Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Ανατροπές προς το χειρότερο

Συζήτηση στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας. Διευρύνονται οι αντιδράσεις για το άρθρο 24

Δεν υπάρχει ο συσχετισμός στην κοινωνία και στη Βουλή για να γίνουν οι δημοκρατικές και οι προοδευτικές τομές, που θα έπρεπε, με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Την άποψη αυτή υποστήριξε χτες το βράδυ, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, σε εκδήλωση που έγινε στο Δικηγορικό Σύλλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι με την προτεινόμενη αναθεώρηση πολλά πράγματα ανατρέπονται προς το χειρότερο, με το πρόσχημα της ενσωμάτωσης της χώρας μας στην ΕΕ. Ενδεικτικά σημείωσε ότι με το άρθρο 27 παραχωρούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα σε άλλους οργανισμούς. Με το άρθρο αυτό, όπως διευκρίνισε ο Α. Σκυλλάκος, κατοχυρώνεται και συνταγματικά ότι ανήκουμε στην ΕΕ ανεξάρτητα από τη θέληση του κυρίαρχου λαού. Για το άρθρο αυτό είπε ότι δε θα έπρεπε να γίνει καμιά μεταβολή, αλλά να ισχύσουν οι υπάρχουσες διατάξεις του Συντάγματος.

Τα πυρά του βουλευτή του ΚΚΕ δέχτηκε το άρθρο 24. «Ξαφνικά θυμήθηκαν το δικαίωμα στην κατοικία και την ποιότητα ζωής», για να καταστρέψουν τα δάση, είπε χαρακτηριστικά. Ο Α. Σκυλλάκος σημείωσε ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση κινδυνεύουν να χαθούν τα δάση και καταφέρθηκε ιδιαίτερα στη διάταξη, σύμφωνα με την οποία νόμος θα ορίζει τι είναι δάσος. «Ποιος πιστεύει ότι ο κοινός νομοθέτης θα σεβαστεί τα δάση», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του στο άρθρο 25, στο οποίο προβλέπεται ότι η κατάχρηση του δικαιώματος επιφέρει κυρώσεις. «Ο αδύνατος αναγκάζεται να προβεί σε κατάχρηση δικαιώματος», δήλωσε ο βουλευτής, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είχαμε πάνω από δυο - τρεις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν νόμιμες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Αντίθετα, όλες οι άλλες δικαστικές αποφάσεις έκριναν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες». Παράλληλα, ζήτησε να κατοχυρωθεί στο σύνταγμα το δικαίωμα της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων.

Σχετικά με το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι στους δημοσίους υπαλλήλους είπε, ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της άποψης να επεκταθεί και πρόσθεσε ότι θα πρέπει ακόμα και οι δικαστές, οι άντρες των Σωμάτων Ασφαλείας να μπορούν να απεργούν.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, υπερασπίστηκε τις αλλαγές για το άρθρο 24, λέγοντας ότι με την προτεινόμενη αλλαγή έχουμε προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. Τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας ανέπτυξε ο βουλευτής Νίκος Κατσαρός, του Συνασπισμού ο Φώτης Κουβέλης και εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ μίλησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, Η. Νικολόπουλος.

Για το άρθρο 24

Περισσότεροι από 120 επιστημονικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πολιτιστικοί φορείς και δημοτικές παρατάξεις, καθώς και εκατοντάδες πολίτες έχουν υπογράψει την «έκκληση» της Συντονιστικής Επιτροπής, κατά της πρότασης αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή, καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την προτεινόμενη αναθεώρηση, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να προσδιορίζει τι νοείται ως δασική έκταση και τι όχι. Οι αντιδράσεις - όπως μας πληροφορεί η Συντονιστική Επιτροπή - από κοινωνικές οργανώσεις, ειδικούς επιστήμονες, συλλογικά όργανα πανεπιστημίων, πρυτάνεις και άλλους, παίρνουν πλέον διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: Την απόφαση κατά της πρότασης αναθεώρησης που έλαβε το τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Την αντίθεση των Θ. Ξανθόπουλου, πρύτανη του ΕΜΠ, Α. Ανδρεόπουλου και Σ. Σιμόπουλου, αντιπρυτάνεων του ΕΜΠ και Ι. Πολύζου πρώην αντιπρύτανη ΕΜΠ. (Στις αρχές τις εβδομάδας η Σύγκλητος θα συζητήσει το θέμα). Την αντίθεση του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του βουλευτή της ΝΔ, Ν. Παναγιωτόπουλου.

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβερνητικής παράταξης απέναντι στο θέμα, η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει πως «παρά την ανοιχτή διαφοροποίηση του υπουργού Δικαιοσύνης, στη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε να προχωρήσει η δήθεν συναινετική αναθεώρηση με το επιχείρημα ότι "πρέπει να αποφευχθούν παραδοξότητες, προκειμένου να φέρουμε σε πέρας πολύ σημαντικά έργα, τα οποία έχουν εθνική σημασία"».

Σχολιάζοντας, τις δηλώσεις του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλου, ότι «ουδείς μπορεί να υποδύεται τον ερασιτέχνη παντογνώστη, ερασιτέχνη δασολόγο, τον ερασιτέχνη χωροτέκτη πολεοδόμο», η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει: «Του υπενθυμίζουμε ότι ανάμεσα σε όσους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και τις αντιρρήσεις τους για την αναθεώρηση του άρθρου 24 βρίσκονται κορυφαίοι επιστήμονες και πανεπιστημιακοί, πρύτανης και αντιπρυτάνεις ΑΕΙ, πανεπιστημιακοί δασολόγοι, νομικοί, πολεοδόμοι, χωροτάκτες και άλλοι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώνουν το διαρκές έγκλημα κατά του περιβάλλοντος (2007-01-18 00:00:00.0)
Εγκλημα σε βάρος του λαού, του φυσικού πλούτου, του περιβάλλοντος (2007-01-14 00:00:00.0)
Κατά της αναθεώρησης ΟΛΜΕ και μηχανικοί Δημοσίου (2001-02-08 00:00:00.0)
Απόφαση - κόλαφος κατά της αναθεώρησης (2001-02-07 00:00:00.0)
Κατά της αναθεώρησης της προστασίας του περιβάλλοντος (2000-11-28 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το άρθρο 24 (2000-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ