Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υψηλοί τόνοι στο φόντο ευρύτερων παζαριών

Ως «υπενθύμιση» ότι το τουρκικό κεφάλαιο θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στην ευρύτερη περιοχή που «φλέγεται» από τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και το παζάρι για τη μοιρασιά της λείας, αναδεικνύονται οι «υψηλοί τόνοι» που διατηρεί η Αγκυρα στα Ελληνοτουρκικά. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος, μιλώντας στα εγκαίνια υποβρυχίου τρίτης γενιάς στο Μαρμαρά, είπε ότι «το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας έχει τη δύναμη να εξαφανίσει κάθε είδους κίνδυνο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο υπό οποιαδήποτε συνθήκη και συγκυρία». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η χώρα του «σήμερα καταπολεμά την τρομοκρατία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, την ώρα που άλλοι βρίσκουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν διάφορα σχέδια και παγίδες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από συγκέντρωση του κόμματός του στην πόλη Καχραμάνμαρα, είπε: «Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση, αν και δεν υπάρχει τώρα άμεση ανάγκη. Είμαστε στις παραμονές μιας νέας αντίστασης. Θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι. Μετά τις συσκέψεις που κάναμε με τη στρατιωτική ηγεσία και αν κληθεί ο λαός μας με φύλλα πορείας, ο λαός θα σπεύσει, με πρώτο εμένα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξακολουθεί να δηλώνει «παρούσα» στα επικίνδυνα παζάρια που θα ενταθούν, ενόψει και της Συνόδου Τουρκίας - ΕΕ που αναμένεται να γίνει το Μάρτη στη Βουλγαρία, ενώ συνεχίζει να καλλιεργεί εφησυχασμό και επικίνδυνες αυταπάτες για το ρόλο της ιμπεριαλιστικής ένωσης. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, σχολίασε χτες ότι «οι καλές σχέσεις γειτνίασης και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ