Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αφόρητη κατάσταση στα ιδιωτικά γηροκομεία

Τα μεγάλα θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι περιθαλπόμενοι, καταγγέλλει το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Γηροκομείων

Την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς οίκους ευγηρίας, γηροκομεία, άσυλα, και ιδιαίτερα στα ιδιωτικά, με ευθύνη της κυβέρνησης και των θεσπισμένων οργάνων ελέγχου γι' αυτά τα ιδρύματα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τόσο από τις περιοδείες που πραγματοποίησαν τα μέλη του ΔΣ του σωματείου στις περιοχές Γλυφάδας, Χαλανδρίου και Αμαρουσίου, όσο και από αναφορές των μελών του σωματείου φαίνεται ότι η κατάσταση στα εν λόγω ιδρύματα επιδεινώνεται σταθερά.

Ασχημες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, χωρίς ωράρια και ασφάλιση, χωρίς να γνωρίζουν τη νόμιμη μισθοδοσία, τα καθήκοντά τους, τις υποχρεώσεις τους ή τα δικαιώματά τους, είναι η πραγματικότητα που ισχύει στα ιδρύματα αυτά. Σε αρκετές περιπτώσεις μια ανειδίκευτη εργαζόμενη έχει την ευθύνη για τη φροντίδα 40 ή 50 ηλικιωμένων, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και ιδιαίτερα ειδικευμένου νοσηλευτικού.

«Τα μεγάλα και τραγικά θύματα αυτής της κατάστασης είναι κύρια οι περιθαλπόμενοι γέροντες, οι οποίοι στο τέλος της ζωής τους ζουν τον προσωπικό τους "Γολγοθά"», επισημαίνει το σωματείο και τονίζει ότι η απάνθρωπη κατάσταση συμπληρώνεται από την ελλιπή και ανύπαρκτη ιατρική παρακολούθηση.

«Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες είναι ολοφάνερη η παντοειδής ασυλία που απολαμβάνουν, ανεξέλεγκτοι ουσιαστικά, οι ιδιοκτήτες των λεγόμενων μονάδων κερδοσκοπικού χαρακτήρα , καταπατώντας βάναυσα την υπουργική απόφαση Αρ. Π4β/οικ. 3176 -ΦΕΚ(Β)14-6-96», συνεχίζει η ανακοίνωση. Αναφέρει, επίσης, ότι η κατάσταση στα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, εκκλησιαστικά ή φιλανθρωπικά, είναι πιο ανθρώπινη, αλλά και εκεί σημειώνονται ελλείψεις προσωπικού ή ιατρικής παρακολούθησης, όπως ορίζονται στη σχετική υπουργική απόφαση.

«Πιστεύουμε ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες της πολιτείας και των θεσπισμένων οργάνων ελέγχου στους οίκους ευγηρίας, στο χώρο της πρωτεύουσας», επισημαίνει τέλος το σωματείο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπομνήματα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα αυτά έχουν σταλεί στη Νομαρχία Αθηνών, στο υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας, στους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας-Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ