέφρι Αρονσον, αναρωτιόταν «μήπως η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να δώσει τη Δυτική Οχθη στο Ισραήλ». Επικαλούμενος πληροφορίες από πρόσφατες συνομιλίες του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, υποστηρίζει ότι στα σκαριά υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία μίας «μικρής Παλαιστίνης» στη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμπερίληψη ορισμένων εδαφών από την αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά. Στο σχέδιο, που αποκαλείται «Gaza plus», δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ! Σε αυτή τη φάση, οι Σαουδάραβες εμφανίζονται πρόθυμοι να προωθήσουν έναν τέτοιο σχεδιασμό. Αυτό ενδεχομένως εξηγεί, εν μέρει, γιατί ο Τραμπ επέλεξε τώρα να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Πιθανώς γιατί οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σχεδιάζουν να «καταπιούν» (αν μπορέσουν!) και την υπόλοιπη Δυτική Οχθη...

Κινητοποιήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη

Καθημερινές είναι οι διαδηλώσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου ο λαός συγκρούεται με τις δυνάμεις κατοχής, διεκδικώντας ανεξάρτητη και κυρίαρχη πατρίδα. Από τις 6 Δεκέμβρη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι (οι δύο τελευταίοι την Παρασκευή 15/12, σε συγκρούσεις στη Γάζα) και έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.100.

Τα πιο επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ για νέες συγκρούσεις και αλλαγές συνόρων στο πλαίσιο της λεγόμενης «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ακόμα κι αν φύγουν από το ρόλο του διαμεσολαβητή που τους έδινε μέχρι τώρα η Παλαιστινιακή Αρχή, θα θελήσουν να επωφεληθούν άλλες δυνάμεις, όπως η ΕΕ, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, η Ρωσία και η Κίνα, με απώτερο στόχο τον έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών και των αγωγών μεταφοράς τους. Αυτό όμως δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα για τα λαϊκά στρώματα, που για να δουν ουσιαστική αλλαγή στη ζωή τους πρέπει να συνδυάσουν τον αγώνα τους με την πάλη των λαών όλης της περιοχής για να εμποδιστούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για να ανατραπεί οριστικά η καπιταλιστική εξουσία και εκμετάλλευση.


Δ. ΟΡΦ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία για παλαιστινιακή επιτροπή συμφιλίωσης (2023-08-01 00:00:00.0)
Καταδικάζει ως «άκυρη και κενή» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ (2017-12-14 00:00:00.0)
Καθημερινές διαδηλώσεις του Παλαιστινιακού λαού (2017-12-13 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η οργή στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη (2017-12-12 00:00:00.0)
Μαζικές διαδηλώσεις και έντονες αντιδράσεις... (2017-12-08 00:00:00.0)
Διεργασίες για συνομιλίες σχετικά με το Παλαιστινιακό (2017-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ