Κυριακή 3 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Στο παραπέντε της κατεδάφισης

Στα συμφέροντα των πολυεθνικών θυσιάζεται σήμερα η δημόσια δωρεάν παιδεία με το μπαράζ αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων που επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει μέσα στο καλοκαίρι για την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος. Ομως η καλοκαιρινή βιασύνη του υπουργείου Παιδείας να κάνει νόμο του κράτους σε ένα μήνα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που του υπαγόρευσε η Ευρωπαϊκή Ενωση, στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Οτι φοβούνται τον παράγοντα εκπαιδευτικό και μαζικό λαϊκό κίνημα το οποίο δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του: Τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

Πού όμως συνίσταται η "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση"; Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, η μεταρρύθμιση στο Λύκειο συνίσταται στην εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών που θα οδηγεί στην απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου. Η αξιολόγηση θα γίνεται με εξετάσεις σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ δε θα γίνονται πια γενικές εξετάσεις, αλλά θα λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του Εθνικού Απολυτηρίου. Οι αλλεπάλληλες εξετάσεις προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραπαιδείας, ενώ θα αποθαρρύνουν τους μαθητές από το να συνεχίσουν τις σπουδές στο Λύκειο.

Με τον όρο τριτοβάθμια εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας, όταν κάνει λόγο για "ελεύθερη πρόσβαση" σε αυτήν, εννοεί τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τους Ελεύθερους Κύκλους Σπουδών και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα εισάγονται οι αριστούχοι υποψήφιοι από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκείνοι δηλαδή που θα έχουν τα χρήματα για να πάνε στο φροντιστήριο. Για τους υπόλοιπους, υπάρχουν οι άλλες μορφές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Οι ΕΛΚΥΣ αποτελούνται από δέσμες μαθημάτων σε ένα ή και σε περισσότερα συναφή αντικείμενα. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, ένας ΕΛΚΥΣ μπορεί να είναι τμηματικός, διατμηματικός ή διαπανεπιστημιακός, ενώ ο καθένας θα φτιάχνει το δικό του ατομικό πρόγραμμα σπουδών. Για την παρακολούθηση των ΕΛΚΥΣ προβλέπονται δίδακτρα για όσους είναι πάνω από 25 ετών. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η εκπαίδευση από απόσταση, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση μεταπτυχιακά προγράμματα και θα μπορούν να το παρακολουθούν με δίδακτρα, πτυχιούχοι άνω των 25 ετών.

Η κυβέρνηση πάντως έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι ο διάλογος που επικαλείται είναι μια απάτη, καθώς ούτε καν οι φορείς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι ενημερωμένοι για τα ακριβή σχέδια της κυβέρνησης. Μιλούν σήμερα στο "Ρ" εκείνοι που φοιτούν, διδάσκουν και πληρώνουν τη δημόσια "δωρεάν" παιδεία, για την ανάγκη να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της παιδείας, να είναι σε συνεχή εγρήγορση ενόψει της αντιεκπαιδευτικής επίθεσης και την ανάγκη να οργανώσουν τη δική τους αντεπίθεση μαζί με όλο το λαό για μια παιδεία πραγματικά δημόσια, πραγματικά δωρεάν προς όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ