Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Πακέτα με αντιλαϊκά μέτρα και «αντίμετρα» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Στην απόρριψη του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης προχώρησε χτες η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της διαδικασίας των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», εξέλιξη που αποτυπώνει το βάθος των ενδοαστικών ανταγωνισμών και των διαιρέσεων που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Το ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 5 Νοέμβρη.

Στην ατζέντα βρίσκεται και το ζήτημα του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα με τη μορφή δυο ισοδύναμων αντιλαϊκών εκδοχών, με «κοινό παρονομαστή» την «απογείωση» των πρωτογενών πλεονασμάτων και με «μπαλαντέρ» το ύψος των παρεμβάσεων σε βάρος των καταβαλλόμενων συντάξεων.

«Eναλλακτικά» αντιλαϊκά ισοδύναμα

Αποκαλυπτική σε αυτό το επίπεδο είναι η χτεσινή παρέμβαση από τον επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ: «Είναι θετικό πως ήδη υπάρχει υπεραπόδοση (υπερπλεόνασμα), όχι όμως τόσο μεγάλη που να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι επανέρχεται η πρόταση περί «μερικής» εφαρμογής του νέου αντιλαϊκού μέτρου, σε συνδυασμό βέβαια με άλλα ισοδύναμα. Αναφορικά με τις δύο εκδοχές του προσχεδίου προϋπολογισμού, ο επικεφαλής του ESM επισήμανε ότι ήταν μια «καλή απόφαση και έτσι υπάρχει βάση για συζήτηση».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η δυνατότητα «αναβολής» του προνομοθετημένου μέτρου, με τη συνοδευτική αντιλαϊκή ρήτρα ενεργοποίησης σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από πηγές, το μέτρο για τις συντάξεις δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να ανασταλεί, προκειμένου να επιστρατευθεί «αν χρειαστεί», καθώς, όπως λένε, οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν στην πορεία προς το χειρότερο και έτσι να καταστεί επιβεβλημένη η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς»...

Επιπλέον, ο Κλ. Ρέγκλινγκ εστίασε στα παρακάτω:

-- Αναφορικά με το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, σημείωσε ότι «μία ή δύο» ελληνικές τράπεζες επλήγησαν μερικώς από τη «μετάδοση» αναταράξεων από την Ιταλία, προσθέτοντας ότι τα «προβλήματα» προέρχονται και από τα πολύ υψηλά επίπεδα των «μη εξυπηρετούμενων δανείων».

-- Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια διεξόδου του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους «επενδυτές» σημείωσε ότι «δεν υπάρχει επείγουσα» ανάγκη, θυμίζοντας την ύπαρξη του «ταμειακού αποθέματος» που καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης για δύο χρόνια.

-- Μιλώντας για τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό, υπογράμμισε ότι τα δημοσιονομικά σχέδια προκαλούν «ανησυχίες», ωστόσο όπως είπε η «μετάδοση κλυδωνισμών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μέχρι στιγμής πολύ περιορισμένη».

«Αντίμετρα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Την ίδια ώρα, πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να έχει στα «σκαριά» το νομοσχέδιο με το πακέτο των λεγόμενων «αντίμετρων», που με τη σειρά του προϋποθέτει και νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της κατακρεούργησης κονδυλίων που αφορούν ακόμα και στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες.

Μεταξύ των προωθούμενων διατάξεων δεσπόζουν η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2019, και η κρατική επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 25 ετών, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20, η οποία με τη σειρά της συνδυάζεται με τη διαμόρφωση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στην Αθήνα από τον πρώην επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα του μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή στο ζήτημα μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, όπως είπε, «για να πετύχουμε τους στόχους μας σε ό,τι αφορά τις αποδοχές και την απασχόληση (...) δεν πρέπει να αποσύρουμε τη μόνη πετυχημένη μεταρρύθμιση, αυτή στην αγορά εργασίας, που συγκράτησε μέσα στην κρίση θέσεις εργασίας, και ταυτόχρονα να ολοκληρώσουμε τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και λογικής φορολογίας».

Σε ρότα διόγκωσης το κρατικό χρέος

Στα 323,4 δισ. ευρώ αυξήθηκε η μάζα του ελληνικού κρατικού χρέους στο τέλος Ιούλη 2018, από 317,4 δισ. το Δεκέμβρη 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε ό,τι αφορά την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, καθώς το χρέος της αντιστοιχεί στο 179,7% του ελληνικού ΑΕΠ. Ακολουθούν η Ιταλία με 133,1% και η Πορτογαλία με 124,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, τα συνολικά κρατικά χρέη σε επίπεδο Ευρωζώνης διαμορφώνονται σε 9,84 τρισ. ευρώ ή στο 86,3% του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ