Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Καθορισμός αρμοδιοτήτων με ευρωατλαντικό άρωμα

Σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών έγινε χτες υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος, οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρης και Τ. Κουίκ, ο γενικός γραμματέας, Γ. Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Β. Καλπαδάκης, και ο προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων, Τ. Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έγινε καθορισμός αρμοδιοτήτων, κατά τρόπο που αντανακλά το ειδικό βάρος που έχουν για την κυβέρνηση ζητήματα που σχετίζονται με τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς καθώς οι πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό την παράλληλη αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ενώ ο πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανίων, Τουρκίας και Κύπρου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνουν η ενημέρωση και ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ ο Αλ. Τσίπρας έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν, ενώ ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ακόμη η έναρξη του σχήματος του «στρατηγικού διαλόγου» με τις ΗΠΑ και οι πτυχές του, καθώς και το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ