Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σηματοδοτήσουμε μια αντίστροφη πορεία

Σε περίπου δυο μήνες θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ) για την ανάδειξη των 200 μελών της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) και των Τοπικών Διοικήσεων των 15 Περιφερειακών Τμημάτων του ΟΕΕ. Μέλη του ΟΕΕ είναι οι πτυχιούχοι των οικονομικών σχολών των ελληνικών και ξένων ΑΕΙ. Σήμερα τα μέλη του ΟΕΕ ανέρχονται στις 60.000 περίπου.

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις επιδίωξαν να δημιουργήσουν έναν ακόμη φορέα αυστηρά ενταγμένο στα πλαίσια του συστήματος και της εξυπηρέτησής του. Αυτό αποτυπώνεται και στον ιδρυτικό νόμο 1100/80 για το ΟΕΕ, με βάση τον οποίο το ΟΕΕ είναι ένα νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου άμεσα εποπτευόμενο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Δημιουργήθηκε, δηλαδή, ένας φορέας του οποίου οι όποιες παρεμβάσεις στα ζητήματα της οικονομίας είναι ενταγμένες στη λογική της διαχείρισης και της ενσωμάτωσης στην κυρίαρχη πολιτική. Αυτό το σκοπό άλλωστε εξυπηρετεί και η συγκεκριμένη οργανωτική διάρθρωση του ΟΕΕ, η οποία αποκλείει την όποια άμεση συμμετοχή των μελών του στη λειτουργία και δράση του, πνίγει κάθε πρωτοβουλία συμμετοχής νέων οικονομολόγων στη μελέτη των οικονομικών θεμάτων, κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης της συλλογικής σκέψης και δράσης με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον.

Η κυβέρνηση, στην πορεία υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην οικονομία, αξιοποιεί το ΟΕΕ σαν μηχανισμό προώθησης αυτών των αναδιαρθρώσεων για την καταστρατήγηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων (π.χ. ρυθμίσεις για την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος φοροτέχνη - λογιστή) και σαν μηχανισμό ενσωμάτωσης μέσα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η κατάσταση αυτή στο ΟΕΕ διαμορφώθηκε με την ουσιαστική συμφωνία των δυο μεγάλων παρατάξεων, της ΠΑΣΚΟ και της ΔΗΚΙΟ, αλλά και με τη συναίνεση και την ενεργητική συμμετοχή της παράταξης της ΣΥΝεργασίας.

Για να υλοποιηθούν αυτές οι αντιδραστικές εξελίξεις στο ΟΕΕ απρόσκοπτα και χωρίς αντιστάσεις, έπρεπε να μπουν εμπόδια στη δράση και προβολή των απόψεων της ΔΠΚ-Ο, της παράταξης που συμμετέχουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, αλλά και συνεργαζόμενοι με το Κόμμα. Από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ αξιοποιούνται όχι μόνο η ΣΥΝεργασία, αλλά και οι ενέργειες όσων αποχώρησαν από το Κόμμα. Δεν πρόκειται για ενέργειες ανθρώπων που άλλαξαν ιδεολογικοπολιτικές επιλογές, κάτι που μπορούμε ως ένα βαθμό να θεωρήσουμε θεμιτό και σεβαστό. Πρόκειται για ενέργειες που στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος του ΚΚΕ, που υπονομεύουν την παρουσία και τη δράση των μελών και φίλων του Κόμματος στο ΟΕΕ, έξω από το πεδίο της ανοιχτής ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης.

Οσοι καταγγέλλουν την ηγεσία του Κόμματος για έλλειψη μαρξιστικής ηθικής, καλό θα ήταν, κατά τη γνώμη μας, να δημοσιοποιήσουν και τις θέσεις που κατέκτησαν μετά την αποχώρησή τους, τις δυνάμεις που τους προώθησαν σ' αυτές, που τους εξασφαλίζουν βήμα προβολής στο ΟΕΕ.

Η έρπουσα φημολογία ότι το ΚΚΕ υποτιμά την παρέμβαση στο ΟΕΕ και ως εκ τούτου και τη δουλιά για τις επερχόμενες εκλογές σ' αυτό είναι μόνο μια εκδήλωση του συνολικότερου κλίματος και των ενεργειών παρεμπόδισης και σπίλωσης της ΔΠΚ-Ο.

Η διαμορφωμένη κατάσταση στο ΟΕΕ έχει ως αποτέλεσμα να αποστασιοποιείται από το ΟΕΕ μεγάλο τμήμα των μισθωτών και ετεροαπασχολούμενων αλλά και αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων, μελών και μη του ΟΕΕ.

Είναι, όμως, καιρός να αλλάξουν οι διαθέσεις: από παθητικές να μετατραπούν σε ενεργητικές. Η συμμετοχή και η επιλογή ψηφοδελτίου για τις εκλογές στο ΟΕΕ μπορούν να σηματοδοτήσουν την αρχή μιας αντίστροφης πορείας. Η στράτευση, η πρωτοβουλία και η υπευθυνότητα μπορεί και πρέπει να εκφραστεί πρώτ' απ' όλα στη δουλιά των μελών και των φίλων του Κόμματος σε μετρήσιμους δείκτες: διακίνησης των υλικών της ΔΠΚ-Ο, οικονομικής τακτοποίησης, εγγραφής νέων μελών, συσκέψεων - συζητήσεων.

Οι γενικότερες εξελίξεις, αλλά και οι ειδικότερες όσον αφορά στο ΟΕΕ, δίνουν τη δυνατότητα να σηματοδοτήσουν οι εκλογές την αρχή μιας αντίστροφης πορείας στο ΟΕΕ.

Οι εκλογές αυτές μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν:

  • Για μια πλατιά αγωνιστική συσπείρωση των χαμηλόμισθων, ελεύθερων επαγγελματιών, υποαπασχολούμενων και ετεροαπασχολούμενων οικονομολόγων, για μια ουσιαστική παρέμβαση στο ΟΕΕ, για την υπεράσπιση των συμφερόντων και την προώθηση των διευρυμένων αναγκών τους.
  • Για μια πιο πλατιά συσπείρωση των προοδευτικών, ριζοσπαστών οικονομολόγων στη μελέτη των οικονομικών θεμάτων από τη σκοπιά των αναγκών της λαϊκής πλειοψηφίας, της γενικής κοινωνικής ευημερίας, των αμοιβαία επωφελών για τους λαούς οικονομικών σχέσεων και ανταλλαγών μεταξύ διαφορετικών κρατών.
  • Για να αποκρούσουμε τις μεθοδεύσεις ενάντια στο Κόμμα και στην παράταξη που υποστηρίζουν οι κομμουνιστές στο ΟΕΕ.

Του
Νίκου ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος είναι μέλος του Τμήματος Οικονομίαςτης ΚΕ του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή 11 Δεκέμβρη οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο (2016-12-07 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγωνιστικής παρέμβασης από τη ΔΠΚ-Ο (2004-10-08 00:00:00.0)
Λύση, η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων (1998-12-12 00:00:00.0)
Αύριο σύσκεψη οικονομολόγων στη Λάρισα... (1998-10-30 00:00:00.0)
Σύσκεψη Οικονομολόγων Αθήνας - Πειραιά (1998-06-21 00:00:00.0)
Σύσκεψη οικονομολόγων (1997-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ