Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Προβληματισμοί για την «κατάλληλη» αντιλαϊκή εποπτεία και τα «υβριδικά» μνημόνια

Το δρόμο της μόνιμης «εποπτείας» των λαϊκών αναγκών έδειξε με τη χτεσινή του δήλωση ο Π. Μοσκοβισί

Eurokinissi

Το δρόμο της μόνιμης «εποπτείας» των λαϊκών αναγκών έδειξε με τη χτεσινή του δήλωση ο Π. Μοσκοβισί
Στο φόντο των αναδιαρθρώσεων που δρομολογούνται γύρω από την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) στο πλαίσιο της ΕΕ, εξελίσσονται οι διεργασίες και τα παζάρια αναφορικά με το είδος της αντιλαϊκής εποπτείας για την περίοδο μετά το 2018 σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Στην κατεύθυνση αυτή «δείχνει» και η χτεσινή δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η ελληνική οικονομία, με βάση τους παρακάτω άξονες:

-- Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που «δεν θα πρέπει να σταματήσει, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

-- Τη λεγόμενη «εθνική στρατηγική ανάπτυξης», «που θα σχεδιαστεί από την ίδια την Ελλάδα». Αλλωστε, όπως αναφέρεται και στο «συμπληρωματικό» μνημόνιο της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη, «η επιτυχία απαιτεί την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος από τις ελληνικές αρχές. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μέτρα που μπορούν να το καταστήσουν κατάλληλο για το σκοπό αυτό, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν».

-- Τη σημαντική «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, σε μια εξέλιξη που συνεπάγεται και πρόσθετες βαλβίδες για τη διασφάλιση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

--Την «κατάλληλη» εποπτεία, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για πρόγραμμα», σύμφωνα με τη νεόκοπη ορολογία της ΕΕ και άλλων αστικών επιτελείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι χτεσινές δηλώσεις Μοσκοβισί έρχονται να «κουμπώσουν» με τη δέσμη των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει την «παροχή στήριξης στα κράτη - μέλη για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέσω ενός εργαλείου για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και τεχνικής στήριξης κατόπιν αιτήματος των κρατών - μελών». Μεταξύ άλλων, αναφέρονται οι μεταρρυθμίσεις στις «αγορές εργασίας και προϊόντων», η «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», οι «μεταρρυθμίσεις» στη Δημόσια Διοίκηση, ζητήματα δηλαδή που έχουν τεθεί με τη μορφή των προαπαιτούμενων και στο πλαίσιο των «αξιολογήσεων» του μνημονίου στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ακόμη εργαλείο στο πλαίσιο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, με «αντάλλαγμα» τις κεφαλαιακές ενισχύσεις για την τόνωση των επιχειρηματικών ομίλων μέσω των προϋπολογισμών και των ταμείων χρηματοδότησης της ΕΕ.

«Μαξιλάρι ασφαλείας» τα ματωμένα πλεονάσματα

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η «πρέσα» διαρκείας στα κονδύλια που απομένουν για την κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, σε συνδυασμό βέβαια με την ενίσχυση της φοροληστείας του λαού, αποτελούν τη μόνιμη επωδό στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα «προσωρινά στοιχεία» του υπουργείου Οικονομικών, για το μήνα Γενάρη του 2018 τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό έφτασαν σε 1,88 δισ. ευρώ (από περίπου 1 δισ. το Γενάρη του 2017) και μάλιστα με «υπέρβαση» από τον αντιλαϊκό στόχο ύψους 722 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι συνολικές δαπάνες καρατομήθηκαν στα 3,17 δισ. ευρώ (από περίπου 3,32 δισ. πέρυσι) και μάλιστα είναι χαμηλότερες ακόμη και από το στόχο κατά 215 εκατ.

Αν και τα αναλυτικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν με προσεχή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, είναι φανερό ότι το σφαγείο παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως και η φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις κατασχέσεις.

Την ίδια ώρα, τα «καθαρά έσοδα» του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) φτάνουν σε περίπου 4,18 δισ. ευρώ, από 4 δισ. τον περσινό Γενάρη.

Μόνιμα στην ατζέντα τα «κόκκινα» δάνεια

Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα είχαν χτες το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και οι διοικήσεις των 4 «συστημικών» ομίλων.

Στην ατζέντα βρέθηκε το κυρίαρχο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, αναφορικά με την επίτευξη των στόχων και των επιχειρηματικών πλάνων που έχουν τεθεί για την απομείωσή τους, «καθώς και η συμμόρφωση και προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις σύγχρονες εποπτικές και ρυθμιστικές οδηγίες και υποχρεώσεις». Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤ, «οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν την ευκαιρία ν' ανταλλάξουν απόψεις σε άριστο κλίμα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και να συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις και τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Σε ρυθμούς μεγέθυνσης το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, οι εμφανιζόμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη χαρακτηρίζονται ως ευκαιρία στην πορεία κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και γύρω από τα ζητήματα που αφορούν στην «εμβάθυνση της ΟΝΕ».

Σύμφωνα με στοιχεία της Γιούροστατ, στο δ' τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,7% και συνολικά στην ΕΕ 2,6%. Μεταξύ άλλων, στη γερμανική οικονομία καταγράφεται ενίσχυση 2,9%, στη γαλλική 2,4%, στην ισπανική 3,1%, στην ιταλική 1,6%.

Παράλληλα, ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη για το μήνα Δεκέμβρη του 2017 (σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2016) εμφανίζει ενίσχυση 5,2%, ενώ στη Γερμανία 6,8%, στη Γαλλία 4,6% κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πακέτα με αντιλαϊκά μέτρα και «αντίμετρα» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου (2018-10-24 00:00:00.0)
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, «προβληματισμοί» για τη μορφή των μνημονίων της «επόμενης μέρας» (2018-03-27 00:00:00.0)
Στα παζάρια για το χρέος με «κάβα» την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας (2017-05-16 00:00:00.0)
Σταθερά στο «μενού» το τσάκισμα εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων και Πρόνοιας (2017-03-15 00:00:00.0)
Ψάχνουν με νέα συνταγή αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων την αβέβαιη ανάκαμψη (2016-11-12 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό «κρεσέντο» σε ενιαία στρατηγική (2016-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ