Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Μέι στην Κίνα

Με τη συνοδεία στελεχών δεκάδων εταιρειών

Μέι και Λι στη χτεσινή τους συνάντηση
Μέι και Λι στη χτεσινή τους συνάντηση
ΠΕΚΙΝΟ.--

Πολυήμερη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε χτες η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η οποία έφτασε αρχικά στην επαρχία Γουχάν, συνοδευόμενη από εκπροσώπους 50 επιχειρήσεων και εμπορικών οργανισμών.

Η Μέι συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό της χώρας, Λι Κετσιάνγκ, και αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ. Η επίσκεψη εντάσσεται στις ευρύτερες γεωπολιτικές και επενδυτικές διεργασίες που έχουν αναζωπυρώσει το Brexit, η επαναδιαπραγμάτευση των οικονομικών και άλλων σχέσεων της Βρετανίας με άλλες δυνάμεις εντός και εκτός ΕΕ.

Οπως σημείωσε στο κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» η πρέσβειρα της Βρετανίας στο Πεκίνο, Μπάρμπαρα Γουντγουάρντ, «από τη στιγμή που αποφασίστηκε η έξοδός μας από την ΕΕ άλλαξαν πολλά πράγματα, αλλά θα έλεγα ότι η αφοσίωσή μας στην εταιρική σχέση της "Χρυσής Εποχής" (σ.σ. στις διμερείς σχέσεις) έχει παραμείνει σταθερή και συνεχής». Η ίδια πρόσθεσε ότι «το καλό με τη "Χρυσή Εποχή" της εταιρικής (μας) σχέσης είναι ότι είναι ευέλικτη και προσαρμόσιμη». Υποστήριξε ότι η επίσκεψη της Μέι θα δώσει ώθηση στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, όπως και ότι η βρετανική ηγεσία αναζητά μια «πιο φιλόδοξη» εμπορική σχέση με την Κίνα, προσθέτοντας ότι - μετά την έξοδο από την ΕΕ - η χώρα της θα είναι πιο «ελεύθερη» να πάρει αποφάσεις για τις εμπορικές και επενδυτικές της συνεργασίες.

Μεταξύ άλλων, η πρέσβειρα ανέφερε ότι οι βρετανικές εξαγωγές στην Κίνα έχουν αυξηθεί κατά 60% από το 2010 αλλά και ότι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 30% μέσα στον τελευταίο χρόνο. Μετέφερε την ικανοποίηση της Βρετανίας για την «υγιή» - όπως είπε - σχέση των δύο πλευρών, αλλά και για τη δέσμευση της Κίνας να ανοίξει περαιτέρω την αγορά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ