Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δώστε τα όλα στους εφοπλιστές!

«Παραδώστε εδώ και τώρα τη ναυτιλία στους εφοπλιστές για να πάει ο τόπος μπροστά»(!). Σ' αυτή τη φράση συνοψίζεται η ουσία της χθεσινής ομιλίας του Κ. Καραμανλή στο 3ο Ναυτιλιακό Συνέδριο, που οργάνωσε το «Εκόνομιστ». Αν κάτι ξεχώρισε τη χθεσινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ από άλλες παρόμοιες στο παρελθόν για τη ναυτιλία, αυτό ήταν η απροκάλυπτη και απροσχημάτιστη υπεράσπιση των εφοπλιστικών συμφερόντων, πέρα από τα οποία δεν υπάρχει τίποτα άλλο στη ναυτιλία! Το ομολόγησε, άλλωστε, στην ομιλία του, λέγοντας ότι «προσεγγίζουμε το πρόβλημα της ναυτιλίας λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις και τις προτάσεις σας».

Ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε, προς δόξαν των φιλελεύθερων διακηρύξεών του, να ζητήσει την παρέμβαση του κράτους για να στηρίξει τους εφοπλιστές, στο όνομα του να μη ναυαγήσουν τα ...επενδυτικά τους σχέδια. Και αυτό, τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το 80% για τη ναυπήγηση ενός πλοίου καλύπτεται από τραπεζικό δανεισμό (σ.σ. πάλι «ξοδεύονται» οι εφοπλιστές) και τα 2/3 των ελληνόκτητων σκαφών βρίσκονται εκτός εθνικού νηολογίου. Παρ' όλα αυτά, υιοθέτησε και αναπαρήγαγε το σύνολο των αιτημάτων των εφοπλιστών, ζητώντας, μεταξύ άλλων, τη μείωση της φορολογίας, τουλάχιστον κατά 50%, νηολόγιο που να εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα, κίνητρα για ...προαιρετική απασχόληση ναυτικών περισσότερων απ' ό,τι προβλέπει το νηολόγιο, ιδιωτικές ναυτικές σχολές, «εκσυγχρονισμό» του ΝΑΤ και του Οίκου του Ναύτου, ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ με τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή, κ.ά. Ειδικότερα για τα λιμάνια, ζήτησε (τι άλλο;) να ιδιωτικοποιηθούν, να παραχωρηθούν χώροι σε ναυτιλιακές εταιρίες για την κατασκευή ιδιωτικών επιβατικών σταθμών, να γίνει υποχρεωτική η ανταποδοτικότητα στα λιμενικά τέλη και να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της αυτοχρηματοδότησης για την επιτάχυνση των λιμενικών έργων.

Κατά τα λοιπά, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους εφοπλιστές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς κρίσης, γιατί «εσείς έχετε εμπειρίες στο χειρισμό των κρίσεων, ξέρετε να αντιμετωπίζετε "φουρτούνες" και "τρικυμίες". Εχετε επιδείξει στο παρελθόν παραδειγματική προνοητικότητα και σύνεση». Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε το καθήκον του απέναντί τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ