Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Μηνύματα προς όλους τους ανταγωνιστές

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ρώσου υπουργού με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ρώσου υπουργού με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία ξεκίνησε χτες το απόγευμα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με φόντο τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ΕΕ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, όχι μόνο στη Σερβία αλλά και ευρύτερα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού, που γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με την ατζέντα της συνάντησης να περιλαμβάνει ζητήματα συνεργασίας των δύο χωρών, την ευρύτερη κατάσταση στα Βαλκάνια, και «άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα».

Σε μια προσπάθεια να δώσει το στίγμα των σκοπών της επίσκεψής του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να συντάξει από κοινού άρθρο με τον Σέρβο ομόλογό του Ιβιτσα Ντάσιτς, που δημοσιεύτηκε χτες στη σερβική εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη ρωσική εφημερίδα ΡΟΣΙΣΚΑΓΙΑ ΓΚΑΖΕΤΑ.

Στο άρθρο τους οι δύο υπουργοί τονίζουν το δικαίωμα των χωρών τους να καθορίζουν τη δική τους εξωτερική πολιτική με βάση τα «εθνικά» τους συμφέροντα, εκφράζοντας ανοιχτά την αντίθεσή τους στην «κακόβουλη πρακτική» κάποιων χωρών (βλέπε ΕΕ και ΗΠΑ) να τους επιβάλουν «την επιλογή "ή μαζί μας, ή εναντίον μας"».«Οι χώρες μας δείχνουν σεβασμό στις επιλογές και τα συμφέροντα η μία της άλλης και αυτό είναι στοιχείο που χαρακτηρίζει τη συνεργασία μας. Η Ρωσία και η Σερβία αντιτίθενται στην κακή πρακτική "ή μαζί ή εναντίον μας". Οι χώρες μας έχουν ανεξάρτητη, ρεαλιστική, ισορροπημένη εξωτερική πολιτική, στη βάση των εθνικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε πλήρως τις βασικές αρχές στις διεθνείς υποθέσεις, στη βάση της Χάρτας του ΟΗΕ και της ισότιμης κυριαρχίας των χωρών, καθώς και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο άρθρο τους οι δύο υπουργοί. Σε άλλο σημείο τόνισαν ότι ο πολιτικός διάλογος Βελιγραδίου - Μόσχας «αναπτύσσεται δυναμικά, σε ατμόσφαιρα αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, και σε επίπεδο εργασίας και σε επίπεδο ηγετών», επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη «θετική δυναμική των διμερών εμπορικών, στρατιωτικών, τεχνικών και άλλων σχέσεων και την επιτυχή εφαρμογή κοινών σχεδίων σε Ενέργεια, μεταφορές και πολιτισμό».

Οι στενές σχέσεις Σερβίας - Ρωσίας προκαλούν αντιδράσεις σε ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, που προωθούν τα συμφέροντά τους στα Δυτικά Βαλκάνια έναντι της Ρωσίας με «όχημα» την ενταξιακή πορεία χωρών της περιοχής σε ευρωατλαντικούς θεσμούς. Αντιδράσεις προκαλούν επίσης και μπίζνες ρωσικών και κινεζικών μονοπωλίων στη Σερβία, καθώς δρουν ανταγωνιστικά απέναντι σε εκείνα δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Επίσκεψη και στη Σλοβενία

Πριν μεταβεί στη Σερβία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Σλοβενία, όπου είχε συνάντηση με τον Σλοβένο ομόλογό του Καρλ Ερτζαβετς και τον Σλοβένο Πρόεδρο Μπουρούτ Παχόρ. Εκεί τόνισε ότι το να είναι μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ«δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να αποφεύγει τις επαφές με χώρες που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τους οργανισμούς, όπως η Ρωσία». Είναι «απολύτως επιζήμιο να προωθείς μία ψευδή επιλογή σε οποιαδήποτε χώρα, υπό την έννοια πως είτε θα πας με τη Δύση είτε με την Ανατολή», είπε ο Λαβρόφ.

Σε άλλο σημείο αποδοκίμασε τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι Αμερικανοί πρεσβευτές σε όλες τις χώρες «έχουν οδηγίες να αποτρέπουν τη συνεργασία με τη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ