Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο ΟΗΕ και ο γυάλινος πύργος

«Δεν μπορεί ποτέ να 'χουμε/ τόσο χώρο

γι' αγάπη./ Μην προσφέρουμε αυτή τη λέξη/

όταν οι άλλοι περνούν δίπλα μας τσακισμένοι».

Γ. Παναγουλόπουλος.

Ηδιάσκεψη της χιλιετίας έγινε στη Νέα Υόρκη, από 155 χώρες, για να χαρτογραφήσουν το μέλλον του ΟΗΕ στον 21ο αιώνα. Και το συμπέρασμα για τις κινήσεις του ΟΗΕ, συνοψίζεται στις λέξεις παρακμή και ασυναρτησία. Μόνο γενικές παρατηρήσεις. Κλεισμένοι οι δοτοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ στους γυάλινους πύργους τους, ενημερώνονται διαρκώς μέσω του Internet και των ειδησεογραφικών πρακτορείων για τις όποιες τραγωδίες διαδραματίζονται. Τι τους ενδιαφέρει για τους Τσιάπας και τη Ρουάντα, αν σφαγιάζονται κατά χιλιάδες; Τι ενδιαφέρει τον εκπρόσωπο της «νέας τάξης», αν στα σύνορα του πολιτισμένου κόσμου του σύγχρονου κορυφαίου αστού Σάμουελ Χάντιγκτον δεκάδες χιλιάδες «κολασμένοι» Κούρδοι, Ιρακινοί, λοιποί Ασιάτες, Αφρικανοί, Λατινοαμερικανοί και άλλοι προσπαθούν να σπάσουν τις μπάρες και τις αλυσίδες των φυλακών τους; Τι τους ενδιαφέρει για τους κοινωνικά αποκλεισμένους; «Ωρα να λυθούν τα προβλήματα», διακήρυξε ο Ανάν!

Αλλά τα νούμερα για την παγκόσμια ανισότητα είναι τρομακτικά. Η τελευταία σύνοδος των G7 στην Ιαπωνία, κατέγραψε σε παγκόσμια κλίμακα 920 εκατομμύρια ανέργους, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Και, βεβαίως, πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (1,2 δισ.). Στην Ευρώπη 1 στους 6 είναι άπορος και από το 12,2% το 1985 έγιναν 13,7% το 1995 και το 2000 άγγιξε το 19,1%. Αλλά και στη μητρόπολη του καπιταλισμού, με στοιχεία πρόσφατα που αφορούν το 12% των Αμερικανών που είναι μαύροι: άστεγοι 80%, κρατούμενοι φυλακών 50%, ασθενείς με AIDS 40% και άνεργοι 40%. Και το 42% του παιδικού πληθυσμού (μαύροι) διαβιούν σε συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχειας. Επίσης τη δεκαετία 1990-2000: Το εισόδημα του 12% των πιο πλούσιων Αμερικανών αυξήθηκε κατά 26% και των φτωχών από 12% μειώθηκε κατά 17%. Τέσσερα εκατομμύρια οι άστεγοι στις ΗΠΑ. Οι χώρες των G7 μοιράζονται μεταξύ τους μόνο τις 194 από τις 205 μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο. Με πωλήσεις που από το '89 έως το '99 ξεπέρασαν τα 7.000 δισ. δολάρια, πράγμα που αντιστοιχεί στο 40% του παγκόσμιου Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος.

Η τρομακτική συσσώρευση κεφαλαίου δημιουργεί ένταση και φτώχεια παγκοσμίως: Το 50% του χρηματιστηριακού κεφαλαίου στις ΗΠΑ ανήκει στο 1% του πληθυσμού, το 40% του πληθυσμού της δεν καλύπτεται από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο πλούτος μόνο του B. Gates της Microsoft ισοδυναμεί με το εισόδημα του 40% του πληθυσμού. Το πολεμικό σχέδιο, πρωτοβουλία στρατηγικής άμυνας των ΗΠΑ, θα στοιχίσει δύο τρισ. δολάρια, δηλαδή 300 φορές το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της χώρας μας και 40 φορές το εξωτερικό χρέος του Τρίτου Κόσμου.

Η«ευημερία» με ανισότητα είναι αδιέξοδη. Παράγει φτώχεια, πολέμους, πείνα, απολύσεις. Αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσει ο «μοντέρνος» καπιταλισμός της παγκοσμιοποίησης. Μπορεί και αξίζει ο πλανήτης Γη μια άλλη προοπτική, με ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη των λαών. Αυτές τις αξίες μπορούμε να τις κατακτήσουμε με την πάλη μας.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ