Κυριακή 3 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να απαντήσουμε με αγώνες

Μιλά στο "Ρ" ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", Χρήστος Λαζαρίδης

Τα οικονομικά συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών, των οικοπεδοφάγων, που στήριξαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας μια εντελώς αντιλαϊκή πολιτική, με στόχο τη χρήση των ελεύθερων χώρων ως χώρων κερδοσκοπίας, οδήγησαν στη σημερινή, απαράδεκτη κατάσταση της Αθήνας. Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Λαζαρίδης, νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας και μέλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας",μιλώντας στο "Ρ" σχετικά με την έλλειψη ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στο Λεκανοπέδιο.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως "η οικοδομική νομοθεσία της δεκαετίας του '50 (διπλασιασμός συντελεστή δόμησης, αντιπαροχή κλπ.), που εξέθρεψε την άναρχη και αναντίστοιχη με το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον δόμηση, είχαν ως αποτέλεσμα μια στρεβλή ανάπτυξη της Αθήνας. Δημιούργησαν μια αλόγιστη οικοδομική δραστηριότητα που είχε ως τελικό αποτέλεσμα την πνιγηρή ανοικοδόμηση, την αδηφάγο κατάληψη κάθε ελεύθερου χώρου. Κατέστησαν, μαζί με την αλόγιστη χρησιμοποίηση ενέργειας, το νέφος και γενικά την ατμοσφαιρική ρύπανση, μια Αθήνα αβίωτη, παραδομένη εξ ολοκλήρου στο κεφάλαιο και την καταστροφική μανία των κερδοσκόπων".

Παράλληλα, ο κομμουνιστής νομαρχιακός σύμβουλος σημειώνει πως η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος επιδεινώθηκε με την αυθαίρετη δόμηση σε δασικές και αναδασωτέες περιοχές, την καταστροφή του περιαστικού πρασίνου και ιδιαίτερα των δασών της Αττικής. "Η κατασκευή των διαβόητων μεγάλων έργων, π.χ., της λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας, της δυτικής λεωφόρου Υμηττού και του αεροδρομίου των Σπάτων, θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην καταστροφή και στη ριζική ανατροπή των όρων διαβίωσης των κατοίκων", συμπληρώνει.

Επιπλέον, αναφέρεται "στην εγκληματική αδιαφορία, ευθύνη και πολιτική αναλγησία των κυβερνήσεων για τους τελευταίους ελεύθερους χώρους. Για αυτούς τους χώρους, που στο όνομα της εμπορικής αξιοποίησης, του πλουτισμού, των αναγκών του δημοσίου και της υποταγής στους μεγαλοεκδότες και μεγαλοεργολάβους, κινδυνεύουν άμεσα να τσιμεντοποιηθούν".

Να διασωθούν

Η ΝΑΣ θεωρεί αναγκαίο, το μαζικό κίνημα, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση α και β βαθμού, να συνεχίσει τους αγώνες του για την αξιοποίηση και τη μετατροπή ορισμένων ελεύθερων χώρων σε χώρους πρασίνου, αναψυχής, αθλοπαιδιών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Οι χώροι αυτοί βρίσκονται: Στους Ανω Αμπελοκήπους, το οικόπεδο της ΔΕΗ 16 στρέμματα, του ΚΑΠΑΨ 10 στρ. και του Λαμπρόπουλου 2,6 στρ. Στο Γουδί, 900 στρ. Στον Ελαιώνα, 9.000 στρ., τα οποία "το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη απειλεί άμεσα με τη μελλοντική "εμπορική αξιοποίησή" τους". Στα δικαστήρια της Αθήνας, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, 10 στρ. Στα Κουντουριώτικα, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού 15 στρ. Στο Δέλτα του Φαλήρου, η περιοχή του Φλοίσβου.

Επιπρόσθετα, στο Δήμο Αλίμου, στην περιοχή Τράχωνες, το κτήμα Γερουλάνου που πουλήθηκε στο ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ. Το κτήμα Βεϊκου. Τα Τουρκοβούνια. Το στρατόπεδο Σπυρίδη στην Αγία Παρασκευή. Η πρώην βάση του Ελληνικού, 6.000 στρ. Η δυτική πλευρά του Φιλοπάππου, όπου βρίσκεται και το κοίλο θέατρο. Το οικόπεδο Σερπιέρη στους Αγίους Αναργύρους. Ολοι οι αρχαιολογικοί χώροι. Το πάρκο Ελευθερίας. Το άλσος Ρηγίλλης. Το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας. Το δάσος Χαϊδαρίου. Ο χώρος του Σκοπευτηρίου στην Καισαριανή. Και το οικόπεδο της πρώην ΕΡΙΟΥΡΓΙΑΣ, έκτασης 20 στρ., στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ