Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018
Ψηφίζεται απόψε φορτώνοντας νέα βάρη στο λαό

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ολοκληρώνεται σήμερα κοντά στα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προδιαγράφει νέα σφαγή στο λεηλατημένο εργατικό εισόδημα και στις λαϊκές ανάγκες για λογαριασμό του κεφαλαίου, που ζητά ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα.

Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε εκμεταλλευτικό σύστημα

«Ανάκαμψη του καπιταλισμού δεν γίνεται αν δεν παρθούν μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης, του λαού», ανέφερε στη χτεσινή τέταρτη μέρα της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Οπως τόνισε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αποφασισμένη, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, να εξασφαλίσει όλα όσα χρειάζεται το κεφάλαιο για να ανακάμψει: Από το παραπέρα πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, τις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις, μέχρι το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, για το οποίο έκανε καθαρό ότι είναι «αιτία πολέμου» για το ΚΚΕ και την εργατική τάξη.

Οσο για την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, επισήμανε ότι «αυτό που επιχειρείται είναι να εγκλωβιστεί ο λαός, να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια που είναι πολύ μεγάλη, εντός των τειχών, να είναι μετακινούμενη μέσα στο σύστημα και στο πλαστό δίλημμα ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ομως η βαρβαρότητα θα παραμένει», ώστε ο λαός «να μη δει τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι το καπιταλιστικό σύστημα, η εξουσία των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, που εκμεταλλεύεται τον πλούτο που παράγει ο λαός ακόμα και με αίμα».

Ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες «ξεπλύματος» του καπιταλιστικού συστήματος, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου αποδείχθηκε πως έχουν τις ίδιες «αξίες» και «ιδανικά».

Κατήγγειλε το θράσος της κυβέρνησης, που ισχυρίζεται πως έχει ταξική πολιτική υπέρ των αδυνάτων και την ίδια ώρα στον προϋπολογισμό προβλέπονται η αύξηση της φορολογίας των φυσικών προσώπων, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αύξηση των έμμεσων φόρων, η μείωση της δαπάνης για ασφάλιση και περίθαλψη κ.ο.κ., ενώ για το μεγάλο κεφάλαιο η κυβέρνηση προωθεί μείωση του συντελεστή φορολογίας, «ζεστό» χρήμα και τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Κάλεσε το λαό να επιστρατεύσει τη πείρα του: «Τα έχει δει όλα, γι' αυτό μία είναι η λύση. Αγώνες, συσπείρωση, μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, με ταξικό προσανατολισμό, να μη φοβηθεί, να βγει στο προσκήνιο, να στοχεύσει στην ανατροπή».

Τη θέση του ΚΚΕ να επιδοτούνται όλοι οι άνεργοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο είναι στην ανεργία ανέδειξε ο βουλευτής του Κόμματος Κώστας Στεργίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατήρησε τις προϋποθέσεις που είχαν θέσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται όλοι οι άνεργοι.

Ανέδειξε μέσα από στοιχεία τι προωθείται με τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει «με κάθε τρόπο και κάθε μέσο τους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων» και ότι «η "δίκαιη ανάπτυξη" που ευαγγελίζεστε έχει δημιουργήσει κάτεργα στους χώρους δουλειάς, με χιλιάδες εργατικά ατυχήματα και δεκάδες νεκρούς».

Τόνισε ότι όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που διαμόρφωσαν την εργασιακή κόλαση είναι σε ισχύ και η κυβέρνηση λέει «χοντρά ψέματα», την ώρα που στηρίζει τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και εισπράττει το θαυμασμό από τον ΣΕΒ, την ΕΕ και τον Αμερικανό πρέσβη. Ανέφερε ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει μαζί με την καταστολή, τα ΜΑΤ, τα χημικά και τις προληπτικές συλλήψεις εργαζομένων, όπως έγινε στα Γιάννενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ