Κυριακή 7 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
Φονικά του Νότου, τοπία

Τα παιχνίδια στην Γουόλ Στριτ αφήνουν αδιάφορους τους πεινασμένους

Associated Press

Τα παιχνίδια στην Γουόλ Στριτ αφήνουν αδιάφορους τους πεινασμένους
«2 Δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αναιμία που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, 740 εκατομμύρια από έλλειψη ιωδίου, της οποίας οι επιπτώσεις είναι πνευματική, σωματική ή και κινητική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα 16 εκατομμύρια άνθρωποι να φτάνουν στο επίπεδο κρετινισμού και σχεδόν 50 εκατομμύρια να υφίστανται εγκεφαλικές βλάβες, 826 εκατομμύρια υποσιτίζονται χρονίως, καθώς έχουν έλλειμμα 100 με 400 Kcal ημερησίως». Τάδε έφη ετήσια έκθεση του FAO.

Την ώρα που τα επιβατικά αεροπλάνα έπεφταν στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο και στο Πεντάγωνο, στέλνοντας στις σπηλιές του Αχέροντα χιλιάδες ανθρώπους και την ανθρωπότητα στο πυρ το εξώτερο, δινόταν στη Ρώμη στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, απ' όπου και τα παραπάνω στοιχεία, του Παγκόσμιου Οργανισμού Επισιτισμού, του FAO. Υπό διαφορετικές συνθήκες θα αποτελούσε έστω ένα έλασσον θέμα στα δελτία και σίγουρα ένα ακόμη στοιχείο στο «οπλοστάσιο» του παγκόσμιου κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, που προετοιμαζόταν να «χτυπήσει» την αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον, στα τέλη του Σεπτέμβρη με αφορμή την ετήσια κοινή Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αυτιά ερμητικά κλειστά

Η φρίκη που ξεδιπλώνεται στις σελίδες της έκθεσης του FAO όμως δεν απασχόλησε κανέναν, καθώς όλοι ήταν στημένοι στις οθόνες -και δικαίως- παρακολουθώντας τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις. Παρ' όλα τα προβλήματα των αναπτυσσόμενων χωρών είναι πάντα παρόντα, και μάλιστα ο οργανισμός του ΟΗΕ αποτολμά κάποιες εκτιμήσεις ως προς τις γενεσιουργές αιτίες αυτής της αθλιότητας, όπως οι τραγικές οικονομικές επιπτώσεις από τις διασυνοριακές καταστροφές των καλλιεργειών, ζωικές ασθένειες που έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της απελευθέρωσης το εμπορίου, της εντατικής κτηνοτροφίας, της υπερ-εμπορευματοποίησης των προϊόντων της κ.ά.

Ουδείς βρέθηκε να ακούσει τίποτα. Την ίδια τραγική μέρα, την 11η Σεπτεμβρίου μία ακόμη έκθεση ερχόταν στο φως. Αυτή για τον απολογισμό και την οικονομική ανάπτυξη στην Αφρική, από τον Οργανισμό του ΟΗΕ για το Εμπόριο, της UNCTAD. Μέσα σε 20 χρόνια η πτώση τού κατά κεφαλήν εισοδήματος στην ξεχασμένη -από θεούς και ανθρώπους- ήπειρο ήταν 10% και εάν συγκριθεί μια 30ετία πριν το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, υποστηρίζει η έκθεση της UNCTAD. «Οι πραγματικοί μισθοί στη μεταποίηση σε όλες τις χώρες εκτός από τρεις ήταν χαμηλότεροι από τα επίπεδα του 1980 και μάλιστα στις περισσότερες από αυτές, η συσσωρευμένη απώλεια των πραγματικών μισθών κυμαίνεται μεταξύ 25 και 45%», τονίζει η έκθεση και επιρρίπτει ακόμη και αυτός ο επίσημος οργανισμός του ΟΗΕ τις ευθύνες, «στο οικονομικό μοντέλο που επιβλήθηκε... μέσα από την απορύθμιση και την απελευθέρωση με τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής των οργανισμών του Μπρέτον Γουντς... αφήνοντας κατά αυτόν τον τρόπο αχαλίνωτες τις δυνάμεις της αγοράς», για να κατασπαράξουν τους καταδικασμένους στην εξαθλίωση. Αλλά ποιος ακούει;

Εξόντωση των φτωχών

Καλύτερη τύχη, ως προς το ακουστικό μέρος πάντα, είχαν οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τη βδομάδα που πέρασε, όπως σαφέστατα τονίζεται ότι οι φτωχές χώρες του πλανήτη είναι αυτές που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο και πιο επώδυνο αντίτιμο για το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ... λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, 10 εκατ. άνθρωποι επιπλέον, κυρίως στην Αφρική, θα προστεθούν στα δισεκατομμύρια των φτωχών και θα πρέπει να ζήσουν με 1 δολάριο την ημέρα, ενώ δεκάδες χιλιάδες παιδιά, έως και 40.000 θα προστεθούν φέτος σε αυτά που ετησίως πεθαίνουν από την πείνα και τις ασθένειες.

«Η τρομοκρατική επίθεση θα επηρεάσει διάφορες χώρες που ανήκουν στην ομάδα των αναπτυσσόμενων, με διάφορους τρόπους, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες της καθεμιάς», θα τονίσει και ο Τζέιμς Γούλφενσον, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έκθεση. Για τις φτωχότερες, η ύφεση θα έρθει λόγω της μείωσης των εξαγωγών, του τουρισμού, των τιμών των προϊόντων και των ξένων επενδύσεων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με εισόδημα μικρότερο από 1 δολάριο την ημέρα.

Στις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, λιγότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Η Αφρική, θα είναι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ήπειρος που θα υποφέρει περισσότερο. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των φτωχών θα αυξηθεί κατά 2 έως 3 εκατ. λόγω της πτώσης των τιμών των αγαθών. Οι τιμές των προϊόντων που παράγουν οι αφρικανικές χώρες προβλεπόταν, ήδη πριν από το χτύπημα, να υποχωρήσουν κατά 7,4% φέτος.

Εννοείται πως η ΠΤ, τονίζει ότι... οι κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών θα πρέπει να αυξήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια(!) αφού οι ξένες επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες θα μειωθούν σημαντικά και φυσικά «συστήνει την περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικότερα τα προϊόντα των φτωχότερων χωρών».

Αυτό, γιατί πολλά εκατομμύρια ακόμη στις φτωχές χώρες παραμένουν ζωντανοί και είναι ένας τρόπος για να μπορέσει να ελεγχθεί η πληθυσμιακή αύξηση τους... με την απελευθέρωση του εμπορίου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ