Κυριακή 7 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την «απαράδεκτη» στάση του ΔΠΔ

Κάρλα ντελ Πόντε: η εισαγγελέας του ΔΠΔ «ανακατασκευάζει» το κατηγορητήριο στην πορεία

Associated Press

Κάρλα ντελ Πόντε: η εισαγγελέας του ΔΠΔ «ανακατασκευάζει» το κατηγορητήριο στην πορεία
Αποκαλυπτική του ρόλου, των μεθοδεύσεων και πιθανότατα των προθέσεων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΠΔ) είναι η υπόθεση της προσπάθειας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου(ΠΑΜΕ) να επισκεφθεί, στις φυλακές της Χάγης όπου κρατείται, τον υπόδικο κατηγορούμενο για «εγκλήματα πολέμου» πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η προσπάθεια αυτή του ΠΑΜΕ έγινε με αιτήσεις προς το Δικαστήριο, το οποίο εν τέλει απέρριψε το αίτημα με το σκεπτικό ότι «δεν είναι σαφείς οι λόγοι» για τους οποίους η ελληνική συνδικαλιστική κίνηση είχε ζητήσει τη συνάντηση. Το ΠΑΜΕ θεωρεί την απάντηση του Δικαστηρίου «αστεία δικαιολογία», καθώς στην αλληλογραφία του με το ΔΠΔ είχε εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους της αίτησής του και είχε αποστείλει όλα τα έγγραφα που του ζητήθηκαν. Στην τελευταία του επιστολή που απευθύνεται στο ΔΠΔ, το ΠΑΜΕ μιλά για επιβεβαίωση του «ότι είστε ένα δικαστήριο προκατασκευασμένο, με εντολή από τα αφεντικά σας να στήσετε ένα σκηνικό δίκης και να καταδικάσετε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επειδή αρνήθηκε να υποταχτεί στο ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστές». Η απόρριψη του αιτήματος έχει, βέβαια, διάφανα πολιτικό χαρακτήρα.

Η αλληλογραφία

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς την ημέρα έναρξης της δίκης του στο ΔΠΔ

Associated Press

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς την ημέρα έναρξης της δίκης του στο ΔΠΔ
Η προσπάθεια του ΠΑΜΕ να στείλει αντιπροσωπεία του στις φυλακές της Χάγης ξεκίνησε στις 13 Ιούλη, με επιστολή που έστειλε στην ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα. Εξι ημέρες αργότερα, η ολλανδική πρεσβεία απάντησε στο ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα υποδεικνύοντάς του να απευθυνθεί απευθείας στο ΔΠΔ. Το ΠΑΜΕ απέστειλε την ίδια ημέρα επιστολή στο ΔΠΔ, με την οποία «ζητούσε την άδειά του να επισκεφθεί τον Σλ. Μιλόσεβιτς» στις φυλακές Σεβενίγκεν, όπου κρατείται.

Στις 8 Αυγούστου, το ΠΑΜΕ έλαβε την απάντηση του ΔΠΔ. Σε αυτήν, ο δικαστικός υπάλληλος Κρίστιαν Ροντ ανέφερε: «η άδεια για την επίσκεψη σε έναν κρατούμενο υπόκειται σε συγκεκριμένη διαδικασία ασφαλείας». Πέρα από την κατάθεση στο γραφείο του αρμόδιου υπαλλήλου αντιγράφων των διαβατηρίων των αιτούντων για την έναρξη της διαδικασίας, που απαιτεί «περίπου 10 ημέρες από την άφιξη των εγγράφων», ο υπάλληλος του ΔΠΔ τονίζει ότι χρειάζεται οι αιτούντες «να έχουν νόμιμο συμφέρον» για την επίσκεψη. Προσθέτει δε: «για το λόγο αυτό, λεπτομερείς πληροφορίες που αφορούν τη σχέση των αιτούντων με τον κατηγορούμενο Μιλόσεβιτς, το σκοπό της επίσκεψης και οποιαδήποτε πληροφορία για τις δραστηριότητες του ΠΑΜΕ, θα πρέπει να μας χορηγηθούν για να εξετάσουμε το αίτημά σας».

Διαδήλωση υπέρ του πρώην Προέδρου της ΟΔΓ στο Βελιγράδι

Associated Press

Διαδήλωση υπέρ του πρώην Προέδρου της ΟΔΓ στο Βελιγράδι
Στις 5 Σεπτέμβρη το ΠΑΜΕ έστειλε νέα επιστολή, επισυνάπτοντας αντίγραφα των εγγράφων των μελών της αντιπροσωπείας που ήθελε να αποστείλει στις φυλακές Σεβενίγκεν και εξηγώντας τους λόγους της αίτησής του: «...να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον άδικα διωκόμενο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να τον διαβεβαιώσουμε ότι ηθικά και πολιτικά είμαστε μαζί του και να συζητήσουμε θέματα που αφορούν την προβολή των δίκαιων αιτημάτων του στους εργαζόμενους της Ευρώπης. Για όλα αυτά τα θέματα έχουμε άμεσο και κατανοητό συμφέρον, αφού ζούμε σε μια χώρα της Βαλκανικής, που έχει παράλληλα συμφέροντα με το σερβικό λαό». Επιπλέον, το ΠΑΜΕ εξήγησε ότι αποτελεί «γνωστή συνδικαλιστική κίνηση στην Ελλάδα και την Ευρώπη... μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και κινείται στις αρχές του αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό».

Προφανώς στο ΔΠΔ δεν άρεσαν καθόλου τα όσα διάβασε. Η απάντηση του Κρίστιαν Ροντ, με ημερομηνία 12 Σεπτέμβρη, για λογαριασμό του Δικαστηρίου αναφέρει ότι «αυτοί οι λόγοι δεν είναι σαφείς και επομένως δεν είναι κατάλληλοι για να υποστηρίξουμε κάποιο έννομο συμφέρον ως προς την επίσκεψή σας». Η απόρριψη από πλευράς του ΔΠΔ στηρίχτηκε σε επιχειρήματα νομικίστικα, εν ονόματι ενός «κανονισμού ασφαλείας» και της επίκλησης του «έννομου συμφέροντος» - τώρα πώς και γιατί μια επίσκεψη από την αντιπροσωπεία ενός συνδικαλιστικού κινήματος αντιβαίνει την ασφάλεια και το νόμο, αυτό μόνο το ΔΠΔ το ξέρει...

Απάντηση - καταγγελία

Η απάντηση του ΠΑΜΕ, που αποτελεί και το τελευταίο μέρος της αλληλογραφίας του με το ΔΠΔ (χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η υπόθεση έχει τελειώσει) στάλθηκε στις 3 Οκτώβρη: «μας γνωστοποιείτε ότι απορρίπτετε το αίτημά μας να επισκεφτεί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ από την Ελλάδα τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η στάση σας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Τα επιχειρήματά σας είναι αστεία. Επιβεβαιώνετε ότι είστε ένα δικαστήριο προκατασκευασμένο, με εντολή από τα αφεντικά σας να στήσετε ένα σκηνικό δίκης και να καταδικάσετε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επειδή αρνήθηκε να υποταχτεί στο ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστές, που τώρα ετοιμάζουν νέο πόλεμο σε βάρος αθώων και αμάχων. Με την επιστολή μας αυτή, σας κάνουμε επίσης γνωστό ότι θα υποβάλλουμε και νέα αίτηση για επίσκεψη στον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας κι ότι ακόμα η παρούσα θα ανατυπωθεί και θα τη μοιράσουμε στους εργαζόμενους της Ελλάδας για να αποκαλυφθεί ακόμα καλύτερα ο ρόλος του "Δικαστηρίου της Χάγης"».

Η υπόθεση Μιλόσεβιτς βέβαια εξαρχής είχε πολιτικό χαρακτήρα - από τους εκβιασμούς που συνόδευσαν την παράδοσή του, ως τον τρόπο που έγινε τελικά, με την απαγωγή του, αλλά και τη διαρκή ανακατασκευή ενός κατηγορητηρίου βάσει των... «στοιχείων» που κατασκευάζονται στην πορεία από την Κάρλα ντελ Πόντε, την εισαγγελέα του ΔΠΔ...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ