Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση

Αρνήθηκαν κάθε στοιχείο της δικογραφίας που τους εμπλέκει στην υπόθεση «Novartis» πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, πολιτικά πρόσωπα, κατά την τοποθέτησή τους χτες στη συνεδρίαση της Βουλής.

Στο σύνολό τους υπερασπίστηκαν την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν, είτε ως πρωθυπουργοί είτε ως αρμόδιοι υπουργοί και στον τομέα της Υγείας, και μάλιστα χαρακτήρισαν «τίτλο τιμής ότι μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία», πολιτικές δηλαδή που ανάγκασαν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν πανάκριβα τα φάρμακά τους ή να μην μπορούν να τα πληρώσουν και να διακόπτουν ακόμα και θεραπείες.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του έκανε λόγο για σκευωρία, επισημαίνοντας ότι σε καμία άλλη χώρα το σκάνδαλο «Novartis» δεν έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις. Μίλησε για «βιασμό των θεσμών» και είπε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές. Και δήλωσε: «Η επόμενη Βουλή σηκώνει μεγάλο θεσμικό βάρος για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την αποκάλυψη της μεγαλύτερης και πιο πρόχειρης σκευωρίας στην περίοδο της μεταπολίτευσης».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είπε: «Δεν ήρθα να απολογηθώ, ήρθα να καταγγείλω. Οταν αποδειχθεί πλήρως ότι το κατηγορητήριο εναντίον αθώων και εναντίον μου είναι στημένο, θα φανεί τι ολέθριο προηγούμενο πάει να στηθεί».

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην πρωθυπουργός, στην ομιλία του χαρακτήρισε «ανυπόστατη την κατηγορία ότι χρηματίστηκα με ένα εκατομμύριο για να προωθήσω συμφέροντα της φαρμακευτικής εταιρείας "Novartis"». Και πρόσθεσε: «Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση της "Novartis". Ούτε εγώ ούτε η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι ισχυρισμοί δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δώσαμε μόνο χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία».

«Αισχρές και ψευδείς» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, τις κατηγορίες σε βάρος του ιδίου αλλά και της συζύγου του κατά την τοποθέτησή του. «Οι αιωρούμενες ψευδείς κατηγορίες πλήττουν βάναυσα την τιμή και την αξιοπρέπειά μου και διαχύθηκαν στον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό και πλήττουν το κύρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας. Ζητώ να συγκροτηθεί η επιτροπή ώστε να διερευνηθούν» ανέφερε και τάχθηκε κατά της πρότασης για μη δίωξη.

Γελοία και ψευδή χαρακτήρισε τη μαρτυρία, η οποία φέρεται να τον εμπλέκει στην υπόθεση «Novartis», ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. «Είμαι απόλυτα καθαρός. Ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με το συγκεκριμένο ή άλλο σκάνδαλο. Ψάξτε παντού. Δεν θα με βρείτε πουθενά σε τέτοιες υποθέσεις που συνδέονται με θέματα ήθους και συμπεριφοράς».

Τις κατηγορίες εναντίον του για την υπόθεση της «Novartis» διέψευσε και ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Ουδεμία προσωπική σχέση είχα με οποιοδήποτε φαρμακευτική εταιρεία, με οποιαδήποτε στέλεχος από την αγορά του φαρμάκου». «Οχι μόνον δεν ευνοούσαμε, όχι μόνον δεν ενθαρρύναμε την προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά παρακολουθούσαμε κάθε κίνηση για να εμποδίσουμε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Υπόμνημα στο οποίο μεταξύ άλλων διερωτάται αν η όποια ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα της «Novartis» στην Ελλάδα άρχισε απότομα το 2006, όταν ανέλαβε υπουργός Υγείας και διεκόπη απότομα στις 26 Γενάρη 2015, κατέθεσε στη Βουλή ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Κάλεσε επίσης την Εισαγγελία Διαφθοράς να ανακαλέσει άμεσα το χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων.

«Ο χαμηλότερος τζίρος της "Novartis" έγινε επί της δικής μου θητείας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης. Και ζήτησε να εξεταστεί και για το αδίκημα της απιστίας και να αποδείξει την αθωότητά του. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μην επιμείνει στην άποψή της ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί. «Προφανώς το κάνετε, είπε, για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Να μην κρυφτεί από την παραγραφή», σημείωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ανέφερε ότι «από το 2013 μέχρι σήμερα, με τις πολιτικές μου το ελληνικό Δημόσιο ωφελήθηκε. Στη θητεία μου έθεσα ως στόχο την πάταξη της διαφθοράς. Είναι άδικο αντί της επιβράβευσης να είμαστε σήμερα εδώ σε αυτήν τη συζήτηση. Ολα έγιναν με διαφάνεια, καθαρότητα και προσωπικό κόστος».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως θέλει να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. «Κανείς δεν θα με φιμώσει», τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας. Πρόκειται, είπε, «για αήθη προσπάθεια να με θέσουν εκτός πολιτικής. Ολες οι εταιρείες έχασαν τεράστια κέρδη επί υπουργίας μου, όλες», δήλωσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίφτηκαν οι ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης (2022-09-23 00:00:00.0)
Υπόμνημα από πρώην υπουργό (2022-05-10 00:00:00.0)
Κουρνιαχτός σκανδαλολογίας κρύβει την ουσία της (2019-01-04 00:00:00.0)
Συμπληρωματικά στοιχεία (2018-03-14 00:00:00.0)
Κατάθεση για «Novartis» (2017-01-14 00:00:00.0)
Ερευνα στα γραφεία της πολυεθνικής «Novartis» (2017-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ