Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λάδι και ελαιοπαραγωγοί σε διωγμό

Οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου σε κινητοποίησή τους
Οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου σε κινητοποίησή τους
Το λάδι, το βασικό προϊόν της Μυτιλήνης, από το οποίο ζούνε χιλιάδες οικογένειες και από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία του νησιού, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οι τιμές του κατρακύλησαν στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Στ. Σκοπελίτης, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, μέλος του ΔΣ της ΕΑΣΛ και πρόεδρος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Ελαιοπαραγωγών, μιλώντας για το σοβαρό αυτό θέμα τόνισε: «Η σημερινή κατάσταση δεν οφείλεται στην προσφορά και στη ζήτηση. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την έλλειψη κάθε μέτρου, που να στηρίζει την τιμή του λαδιού, όταν βρίσκεται στα χέρια του παραγωγού. Για πρώτη φορά στις τελευταίες δεκαετίες, ο παραγωγός, αλλά κι ο καταναλωτής, έχει μείνει ουσιαστικά ξεκρέμαστος και αδύναμος μπροστά στην παντοδυναμία, οικονομική και άλλη, των μεγαλεμπόρων, που αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές και μετά πουλάνε το λάδι σε διπλάσιες ή και πάνω τιμές».

Υπεύθυνη είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, που με τις αποφάσεις της γίνεται ο νεκροθάφτης της ελαιοκαλλιέργειας και συνυπεύθυνη η κυβέρνηση που συμφώνησε και υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις.

Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση για να ξαναλειτουργήσει η κρατική παρέμβαση, με τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα κέρδος για τον παραγωγό, ώστε να μπορεί να ζήσει αυτός και η οικογένειά του και να συνεχίσει τις καλλιεργητικές του προσπάθειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ράφια των σούπερ μάρκετ της Μυτιλήνης πωλούνται εμφιαλωμένα λάδια και σπορέλαια των γνωστών βιομηχανιών, οι περισσότερες των οποίων έχουν περάσει στους ξένους, κι όχι τα λάδια που παράγονται στο νησί. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά και τυριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ