Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΛΠΟΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
Το μοναδικό οικοσύστημα κινδυνεύει

Οι ψαράδες της Λέσβου  εκπέμπουν SOS

 

Είναι η ώρα του ξεψαρίσματος
Είναι η ώρα του ξεψαρίσματος
Δύσκολα βγαίνει το μεροκάματο από τους ψαράδες της παγκόσμια ονομαστής σαρδέλας Καλλονής στον ομώνυμο Κόλπο. Δεν έχουν από πουθενά βοήθεια. Ακριβά τα καύσιμα, ακριβά τα δίχτυα. Κι από την άλλη μεριά να τους ζητάνε να έχουν στη βάρκα ταμειακή μηχανή! Τα περιθώρια κέρδους απ' τη σαρδέλα γι' αυτούς ελάχιστα. Κι οι υποχρεώσεις μεγάλες με τα αυξανόμενα λιμενικά τέλη, που υπολογίζονται με βάση το μήκος της ψαρόβαρκας, με την καταβολή σταθερού ποσού φόρου εισοδήματος, προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια αλιείας, κι ανεξάρτητα αν δούλεψε ή όχι όλη τη χρονιά.

Πολλές υπηρεσίες αλιείας, με τις κυβερνητικές επιλογές χάσανε την αυτοτέλειά τους, ενώ προτάσεις για την αναβάθμιση, που αφορούν την εκπαίδευση, την έρευνα και την αλιευτική νομοθεσία παραμένουν στα χαρτιά...

Το οικοσύστημα στον Κόλπο Καλλονής κινδύνευσε απ' την ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα της KSF, που είχε σκοπό την εκμετάλλευση οστράκων. Ο κίνδυνος δεν εξέλειπε. Οι ψαράδες, όχι μόνο της Σκάλας Καλλονής, αλλά και των άλλων έξι παραλιακών χωριών που βρίσκονται μέσα στον Κόλπο (Πολύχνιτος, Αγ. Παρασκευή κλπ.) με τη συμπαράσταση των βουλευτών του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα και Στ. Σκοπελίτη, προτείνουν, η πολιτεία, σε συνεννόηση μαζί τους, να νομοθετήσει κανόνες ήπιας εκμετάλλευσης, με στόχο την προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος.

Ο Κόλπος της Καλλονής είναι από μόνος του ένα θαυμάσιο φυσικό ιχθυοτροφείο και ένα μοναδικό οστρακοτροφείο, που με λίγο ενδιαφέρον και τη σωστή νομοθεσία, θα μπορούσε να δώσει μεγάλες ποσότητες, απίθανες ποικιλίες και ανεπανάληπτης νοστιμιάς αλιεύματα.

Είπαμε όμως... εάν υπήρχε ενδιαφέρον!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ