Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Διαδηλώσεις για τα ακριβότερα είδη διατροφής

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Μαζικές διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις του Σουδάν προκαλεί τις τελευταίες τέσσερις μέρες το νέο κύμα ακρίβειας που επιβλήθηκε σε αλεύρι, ψωμί και άλλα βασικά είδη διατροφής, σε συνδυασμό με την άρση κρατικών επιδοτήσεων και τη νέα, κατά 18%, υποτίμηση της σουδανικής λίρας έναντι του δολαρίου και άλλων ξένων νομισμάτων με απόφαση της κυβέρνησης του Σουδανού Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ.

Οι σουδανικές αστυνομικές δυνάμεις σε αρκετές περιπτώσεις κατέστειλαν βίαια τις διαδηλώσεις, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον ενός μαθητή γυμνασίου και τον τραυματισμό άλλων έξι στη νοτιοδυτική πόλη Τζενέινα. Οι αρχές απέφυγαν να δώσουν στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου του μαθητή, προσθέτοντας μόνο ότι θα γίνει «έρευνα». Παράλληλα, συνέλαβαν στελέχη αντιπολιτευόμενων κομμάτων (μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο του Σουδανικού Κόμματος του Κογκρέσου, Ομάρα αλ Ντατζέιρ) και κατάσχεσαν τα φύλλα έξι ημερήσιων εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα «Αλ Μιντάν», που είναι όργανο του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι περισσότερες διαδηλώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του Σουδάν όπως οι μεγαλύτερες (και φτωχότερες) πόλεις Τζενέινα, αλ Νταμάζιν, Νγιάλα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», η κυβέρνηση ήρε επιδοτήσεις σε αλεύρι και ψωμί, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού από 50 λεπτά σε μία σουδανική λίρα.

Ο πληθωρισμός στο Σουδάν «τρέχει» με τουλάχιστον 25%.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας στη χώρα, συνέπεια των αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το 2013, στοιχεία της ΜΚΟ «Διεθνής Αμνηστία» ανέφεραν πως σε συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών κατά της ακρίβειας σκοτώθηκαν περίπου 185 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ