Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Ισες αποστάσεις και καλέσματα σε συνεργασία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενδεικτικές του πλαισίου των ανταγωνισμών και πολύπλευρων παζαριών για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου, μέσα στο οποίο η λεγόμενη «διεθνής κοινότητα» προσεγγίζει τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι οι αντιδράσεις που συνεχίστηκαν και χτες.

Σε δήλωση που έκανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών), αναγνώρισε μεν «το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», αλλά κάλεσε και σε ένταση των προσπαθειών για να βρεθεί συμβιβασμός, συμπληρώνοντας: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Υπογράμμισε επίσης ότι η Ουάσιγκτον αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αποφεύγοντας οποιαδήποτε σαφή αναφορά στις κινήσεις της Αγκυρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, Φαρχάν Χακ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, εξέφρασε μεν «λύπη» για την κλιμάκωση των εντάσεων, αλλά στη συνέχεια δήλωσε αναρμόδιος για «να τοποθετείται σε σχέση με τα δικαιώματα των κρατών, που απορρέουν από συμβάσεις». Ωστόσο, και εκείνος έκανε λόγο πως «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για εξουδετέρωση των εντάσεων», ουσιαστικά υποβαθμίζοντας την επιθετικότητα της Τουρκίας, που διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι θα αξιοποιήσει κάθε μέσο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τη θέση των μονοπωλίων της.

Μάλιστα, όπως αναμετέδωσαν και ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ο Γκουτέρες δεν δίστασε να αναπαράγει γνώριμους εκβιασμούς για γοργή επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας πως η λύση του Κυπριακού αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για οριστική διευθέτηση του ζητήματος, δημιουργώντας συνθήκες που θα είναι αμοιβαία επωφελείς, αλλά και υπενθυμίζοντας ότι οι ηγέτες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων έχουν συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Προσδοκίες για ένα καλύτερο παζάρι διατηρεί και η ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ζήτησε από την Αγκυρα «να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, ξεκινώντας από την άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζακχάροβα μίλησε για την «ανησυχία» με την οποία η Ρωσία παρακολουθεί «την επιδείνωση της κατάστασης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι «οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να απέχουν από βήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, δυσχεραίνοντας την ούτως ή άλλως υπάρχουσα αντιπαράθεση στην περιοχή».

Αλλωστε, ετοιμότητα για κλιμάκωση του παζαριού - με βασικό ζητούμενο την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων - εκφράζει και η Τουρκία, της οποίας ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μίλησε για «ασυνήθιστα αρνητικά προβλήματα» που μπορεί να προκαλούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, «χωρίς να υπάρξει κατάληξη στο Κυπριακό» (βλέπε και σχετικό θέμα για Ελληνοτουρκικά).

Ανοίγει η όρεξη των μονοπωλίων

Το σίγουρο είναι ότι νέα ορμή στους ανταγωνισμούς θα δώσουν και οι συζητήσεις για την αξία του κοιτάσματος αερίου που η ΕΝΙ ανακοίνωσε πως εντόπισαν οι τελευταίες γεωτρήσεις στο «Καλυψώ» της κυπριακής ΑΟΖ, στο «οικόπεδο 6». Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτζι υποστήριξε ότι τα αποθέματα αερίου στο συγκεκριμένο σημείο «θα μπορούσε να είναι και περισσότερα» από 6 με 8 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια καλή ανακάλυψη, που ανοίγει προοπτική σε πρόσθετες επενδύσεις, αν και είπε ότι χρειάζεται επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Θυμίζουμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν προγραμματίσει και άλλα ισχυρά μονοπώλια, όπως η αμερικανική «ExxonMobil», που σε κοινοπραξία με τον αραβικών συμφερόντων κολοσσό «Qatar Petroleum» έχει εξασφαλίσει άδεια για έρευνες στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, να καταγραφεί ότι - σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου - το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε NAVTEX, δεσμεύοντας περίπου 600 τετρ. χιλιόμετρα που αποτελούν μέρος των «οικοπέδων» 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να γίνει στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά σήμερα 15 Φλεβάρη. Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φλεβάρη και, στο πλαίσιο αυτών, μέχρι και χτες διατηρούσε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης (και νέος ΥΠΕΞ) Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η NAVTEX εκδόθηκε μετά από αίτημα της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL) και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για διενέργεια ασκήσεων, όπως και ότι πρόκειται για περιοχές βόρεια και νότια του «οικοπέδου 3» της κυπριακής ΑΟΖ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ