Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Παζάρεμα για την ευρωατλαντική ένταξη

Στη Σερβία χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και ακολουθεί ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Βελιγράδι
Από τη χτεσινή συνάντηση στο Βελιγράδι
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Εντονη κινητικότητα αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα στα Δυτικά Βαλκάνια διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με φόντο την ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα Δύσης - Ρωσίας - Κίνας και άλλων δυνάμεων, τους ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή και τις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης μέσω της ένταξης των δυτικοβαλκανικών χωρών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο Βελιγράδι χτες το απόγευμα (όπως είχε γίνει την περασμένη βδομάδα και με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν), εξυπηρετούσε ακριβώς αυτή την αποστολή. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, ο Ζ. Γκάμπριελ προέτρεψε για εφαρμογή και τήρηση των ευρωπαϊκών κριτηρίων ένταξης στην ΕΕ, τονίζοντας ιδιαίτερα τα κεφάλαια ένταξης 23 και 24 καθώς επίσης το «σεβασμό» της έννομης τάξης, την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, την ελεύθερη έκφραση των Μέσων Ενημέρωσης και την ανάγκη να επιτευχθεί μία συμφωνία πλήρους «ομαλοποίησης» των σχέσεων του Βελιγραδίου με την Πρίστινα. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργότερα με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι «η Σερβία δεν μπορεί μόνη της να σταθεροποιήσει την περιοχή, ούτε μπορεί να επιτευχθεί σταθερότητα στην περιοχή δίχως τη Σερβία». Χαρακτήρισε μάλιστα το ρόλο της Σερβίας «εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρώπης».

Ο Σέρβος Πρόεδρος, από την άλλη, είπε πως η κυβέρνησή του αναμένει «περισσότερα από τη Γερμανία», προσθέτοντας πως μολονότι η πολιτική της είναι «σταθερή, σκληρή και δύσκολη παραμένει αξιόπιστος και ασφαλής εταίρος στο μονοπάτι της Σερβίας για την ΕΕ». Αναφέρθηκε σε τρεις πιο σημαντικές υποχρεώσεις της Σερβίας στην ενταξιακή της πορεία: α) Τη διατήρηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας, β) την επίλυση του προβλήματος με το Κοσσυφοπέδιο, γ) τα κεφάλαια ένταξης 23 - 24 που αφορούν την έννομη τάξη, το δικαστικό σύστημα και την ελευθερία έκφρασης. Ως δυσκολότερο αναγνώρισε το δεύτερο ζήτημα... Εξέφρασε επίσης την επιθυμία για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ έως το 2025.

Ο Βούτσιτς νωρίτερα σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα «Politico» αναφέρθηκε, από τη σκοπιά της αστικής τάξης της χώρας του, στη διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ λέγοντας ότι θα δημιουργήσει «ελεύθερη ροή προϊόντων, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων κάνοντας την περιοχή μας πιο ελκυστική για επενδύσεις, γιατί ενώ κατά περίπτωση είμαστε μικροί παίχτες, συλλογικά κάνουμε μία αγορά 20.000.000 ανθρώπων».

Η επίσκεψη Γκάμπριελ πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την περιοδεία που αναμένεται να κάνει στα Δυτικά Βαλκάνια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Το ίδιο 24ωρο, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου (πρώην αρχηγός των Κοσσοβάρων Αλβανών του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, εξέφρασε για πολλοστή φορά την αντίθεσή του στις πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ λέγοντας ότι πρόκειται για «ιστορική αδικία» και ότι οι τότε αυτονομιστές έκαναν «αμυντικό πόλεμο για την ύπαρξή τους ως κράτους δίχως να επιτεθούν σε κανέναν»...Ο Αμερικανός πρέσβης στο Κοσσυφοπέδιο, Κρεγκ Ντελάουι, πάντως, αντιπαρήλθε λέγοντας ότι το δικαστήριο «δεν θα δικάσει τον ΟΥΤΣΕΚΑ, αλλά μεμονωμένα άτομα που έκαναν εγκλήματα σε άλλα άτομα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ