Κυριακή 7 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΕΪ - Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ
Στο φιλέ οι 12 μονομάχοι

Αφιέρωμα στις ομάδες του πρωταθλήματος που αρχίζει στις 13 του Οκτώβρη

Το δρόμο προς την κορυφή ψάχνει ο Παναθηναϊκός

Sportidea

Το δρόμο προς την κορυφή ψάχνει ο Παναθηναϊκός
Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών έφτασε και οι 12 μονομάχοι ετοιμάζονται σε περίπου μία βδομάδα (13/10) να ριχτούν στον αγώνα για διάκριση στη σημαντικότερη διοργάνωση του αθλήματος στη χώρα μας. Ολες οι ομάδες, ακόμα και οι νεοφώτιστες στην κατηγορία, φέτος παρουσιάζονται ενισχυμένες, όμως τα προβλήματα δε λείπουν σε αρκετές ομάδες, η εικόνα σε άλλες δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Παρ' όλα αυτά, η πεποίθηση στους κόλπους της Α1 ανδρών, ότι η νέα αγωνιστική χρονιά θα βρει τις ομάδες πιο ποιοτικές και τον κόσμο πιο κοντά στο άθλημα, είναι μεγάλη. Ωστόσο, οι φίλαθλοι είναι βέβαιο πως ναι μεν θα προσπαθήσουν από την αρχή να δώσουν το δικό τους «χρώμα» στη διοργάνωση, όμως θα χρειαστούν «αποδείξεις» για τη διαφορετικότητα του φετινού πρωταθλήματος, ούτως ώστε να έχει ικανοποιητική συνέχεια η παρουσία τους στα κλειστά. Πέρσι, η διαγραφόμενη κατάκτηση του τίτλου από τον Ολυμπιακό κατά μεγάλο ποσοστό αποδυνάμωσε το ενδιαφέρον του κόσμου για την εξέλιξη της διοργάνωσης και περιόρισε την παρουσία του στα μεγάλα ντέρμπι. Πάντως, ίσως το πρόσωπο της Α1 να είναι φέτος περισσότερο απρόβλεπτο - χωρίς ωστόσο να μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε την ποιότητά του - δεδομένου ότι όλα τα σωματεία που θα πάρουν μέρος παρουσιάζουν έντονη ενίσχυση στο έμψυχο δυναμικό τους. Ενδεικτικό, της έντονης κινητικότητας, που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο μεταγραφικό τομέα, κυρίως με ξένους στόχους, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το 1988 (όταν δηλαδή η Ελλάδα δέχτηκε ξένους παίχτες στο πρωτάθλημά της), το ποσοστό αλλοδαπών παιχτών που θα αγωνιστούν στη φετινή διοργάνωση, το οποίο αγγίζει το 25%. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά, ποιες είναι και πού σκοπεύουν φέτος οι ομάδες που σε λίγες μέρες θα κληθούν να βαδίσουν σε έναν δύσκολο δρόμο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Εγγύηση για τον πάγκο της ΑΕΚ η παρουσία του Ζόραν Γκάετς

Sportidea

Εγγύηση για τον πάγκο της ΑΕΚ η παρουσία του Ζόραν Γκάετς
Με τον ίδιο... κυβερνήτη, τον τεχνικό Ντανιέλε Ρίτσι, οι περσινοί πρωταθλητές θα επιδιώξουν φέτος να βάλουν πλώρη για νέες διακρίσεις τόσο στην Α1 ανδρών, όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι ευρωπαϊκοί στόχοι είναι μεγάλοι για τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι τόσο από τα φιλικά που έχουν δώσει όσο και από τα τουρνουά που έχουν συμμετάσχει, έχουν δείξει πολύ θετικά δείγματα... γραφής. Εξάλλου, δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που ο Ολυμπιακός κατέκτησε την πρωτιά στο τουρνουά της Μοντικιάρι, ενώ σε ένα από τα δυνατότερα φιλικά που έδωσε κόντρα στην ιταλική Φεράρα, βγήκε νικητής. Απώλεια για την ομάδα του Πειραιά αποτελεί η «φυγή», από το «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο, μετά από 13 χρόνια, του Γιώργου Ντράγκοβιτς, ο οποίος μετακόμισε στην ΑΕ Νίκαιας. Πάντως, ο Ντανιέλε Ρίτσι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τις ικανότητες του διαγώνιου Γκόμεζ (Βενεζουέλα), του κεντρικού Χάκινεν (Φινλανδία), του λίμπερο Μίγιτς (Γιουγκοσλαβία), όπως και των Ελλήνων παιχτών.

ΗΡΑΚΛΗΣ

Βλέψεις για την κατάκτηση της πρωτιάς στο πρωτάθλημα και για μια καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει φέτος ο Ηρακλής. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, που πέρσι κατέλαβε την 2η προνομιούχο θέση στην Α1, αναζητάει φέτος το «κάτι παραπάνω», κυρίως στις εγχώριες υποχρεώσεις της. Ηδη, ο «Γηραιός» πραγματοποίησε εντυπωσιακή πορεία στο τουρνουά της Λαμίας, κατακτώντας μάλιστα και το τρόπαιο. Στο συγκεκριμένο τουρνουά, ο τεχνικός του Ηρακλή, Αλέκος Λεώνης, είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, όχι μόνο να δει τις αντιδράσεις της ομάδας του κόντρα σε αξιόλογους αντιπάλους (ΑΕ Νίκαιας, Πανελλήνιος, Ολυμπιάδα Πατρών), αλλά και να πάρει μια πρώτη γεύση από την απόδοση των νεοαποκτηθέντων ξένων παιχτών του, του κεντρικού Χοφ (ΗΠΑ) και του ακραίου Κονσταντίνοφ (Βουλγαρία). Οι σημαντικότερες αλλαγές όσον αφορά τους Ελληνες παίχτες, ήταν ο ερχομός στο στρατόπεδο των «κυανόλευκων» του Θοδωρή Μποζίδη, του Στέφανου Αμαξόπουλου, του Θοδωρή Μπάεφ, του Θανάση Γιώτα, του Κώστα Γκιρζίκη και του Αντρέα Γκόρτζανιουκ.

ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός για μια ακόμη χρονιά είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου

Sportidea

Ο Ολυμπιακός για μια ακόμη χρονιά είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου
Με νέο προπονητή και σχεδόν νέο κορμό, ο ΠΑΟΚ σχεδιάζει να κατακτήσει την κορυφή στο πρωτάθλημα. Η τρίτη θέση στην οποία τερμάτισε πέρσι, φαίνεται πως δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα τον «δικέφαλο», που πραγματοποίησε ριζικές αλλαγές. Οι Παπακοσμάς, Ψάρας, Κυριακίδης, Φλώρος και Γούντελης αποτελούν τα καινούρια «όπλα» της ομάδας, τα οποία ο αντικαταστάτης του Κώστα Χαριτωνίδη στον πάγκο της ομάδας, Τάσος Κουμπλής, θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει για να σκοπεύσει «διάνα» στην πρωτιά. Εκτός όμως από το εγχώριο έμψυχο υλικό, οι Θεσσαλονικείς πρόσθεσαν στις τάξεις τους και τρεις ξένους, τον κεντρικό Ζελιάσκοφ (Βουλγαρία), τον διαγώνιο Στάνλεϊ (ΗΠΑ) και τον ακραίο Σάλμον (ΗΠΑ), από τους οποίους προσδοκούν τα μέγιστα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ευρωπαϊκά... σκέφτεται φέτος ο Παναθηναϊκός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η 4η θέση, την οποία κατέλαβε πέρσι, τον ικανοποίησε. Ομως, η δυναμική ομάδα των «πρασίνων» επιθυμεί να αντεπεξέλθει σωστά και στις δύο υποχρεώσεις της και να μην αφήσει τις ευκαιρίες για διάκριση στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας να πάνε χαμένες. Οι σημαντικότερες αλλαγές που παρατηρούνται στους «πράσινους» αφορούν στην αλλαγή των ξένων, καθώς η ομάδα απέκτησε τον ακραίο Μιούρεκ (Πολωνία) και τον διαγώνιο Μπρι (Γαλλία). Οσον αφορά στον κορμό του Παναθηναϊκού, παρέμεινε σχεδόν ο ίδιος, αφού το «βάρος» της ομάδας θα συνεχίσουν να σηκώνουν κυρίως οι Ακης Χατζηαντωνίου, Νίκος Σαμαράς και Σωτήρης Πανταλέων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ

Να ξεκολλήσει από τη μεσαία γραμμή του βαθμολογικού πίνακα θέλει για τη νέα χρονιά ο Πανελλήνιος. Πάντως, ο Γιάννης Λάιος, ο οποίος παρέμεινε στο «τιμόνι» της ομάδας της Κυψέλης, τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρήσει κάποια κενά στην απόδοση των παιχτών του και επιδιώκει μέσω βιντεοκασετών να τα εντοπίσει και να τα διορθώσει. Η ανάγκη μάλιστα για επιδιόρθωση των όποιων ατελειών στην ομάδα του γίνεται ακόμα πιο επιτακτική αφού τα περιθώρια για προετοιμασία πριν την έναρξη του πρωταθλήματος έχουν στερέψει πολύ. Ο τεχνικός του Πανελληνίου βασίζει πολλά από τα πλάνα του στις επιδόσεις των νεοαποκτηθέντων ξένων, του διαγώνιου Μάρκοβιτς (Γιουγκοσλαβία) και του κεντρικού Τομάνσκι (Ουγγαρία), αλλά και των Ελλήνων Γρηγόρη Ρουσσάκη, Κώστα Αγγελίδη, Ανδρέα Θεοδωρίδη, Γιώργου Μπαλαγιάννη, Παναγιώτη Δημητράκου, Σωκράτη Κουντούρη και Αλέξανδρου Λάιου.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Ενισχυμένες είναι και οι δυο ομάδες της Θεσσαλονίκης, ΠΑΟΚ και Ηρακλής

Sportidea

Ενισχυμένες είναι και οι δυο ομάδες της Θεσσαλονίκης, ΠΑΟΚ και Ηρακλής
Την επιστροφή στο... παρελθόν θα επιδιώξει να πετύχει φέτος η Ορεστιάδα, η οποία ναι μεν εξακολουθεί να αποτελεί μια σταθερή δύναμη στο πρωτάθλημα και ίσως τη σταθερότερη της επαρχίας, όμως έχει χάσει τη λάμψη του γεμάτου διακρίσεις παρελθόντος της. Ετσι, το καλοκαίρι που μας πέρασε οι «ακρίτες» προετοίμασαν το έδαφος ώστε να υποδεχτούν με μεγαλύτερες ευκαιρίες για διάκριση τη νέα χρονιά. Πέρσι η 6η θέση δεν μπόρεσε να τους δώσει ικανοποίηση έστω και αν τους χάρισε το διαβατήριο για την έξοδό τους στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας. Οσον αφορά στην ενίσχυσή της σε έμψυχο δυναμικό, η Ορεστιάδα φρόντισε να μη μείνει έξω από το «χορό» και απέκτησε τον διαγώνιο Πόλακ (Πολωνία), τον πασαδόρο Πέτκοβιτς (Γιουγκοσλαβία) και τον ακραίο Ελγέτα (Αργεντινή). Σημαντική πάντως χαρακτηρίζεται τόσο για τον ακριτικό σύλλογο όσο και για τον νέο τεχνικό, Γιώργο Πασαλίδη, η απώλεια του Θοδωρή Μποζίδη που προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στον Ηρακλή. Το κενό του θα προσπαθήσουν να καλύψουν, μεταξύ άλλων, οι νεοαποκτηθέντες Αποστόλου και Κίτσιος.

ΑΕΚ

Την επανεμφάνισή της στο προσκήνιο της Α1 θα επιδιώξει φέτος να κάνει η ΑΕΚ. Η Ενωση, έχοντας από το καλοκαίρι στο τιμόνι της τον έμπειρο τεχνικό Ζόραν Γκάετς, ονειρεύεται ένα πιο ευοίωνο μέλλον στους κόλπους της μεγαλύτερης διοργάνωσης της χώρας. Η 7η θέση, στην οποία βρέθηκε πέρσι, αποτελεί κόμπο στο λαιμό των «κιτρινόμαυρων», που φέτος δε θέλουν να επαναλάβουν μια τέτοια κακή πορεία. Ο Σέρβος τεχνικός, ήδη, έχει βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα για τη φετινή του ομάδα, τα οποία δείχνουν ότι τον ικανοποιούν. Μάλιστα, η απόδοση του νεοαποκτηθέντα Ηλία Λάππα ικανοποίησε ιδιαίτερα τους ανθρώπους της Ενωσης, που δεν έχουν πλέον στη σύνθεσή τους τον Κώστα Αγγελίδη. Παράλληλα, το νέο ξένο «αίμα» της ομάδας της Αθήνας, ο κεντρικός Μπούμφολντ (Γιουγκοσλαβία) και ο λίμπερο Μεάνα (Αργεντινή) προσπαθούν σιγά σιγά να εγκλιματιστούν στα νέα δεδομένα. Οσον αφορά τους Ελληνες, την κιτρινόμαυρη φανέλα φόρεσαν το καλοκαίρι οι Θάνος, Χατζηκάλφας, Ιωάννου, Καπύρης, Παπαδάκης, Αθανασιάδης και Λένας.

ΑΡΗΣ

Εφιάλτης ήταν και πέρασε... θέλουν να πιστεύουν στο στρατόπεδο του Αρη, ότι ήταν η θέση (8η) που κατέλαβαν την περσινή αγωνιστική περίοδο. Οι «κιτρινόμαυροι» του βορρά, έχοντας σημαντικές αλλαγές στη σύνθεσή τους, θα προσπαθήσουν να ανέβουν σκαλιά στη βαθμολογία και να προσπεράσουν τη μεσαία γραμμή. Το «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο ενισχύθηκε με την απόκτηση των Τσιγγίδα, Ιωαννίδη, Καλμαζίδη, Θ. Χατζηαντωνίου, Μπρουκς (Κούβα), Τζούριτς (Γιουγκοσλαβία), και Ζουράφσκι (Καναδάς).

ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ.

Οντας νεοφώτιστος στα μεγάλα σαλόνια, ο Ιωνικός Ν.Φ. δεν αιθεροβατεί και τοποθετεί τον πήχη της διάκρισης στους κόλπους της Α1 σε χαμηλό σημείο. Ωστόσο, στόχος του είναι να κρατηθεί στην κατηγορία και να δώσει τον καλύτερό του εαυτό για ένα καλό πλασάρισμα. Την περασμένη περίοδο, ο τεχνικός του, Νίκος Ζαλμάς, είχε πει: «Σχετικά με το μέλλον της ομάδας στα σαλόνια της Α1, το κυριότερο για τον τεχνικό της κατηγορίας, που αρέσκεται σε μακροχρόνιους προγραμματισμούς, είναι αρχικά η παραμονή στη μεγάλη κατηγορία και σταδιακά η απόκτηση μίας ισότιμης θέσης δίπλα σε κάποιες ομάδες της Α1». Δηλώσεις που οριοθετούν το στόχο του αθηναϊκού συλλόγου.

ΑΕΠ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

«Στόχος μας είναι η παραμονή στην κατηγορία και από κει και πέρα βλέπουμε». Αυτά έλεγε πριν λίγες μέρες ο τεχνικός της ΑΕΠ Ολυμπιάδας, Γιώργος Χριστόπουλος, κάνοντας σαφές εξ αρχής ότι η ομάδα του ναι μεν θα παλέψει για να μην υποβιβαστεί, αλλά παράλληλα θα επιδιώκει να δυσκολεύει κάθε αντίπαλό της. Στα ατού της ομάδας της Πάτρας συγκαταλέγεται η ενσωμάτωση στο στρατόπεδό της του Κοβάτσεφ.

ΑΕ ΝΙΚΑΙΑΣ

Οπως η Ολυμπιάδα και ο Ιωνικός έτσι και η ΑΕ Νίκαιας αναμένεται να αποτελέσουν το «θήραμα» των μεγάλων της κατηγορίας. Ομως, η ομάδα της Νίκαιας θα προσπαθήσει να αμυνθεί, κάτι που ωστόσο είναι αρκετά δύσκολο λόγω έλλειψης πείρας. Ο μοναδικός ξένος της ομάδας είναι ο Γιουγκοσλάβος ακραίος Νίκολιτς.

ΡΕΘΥΜΝΟ

Η μοναδική εκπρόσωπος της Κρήτης στο θεσμό, έχει στόχο την παραμονή και ένα καλό πλασάρισμα. Τα χαρακτηριστικά που τη διακρίνουν και που τη βοήθησαν να ανέβει στα «μεγάλα σαλόνια» είναι κυρίως το πείσμα και η επιμονή της. Μέχρι στιγμής ο τεχνικός Νεκτάριος Νικάκης έχει μείνει ικανοποιημένος από την εμφάνιση στα φιλικά, τόσο των Ελλήνων παιχτών (που είναι και η πλειοψηφία της ομάδας) όσο και των ξένων Ρόχας (Βενεζουέλα) και Πιρχόνεν (Φινλανδία).


Μυρτώ ΒΩΣΣΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ