Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σήμερα η συνεδρίαση της ΚΕ

Τον απολογισμό των εσωκομματικών εκλογών ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που αρχίζει την Πέμπτη παρουσίασε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης, σύμφωνα με τον οποίο στις εκλογές συμμετείχε το 73,9% των μελών του ΠΑΣΟΚ (προσήλθαν 227.515 μέλη έναντι 307.057 εγγεγραμμένων).

Επίσης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε και το κείμενο του απολογισμού, που θα συζητηθεί σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνέρχεται σε κεντρικό ξενοδοχείο. Το κείμενο του απολογισμού χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: Στην πρώτη τίθεται ως στόχος «να σπάσει ο φαύλος κύκλος των αντιπαραθέσεων» εντός του ΠΑΣΟΚ, στη δεύτερη υπάρχουν αναφορές στις εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές '99, βουλευτικές 2000), ενώ πάλι ξεχωρίζουν οι αναφορές στις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κινήματος: «Ολοι συμφωνήσαμε ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα το οποίο πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, πριν η φθορά γίνει ανεπανόρθωτη», τονίζεται συγκεκριμένα. Στην τρίτη ενότητα αναφέρεται ότι «το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να διαθέτει την πολιτική ηγεμονία, η προσαρμογή του όμως στα δεδομένα της νέας εποχής κινείται με βραδύτερους ρυθμούς από όσο απαιτούν οι περιστάσεις και οι ανάγκες», ενώ υπάρχει και η χαρακτηριστική αποστροφή ότι «η μαζική εισροή μελών γίνεται για την αναπαραγωγή και τη διεύρυνση του κόμματος των αξιωματούχων». Παράλληλα, η τακτική μερίδας των κομματικών στελεχών που διαχωρίζει τον Κ. Σημίτη από το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται «ανιστόρητη, επικίνδυνη και αφοριστική», ενώ ταυτόχρονα καυτηριάζονται οι προσωπικές στρατηγικές που «αποδυναμώνουν τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία», αλλά και οι λογικές που θέλουν την κυβέρνηση «καλή» και το κόμμα «βαρίδι». Το κείμενο του απολογισμού ολοκληρώνεται με μία τέταρτη ενότητα που αφορά στην οργάνωση της συζήτησης για τις αλλαγές στο καταστατικό. Ο Κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε πάντως ότι το θέμα της άμεσης εκλογής προέδρου και γραμματέα δεν απασχολεί αυτήν την περίοδο το κυβερνών κόμμα.

Το κείμενο του απολογισμού θα τεθεί σήμερα προς επικύρωση στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ που συνεδριάζει για τελευταία φορά με την παρούσα σύνθεσή της. Από την ψηφοφορία θα φανούν εν πολλοίς οι διαθέσεις της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» στο συνέδριο (σχετικά με το αν θα καταφύγουν στην τακτική του «λευκού»), καθώς, χτες, στελέχη της κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους στο ερώτημα αν θα υπερψηφίσουν τον απολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ