Κυριακή 3 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΤΗΣΙΑ
Υπάρχει χώρος και για πράσινο

Τα Πατήσια είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση περιοχής όπου κάποιοι ελεύθεροι χώροι θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα ζωής, αν υπήρχε η στοιχειώδης διάθεση του δήμου να συγκρουστεί για τη διεκδίκηση και αξιοποίησή τους.

Η έλλειψη χώρων πρασίνου σε συνδυασμό με την κατοχή της δεύτερης θέσης στην ιεραρχία των πιο πυκνοδομημένων και πυκνοκατοικημένων περιοχών της Αθήνας, καθιστούν επιβεβλημένες τις προσπάθειες για τη διάσωση και τη δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου στην περιοχή. Ωστόσο, τίποτα από τα δύο δε συμβαίνει.

Το κτήμα, Πάτμου και Καραβία,έκτασης 2,1 στρεμμάτων, η μοναδική εστία υψηλού πρασίνου στα Πατήσια, κινδυνεύει από τα σχέδια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), που θέλει να οικοδομήσει στο χώρο σχολικά κτίρια. Την ίδια στιγμή, οι αρκετοί ελεύθεροι χώροι στην ευρύτερη περιοχή του Ε Διαμερίσματος - πρόκειται κυρίως για πρώην εργοστάσια - παραμένουν αναξιοποίητοι, χάρη στην αδιαφορία του Δήμου Αθηναίων.

Σε κέντρο γειτονιάς έχουν μετατρέψει το οικόπεδο Πάτμου και Καραβία οι κάτοικοι. Από το 1989, βρίσκεται υπό την εποπτεία και φροντίδα τους, προκειμένου να αποτρέψουν την οικοδόμηση, από τον ΟΣΚ, σ' αυτό σχολικού συγκροτήματος, που θα στεγάσει τα 79ο και 48ο Δημοτικά Σχολεία και τα αντίστοιχα νηπιαγωγεία. Ο Σύλλογος για την Ποιότητα Ζωής στα Πατήσια και οι κάτοικοι από το 1989 προτείνουν στον ΟΣΚ τρεις χώρους ως εναλλακτική λύση: Τα εργοστάσια Σαρακάκη, Μηναϊδη - Φωτιάδη και Λαμπρόπουλου - Κυπραίου.Στις προσπάθειές τους για τη διατήρηση του κτήματος ως χώρου πρασίνου, δεν είχαν καμία βοήθεια από το δήμο, ο οποίος αντ' αυτών των ενεργειών "προχωρά σε έργα βιτρίνας, όπως τα σιντριβάνια στις γειτονιές και κάποιες μεμονωμένες, και χωρίς γενικότερο σχεδιασμό, πεζοδρομήσεις" - σημειώνει ο Σύλλογος.

Πέρα όμως από το συγκεκριμένο οικόπεδο, υπάρχουν αρκετοί χώροι, πρώην εργοστάσια, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της ποιότητας ζωής στην πόλη, αν βέβαια υπήρχε τέτοια θέληση από τη Δημοτική Αρχή. Οι χώροι αυτοί, όπως τους προσδιορίζει και ο Σύλλογος για την Ποιότητα Ζωής στα Πατήσια είναι: Σαρακάκης, Μηναϊδης - Φωτιάδης, Λαμπρόπουλος - Κυπραίος στην Κολιάτσου, πρώην Φιξ και Βίλα Δρακοπούλου στην Πατησίων, Ναθαναήλ και Καρέντα στα Κάτω Πατήσια, Θέρμιδα στη Ριζούπολη και Εριουργία στα Ανω Πατήσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ