Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Χωρίς πρόνοια για την αποκατάσταση

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα σημειώνονται 20.000 εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ 25.000 παιδιά αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα εξαιτίας εγκεφαλικής παραλυσίας. Επίσης, 400 παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο με εγκεφαλική παραλυσία.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας: «Εάν όμως γίνει η σωστή θεραπεία μειώνονται κατά 40% οι επιπτώσεις και η βαρύτητα των κινητικών προβλημάτων των παιδιών αυτών». Ο ΠΣΦ οργανώνει το ετήσιο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριό του στις 10-12 Νοέμβρη 2000 στην Αθήνα με θέμα: «Η κίνηση μέσο και στόχος της θεραπευτικής στρατηγικής».

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Ευ. Τριγώνης,«το 80% του πληθυσμού ενδέχεται να αντιμετωπίσει οσφυαλγία σε κάποια στιγμή της ζωής του». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου Γρ. Πετρόπουλος, δήλωσε πως σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η Ελλάδα είναι πρώτη στον κόσμο σε τροχαία και δεύτερη σε εργατικά ατυχήματα. Ομως, για κάθε 2.500 πολίτες αντιστοιχεί μόνο ένας φυσικοθεραπευτής, ενώ δεν υπάρχουν οργανωμένα κέντρα αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας στη χώρα μας. Επίσης, αν και το επίπεδο των Ελλήνων φυσικοθεραπευτών είναι ανάλογο με των Ευρωπαίων, η χώρα μας υπολείπεται σε κτιριακή υποδομή, σε τεχνικά μέσα και σε σχεδιασμό για την πρόληψη των ατυχημάτων και επισήμανε το πάγωμα των προσλήψεων φυσικοθεραπευτών. Ο φυσικοθεραπευτής, επισήμαναν οι εκπρόσωποι του συλλόγου, έχοντας σαν τελικό στόχο την αποκατάσταση της κινητικής δραστηριότητας, που από διάφορα αίτια μπορεί να διαταραχτεί, αναδεικνύει το θεραπευτικό της ρόλο και χρησιμοποιεί την κίνηση σε συνδυασμό με άλλα φυσικά μέσα, σαν το κυρίαρχο μέσο για την επίτευξη του τελικού θεραπευτικού στόχου του.

Ενόψει μάλιστα του 2004, θα πρέπει να υπάρξει πρόληψη για την αποκατάσταση των μετατραυματικών βλαβών στους αθλητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ