Κυριακή 7 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η κυβέρνηση αυτοκαταργεί το Σύνταγμα

Ο Ηλίας Νικολόπουλος
Ο Ηλίας Νικολόπουλος
«Τα κυβερνητικά όργανα, αφενός παραβιάζουν ανοιχτά το Σύνταγμα και αφετέρου προσπάθησαν να το αυτοκαταργήσουν με την πρόσφατη αναθεώρηση. Εχει αρχίσει και ήδη εξελίσσεται μια διαδικασία υποχώρησης και αυτοαναστολής του Συντάγματος». Τη βαρυσήμαντη αυτή καταγγελία κάνει ο Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής του συνταγματικού δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο Ηλ. Νικολόπουλος εξηγεί ότι η διαδικασία υποχώρησης του συντάγματος άρχισε από την επικύρωση της Συνθήκης Σέγκεν και επιβλήθηκε οριστικά με την προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 28 του Συντάγματος, η οποία αναφέρει: «Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Συνεπώς, με πρόσχημα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, άνοιξε ο δρόμος για να περνούν ό,τι θέλουν, παρά τους περιορισμούς του Συντάγματος της χώρας μας.

Κάτι παραπάνω. Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Ηλ. Νικολόπουλος, κάνει λόγο και για φαινόμενα κατάργησης της λαϊκής κυριαρχίας.

«Εμμεσα τώρα με το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, μας λέει ο Ηλ. Νικολόπουλος, αρχίζει η αναθεώρηση της λαϊκής κυριαρχίας. Εχουμε αποφάσεις που έρχονται απ' έξω και εφαρμόζονται εδώ κατά παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας. Ετσι παραβιάζεται το Σύνταγμα. Βέβαια, υπάρχει η πρόφαση του άρθρου 28, αλλά δεν μπορεί να παραβιαστεί η θεμελιώδης διάταξη του Συντάγματος. Αυτή η μεθόδευση έχει ξεκινήσει από χρόνια. Πάνω σ' αυτή τη διαδικασία κτίζονται οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι, ο ευρωτρομονόμος που θα υπάρχει συνεργασία της Σέγκεν με τις ΗΠΑ, η δημιουργία ενιαίας αστυνομικής ομάδας, η γενικότερα «στενότερη» συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ολα αυτά θα ισχύσουν στην Ελλάδα βάσει του άρθρου 28, το οποίο, όμως, δεν έχει δικαίωμα να φαλκιδεύει τη λαϊκή κυριαρχία».

Εν κατακλείδι ο Ηλ. Νικολόπουλος μας λέει ότι εκ του πονηρού έγινε η αναθεώρηση, για να ενισχυθεί το άρθρο 28, προκειμένου να μπει από την κερκόπορτα το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Δηλαδή, παρουσιάστηκε το φαινόμενο, η χώρα μας να επιδιώκει την αυτοκατάργηση του Συντάγματος μέσω της αναθεώρησης, με στόχο «να μην μπορεί να προβάλλει εμπόδια στην παντοδύναμη ευρωπαϊκή εξουσία που τώρα γίνεται αμερικανοευρωπαϊκή», συνεχίζει ο Ηλ. Νικολόπουλος, ενώ προχωρούν πολύ πιο πέρα και «αρχίζουν να προσβάλλουν θεμελιώδεις διατάξεις, όπως είναι η λαϊκή κυριαρχία, που δεν αναθεωρούνται».

Στις συνόδους των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων οι 15 υπουργοί - επισημαίνει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Ηλ. Νικολόπουλος - προσπαθούν να οδηγήσουν τα κράτη - μέλη σ' ένα αυταρχικό καθεστώς που ουδεμία σχέση έχει με το κράτος δικαίου, αλλά πλησιάζει σε δημιουργία αστυνομικού κράτους.

Οπως μας αναφέρει ο καθηγητής, έχουμε αρχίσει να μη δίνουμε πολιτικό άσυλο, εφαρμόζοντας τη Σέγκεν σε βάρος του Συντάγματος (άρθρο 5 παρ. 2). (Ο Οτσαλάν με το Σύνταγμα δικαιούνταν πολιτικό άσυλο, ενώ με το σύστημα Σέγκεν θεωρείται τρομοκράτης).

Ουσιαστικά, γίνεται προσπάθεια, κατά τον Ηλ. Νικολόπουλο, να σταθεροποιηθεί το «στάτους κβο» και να υπάρξει μεγαλύτερη καταστολή. Επίσης, όλα τα μέτρα που παίρνονται αποβλέπουν στην κατάργηση των εθνικών συνόρων, ώστε να μπορεί μια ενιαία εκτελεστική εξουσία να καταδιώκει αυθαίρετα τους πολίτες, χωρίς να εμποδίζεται από προσκόμματα που θέτουν τα συντάγματα των επιμέρους χωρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Κέρκυρα (2007-02-14 00:00:00.0)
Πρόσχημα η τρομοκρατία για ένταση της καταστολής (2001-09-28 00:00:00.0)
Πατριωτικό σάλπισμα αντίστασης και ανυπακοής (2001-02-15 00:00:00.0)
Προσκλητήριο αντίστασης ενάντια στη θεσμοθέτηση της εθνικής υποτέλειας (2001-02-14 00:00:00.0)
Νομιμοποιούν την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων (2001-02-11 00:00:00.0)
Ανατροπές προς το χειρότερο (2000-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ