Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιβαλλοντικά εγκλήματα

Κώδωνας κινδύνου από τη Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας

Τη στιγμή που η Αθήνα δεν έχει παρά ελάχιστους, πλέον, ελεύθερους χώρους, που οι κάτοικοί της δεν έχουν έναν χώρο να ανασάνουν, την ίδια στιγμή τόσο η κυβέρνηση όσο και ο δήμος, με τα διάφορα «μέτρα» που παίρνουν, καταστρέφουν και το ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει.

Τα μέτρα αυτά, που ισοδυναμούν με περιβαλλοντικά εγκλήματα, επισημαίνει με σχετικό δελτίο Τύπου η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και της Ποιότητας Ζωής, όπου και τα αναφέρει ένα προς ένα:

  • Προχωρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που προστατεύει τα δάση, για να περιορίσουν τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Επικρατείας και να δώσουν το «πράσινο φως» στην καταπάτηση και καταστροφή των δασών.
  • Στον Ελαιώνα γίνεται προσπάθεια εκποίησης οικοπέδων 11 και 58 στρεμμάτων, που προορίζονταν για πράσινο.
  • Για το πάρκο Ριζάρη ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Φωτιάδης, δήλωσε στη Βουλή ότι το πάρκο θα τσιμεντοποιηθεί για χάρη του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.
  • Το οικόπεδο του Θων κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί ολοκληρωτικά, παρά τις πρόσφατες υποσχέσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη. Ο Δήμος Αθηναίων και το ΥΠΕΧΩΔΕ ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, για να κυλά έτσι ο χρόνος υπέρ του Μπ. Βωβού.
  • Στο Γουδί, εκτός των άλλων που σχεδιάζονται σε βάρος του Μητροπολιτικού Πάρκου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία των δημοσιογράφων ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004.
  • Τα αυθαίρετα και παράνομα κτίσματα του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου στο Πεδίον του Αρεως ακόμη δεν έχουν κατεδαφιστεί.
  • Για τα προσφυγικά (Πανόρμου, Λ. Αλεξάνδρας, Καισαριανής, Δραπετσώνας) γίνεται αγώνας δρόμου από διάφορα συμφέροντα για την εκμετάλλευση των οικοπέδων που θα δημιουργηθούν, αν επιτευχθεί η κατεδάφισή τους.
  • Το γήπεδο του Παναθηναϊκού, παρά τις εξαγγελίες, λειτουργεί πάλι στην καρδιά των Αμπελοκήπων, φορτώνοντας προβλήματα την ήδη ταλαιπωρημένη περιοχή και όχι μόνο. Μπαίνουν στο μάτι χώροι που προορίζονταν για πράσινο ή ήδη χρησιμοποιούνταν για να αθλούνται οι νέοι της περιοχής, χώροι τους οποίους θέλουν να κάνουν πάρκινγκ για να εξυπηρετείται το γήπεδο.

Με αυτά τα δεδομένα η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις που η ίδια διαθέτει ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις, βοηθώντας σε πρώτη φάση για την επιτυχία ημερίδας, που οργανώνουν σύλλογοι και επιτροπές αγώνα της περιοχής των Αμπελοκήπων. Η ημερίδα θα γίνει στις 27 του Νοέμβρη στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί το Δήμο Αθηναίων να αναλάβει τις ευθύνες που έχει για τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας και να αντισταθεί στην καταστροφή των ελεύθερων χώρων. Να αλλάξει την απόφαση της πλειοψηφίας, που ευνοεί την τσιμεντοποίηση του Θων. Να φροντίσει ο χώρος του ΚΑΠΑΨ, που έχει παραχωρηθεί στο δήμο από την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου, να καθαριστεί και να παραδοθεί στους κατοίκους ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Να αντισταθεί, τέλος, στην καταστροφή του Ελαιώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εύφλεκτη» η πολιτική για το πράσινο (2001-06-21 00:00:00.0)
Ανάγκη να σωθεί το κτήμα Θων (2001-02-20 00:00:00.0)
Ανάπλαση μέσω κερδοσκοπίας και τσιμεντοποίησης! (2000-11-01 00:00:00.0)
"Οχι" σε ΗΠΑ και Βαρδινογιάννη (1999-07-13 00:00:00.0)
Λαϊκή κινητοποίηση για τους ελεύθερους χώρους (1999-02-19 00:00:00.0)
Να απαντήσουμε με αγώνες (1997-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ