Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Ετοιμες οι μακέτες

Οτι η διαδικασία πρόσληψης εξειδικευμένων συμβούλων που θα βοηθούσαν τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας να εκπονήσει εξειδικευμένες μελέτες για το Ολυμπιακό Χωριό, ήταν αδιαφανής, παραδέχτηκε ουσιαστικά χτες ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΟΕΚ Γ. Ιωαννίδη και την πρόεδρο του «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου!

Ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε σε δημοσιογράφους ότι «για το φόβο των Ιουδαίων» δεν υπέγραψε σχετική υπουργική απόφαση με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα στον ΟΕΚ να προσληφθούν οι σύμβουλοι, την οποία μάλιστα είχε προαναγγείλει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Αύγουστο.

Η χτεσινή συνάντηση έγινε ουσιαστικά για να προβληθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην υπόθεση του Ολυμπιακού Χωριού. Παρουσιάστηκαν η πορεία εξέλιξης του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 125 δισ. δρχ., καθώς και κάποια νεότερα στοιχεία. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικό, δεδομένου ότι οι τελικές αποφάσεις για το έργο και σε τεχνικό επίπεδο εξαρτώνται από τα συμφέροντα που τελικά θα επικρατήσουν όχι μόνο για την κατασκευή του έργου αλλά πολύ περισσότερο για την εκμετάλλευση της Διεθνούς Ζώνης, έκταση στην οποία θα κατασκευαστούν καταστήματα, εμπορικά κέντρα, τράπεζες και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΕΚ, θα κατασκευαστούν συνολικά 2.300 σπίτια από 84 έως 115 τετραγωνικά μέτρα. Οι 1.320 κατοικίες τριών υπνοδωματίων θα είναι από 102 τ.μ. - 115 τ.μ., ενώ θα κατασκευαστούν 980 κατοικίες δύο υπνοδωματίων (από 84 - 97 τ.μ.) Εκεί θα φιλοξενηθούν 17.300 αθλητές, ενώ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα απαραίτητα έργα διαμόρφωσης, θα κατοικήσουν 9.800 - 10.000 μόνιμοι κάτοικοι, δικαιούχοι του ΟΕΚ.

Η ζώνη Γενική Κατοικία θα αναπτυχθεί σε έκταση 428 στρεμμάτων από το σύνολο των 1.240 στρεμμάτων της έκτασης του Ολυμπιακού Χωριού. Οι κατοικίες θα έχουν δύο, τρεις ακόμα και τέσσερις ορόφους.

Η Διεθνής Ζώνη θα αναπτυχθεί σε έκταση 165 στρεμμάτων. Σε αυτήν τα κτίρια θα καταλάβουν έκταση 43 στρεμμάτων, ενώ στα υπόλοιπα 122 στρέμματα θα υπάρχουν πεζόδρομοι, πρασιές, πλατείες και αθλητικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο αν, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι ιδιώτες στους οποίους θα έχει παραχωρηθεί η έκταση, θα μπορούν να εκμεταλλευτούν εμπορικά το σύνολό της, ή μόνο την οικοδομήσιμη επιφάνεια. Επίσης, άγνωστο παραμένει αν η έκταση των 122 στρεμμάτων (πρασιές, πεζόδρομοι κ.ά.) θα παραμείνει η ίδια ή θα μειωθεί αισθητά ώστε να καλυφθούν οι επιχειρηματικές ανάγκες των ιδιωτών...

Κατά τα άλλα, η πολεοδομική μελέτη του έργου εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και πρόκειται να προωθηθεί στο ΣτΕ σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Σύμφωνα με τον Χρ. Πρωτόπαππα, η δημοπράτηση του έργου θα γίνει με δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό, με διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό προμηθειών και έργων του Ολυμπιακού Χωριού, που υπέγραψε προχτές.

Σημειώνεται τέλος, ότι στο Ολυμπιακό Χωριό θα κατασκευαστεί υπόγειος σταθμός υψηλής τάσης της ΔΕΗ που θα κοστίσει 9 δισ. δρχ. Από αυτά τα 6 δισ. δρχ. θα αντληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα 2 δισ. θα τα βάλει η ΔΕΗ και 1 δισ. δρχ. θα βάλει ο ΟΕΚ, δηλαδή οι εργαζόμενοι - δικαιούχοι του ΟΕΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ