Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεργασίες, διαβουλεύσεις και αντιδράσεις

Μήτρα των φαινομένων διαφθοράς η εμπορευματοποίηση της Υγείας

Αλυσιδωτές διεργασίες και διαβουλεύσεις στα αστικά πολιτικά κόμματα πυροδοτεί η υπόθεση «Novartis», ενώ καλά κρατούν οι αντιδράσεις όσων φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο και η αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση την οποία κατηγορούν για σκευωρία και πλεκτάνη. Ο κουρνιαχτός, πάντως, δεν είναι ικανός να συγκαλύψει τη σύμπλευση όλων στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου, που αποτελεί και το ιδανικό περιβάλλον για την εκκόλαψη σκανδάλων σε βάρος πάντα του λαού που διαχρονικά χρυσοπληρώνει για στοιχειώδεις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ταυτόχρονα, είναι φανερή η προσπάθεια αξιοποίησης και της συγκεκριμένης υπόθεσης, ώστε να ενοχοποιηθούν τα «σκάνδαλα», η «διαφθορά» και οι «μίζες», για τα λαϊκά βάσανα και να βγει λάδι η στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου και της ανάκαμψής του που προϋποθέτει κάθε ένα απ' τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν.

Στο φόντο αυτό, υπό τον Αλ. Τσίπρα συνεδρίασε χτες για δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα το μεσημέρι ο Αλ. Τσίπρας θα συζητήσει με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες. Τα κομματικά και κυβερνητικά όργανα φαίνεται να απασχολεί ο χειρισμός της υπόθεσης, προκειμένου, όπως λέγεται, να αποδώσει «καρπούς», να αποκαλυφθούν δηλαδή οι εμπλεκόμενοι και να τιμωρηθούν και να μην επαναληφθούν «διαδικασίες που δεν θα οδηγήσουν πουθενά». Πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονες διαφωνίες στελεχών με την πρόταση για σύσταση προανακριτικής λόγω της βαρύτητας των εμπλεκομένων (πρώην πρωθυπουργοί κ.λπ.).

Στην πλευρά της ΝΔ φαίνεται να πρυτανεύει η θέση τού «ναι σε όλα», της υποστήριξης, δηλαδή, όποιας πρότασης χειρισμού της υπόθεσης εισηγηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, προκειμένου να μην κατηγορηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια συγκάλυψης. Ταυτόχρονα, τα στελέχη της διαψεύδουν κατηγορηματικά την εμπλοκή τους, ενώ για το θέμα συνέντευξη Τύπου παραχωρεί σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος. Ανώτατη πηγή του κόμματος, πάντως, έκανε χτες λόγο για κατάλυση του κράτους δικαίου και «πολωνοποίηση» της πολιτικής ζωής, με παραπομπή στην ελεγχόμενη για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη κυβέρνηση της Πολωνίας.

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης είχαν χτες η Φώφη Γεννηματά με τον Γ. Παπανδρέου, στο γραφείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ). Κυριάρχησαν η υπόθεση «Novartis» και η στάση που θα κρατήσει η ΔΗΣΥ, με την επικεφαλής της να επιχειρεί να διαχωρίσει τα στελέχη του κόμματός της, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να μπουν στην ίδια μοίρα τα στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που συγκρούστηκαν με τις φαρμακευτικές εταιρείες, με όσους εκτόξευσαν στα ύψη τις φαρμακευτικές δαπάνες».

Η ΔΗΣΥ έχει σκοπό όλο το διάστημα που θα ερευνάται η υπόθεση να προτάξει την «κακή διαχείριση» στον τομέα του Φαρμάκου από τις κυβερνήσεις Καραμανλή (2004 - 2009) και παράλληλα να θυμίζει το γεγονός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλους τους σχετικούς νόμους» που αποσκοπούσαν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η Φ. Γεννηματά επανέλαβε τα περί «σκευωρίας» και «νέου βρώμικου '89», ενώ έκανε λόγο για «αποστολή κουκουλοφόρων εναντίον της πολιτικής». Για τη στάση που θα κρατήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή, σε περίπτωση που αποφασιστεί η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, υπογράμμισε ότι δεν αποκλείει τίποτα, αλλά θα αναμένει τις προτάσεις της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ