Σάββατο 17 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Μπλεγμένο στο «κουβάρι» ευρύτερων ανταγωνισμών

Η δεκαεξάχρονη Αχέντ Ταμίμι αντιμετωπίζει με θάρρος τους διώκτες της

Copyright 2018 The Associated

Η δεκαεξάχρονη Αχέντ Ταμίμι αντιμετωπίζει με θάρρος τους διώκτες της
Ο δίκαιος αγώνας και του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητη και κυρίαρχη πατρίδα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βρίσκεται μπλεγμένος μέσα στο «κουβάρι» του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, όπου συγκρούονται μεγάλες ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις με διακύβευμα το ξαναμοίρασμα αγορών, ενεργειακών δρόμων και σφαιρών επιρροής. Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης στις 6 Δεκέμβρη να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ έχει φιτιλιάσει κι άλλο την περιοχή, έχει διευρύνει την επιθετικότητα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη, όπως και την αντίδραση του Παλαιστινιακού λαού, με καθημερινές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Την ίδια ώρα, εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που «στραγγαλίζεται» από 10ετές ισραηλινό εμπάργκο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Παλαιστινιακή Αρχή με Πρόεδρο τον Μαχμούτ Αμπάς, που αντέδρασε στην κίνηση Τραμπ και στην εκ μέρους του επιδιωκόμενη νέα «ειρηνευτική πρωτοβουλία», επιχειρεί να βρει «στηρίγματα» σε άλλες δυνάμεις για την επανασύσταση ενός «διεθνούς σχήματος» που θα συμμετέχει στον διάλογο, με τις ΗΠΑ να μην έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν στο παρελθόν (π.χ. Συμφωνία του Οσλο το 1993, του Καμπ Ντέιβιντ το 2000, της Ανάπολης το 2007 κ.λπ.).

Ετσι, ο Αμπάς πραγματοποίησε δύο ταξίδια, στις Βρυξέλλες (22/1) και στη Μόσχα (12/2).

Στη συνάντησή του με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, συμφώνησαν πως το νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι πολυεθνικό, με συνέχιση της συνεργασίας στο λεγόμενο «κουαρτέτο» για τη Μ. Ανατολή (ΗΠΑ, Ηνωμένα Εθνη, Ρωσία και ΕΕ). «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες αν οι προσπάθειες προέρχονται μόνο από τις ΗΠΑ. Ομως, καμία προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει την προσέγγιση των δύο πλευρών αν δεν συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ», είχε δηλώσει τότε η Μογκερίνι, καθησυχάζοντας τις ΗΠΑ για το ρόλο της ΕΕ στο παζάρι.

Ο Αμπάς επανέλαβε την έκκλησή του προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, με το επιχείρημα πως αυτό δεν θα δημιουργούσε προβλήματα στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Λόγια παρηγοριάς, δίχως απτό αποτέλεσμα, άκουσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης και στη Μόσχα, όπου μετέβη τη Δευτέρα, συναντώντας τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπό τη δυσμενή συγκυρία του αεροπορικού δυστυχήματος κοντά στο αεροδρόμιο Ντομοντέτοβο. Ακουσε έτσι τον Πούτιν να του μεταφέρει τις «καλύτερες ευχές» του Τραμπ και να πλέκει ακολούθως το εγκώμιο των ρωσοπαλαιστινιακών σχέσεων.

Ο Αμπάς, πάντως, αναμένεται να θέσει το ζήτημα του Παλαιστινιακού την ερχόμενη Τρίτη, 20/2, με ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστινιακός λαός συνεχίζει τον άνισο αγώνα απέναντι στις πάνοπλες ισραηλινές δυνάμεις με κάθε τρόπο. Με τους νέους να βγαίνουν στους δρόμους και να παλεύουν ενάντια στην κατοχή. Με κάποιους άλλους να δίνουν τη μάχη μέσα από τα κάγκελα της φυλακής, όπως γίνεται εδώ και δύο μήνες με την 16χρονη Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι, της οποίας η δίκη - φιάσκο ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη στο στρατοδικείο του Οφερ. Η θαρραλέα έφηβη είναι πολιτική κρατούμενη, όπως χιλιάδες άλλοι, και αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισείουν κάθειρξη έως 10 ετών, επειδή χαστούκισε έναν Ισραηλινό στρατιώτη λίγη ώρα αφότου οι κατοχικές δυνάμεις είχαν εισβάλει στο χωριό της και είχαν τραυματίσει σοβαρά στο κεφάλι με σφαίρα τον 14χρονο ξάδελφό της.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ