Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ «NATURA»
Ψηφίστηκε η παράδοση της διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στο κεφάλαιο

«Οχημα για να παραδοθεί η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στους μονοπωλιακούς ομίλους, ανάλογα βέβαια με τις κάθε φορά προτεραιότητες κερδοφορίας τους, στο όνομα της προστασίας της βιοποικιλότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αειφορικής διαχείρισης κ.λπ.», χαρακτήρισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και ψηφίστηκε αργά το βράδυ.

Το νομοσχέδιο μετατρέπει τους ΦΔΠΠ σε πολυδύναμες υπηρεσίες - μηχανισμούς, στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους θα μπορούν να παραχωρούν προστατευόμενες εκτάσεις. Οι φορείς αυτοί θα εξασφαλίζουν «χρηματοδοτικά εργαλεία» (κοινοτικά κονδύλια, π.χ. ΕΣΠΑ) για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων που θα θέλουν να επενδύσουν στις περιοχές αυτές, ενώ τους παραδίδονται αρμοδιότητες όπως περιβαλλοντικές άδειες για έργα και δραστηριότητες, που ανήκαν στις Δασικές Υπηρεσίες.

Το στίγμα του νομοσχεδίου δίνεται εξάλλου από το άρθρο 4, όπου αναφέρεται ρητά ότι «πρωτεύον έργο» των ΦΔΠΠ είναι η διαχείριση της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων «με όρους βιώσιμης ανάπτυξης», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος υπερηφανεύτηκε ότι «με αυτήν την κυβέρνηση αποδεικνύεται πως το περιβάλλον είναι παράγοντας ανάπτυξης».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών». Η ΝΔ καταψήφισε, διαφωνώντας στον αριθμό των ΦΠΔΔ, που τους βρήκε πολλούς. Κατά ψήφισε και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, γιατί κατά την ειδική της αγορήτρια Ελ. Ζαρούλια δεν διασφαλίζεται «οικονομική βιωσιμότητα» και «σταθερή χρηματοδότηση» στους ΦΔΠΠ.

Το ζητούμενο είναι η διέξοδος συσσωρευμένων κεφαλαίων

Η Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας και καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται και υλοποιεί την Οδηγία της ΕΕ, της οποίας «η περιβαλλοντική πολιτική αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως διέξοδο στα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλιακών ομίλων. Θέλουν να επενδύσουν για νέα κέρδη και τέτοια νομοθετήματα στρώνουν χαλί μέσα από την "πράσινη" οικονομία».

«Είναι γνωστό ότι η "πράσινη" οικονομία αποτελεί πρόταση διαχείρισης και αξιοποίησης των προβλημάτων του περιβάλλοντος προς όφελος των στρατηγικών συμφερόντων του κεφαλαίου», πρόσθεσε. «Διαμορφώνει κίνητρα επενδύσεων, κίνητρα εισαγωγής και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, καινοτομιών, για να δώσει νέα ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, διέξοδο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων».

Επιπλέον «κακούργημα» χαρακτήρισε και το γεγονός ότι προδιαγράφεται η απόλυση των σημερινών 350 εργαζομένων στους ΦΔΠΠ, οι οποίοι είναι και απλήρωτοι. «Αντί να αξιοποιήσετε την πείρα τους και να τους μονιμοποιήσετε», τόνισε, «τους πετάτε στον δρόμο της ανεργίας και από πάνω κοροϊδεύετε ότι τους εξασφαλίζετε».

Το ΚΚΕ, σημείωσε, θεωρεί «ότι η γη δεν είναι εμπόρευμα και ότι ο σχεδιασμός χρήσεων γης και προστασίας των οικοσυστημάτων θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες όλης της κοινωνίας, με αρμονική επίδραση του ανθρώπου στη φύση».

Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, για να αναφερθεί στην τροπολογία που επαναφέρει και διευρύνει τις αρμοδιότητες της Ανώνυμης Εταιρείας «Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης». Οπως σημείωσε, «μεταφέρουν σε έναν φορέα ιδιωτικού δικαίου όλες τις αρμοδιότητες που είχαν το κράτος, Περιφέρεια, δήμοι, στο σχεδιασμό, στη χρηματοδότηση, στην κατασκευή και διαχείριση των μεγάλων έργων, ώστε να εξυπηρετεί πιο ευέλικτα το μεγάλο κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ