Κυριακή 3 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μανιφέστο του νεοφιλελευθερισμού

Το κείμενο της επιτροπής των νεοσυντηρητικών Χριστιανοδημοκρατικών και Λαϊκών κομμάτων της Ευρώπης αποτελεί πυξίδα για τον εργασιακό μεσαίωνα όπου οδηγούνται οι εργαζόμενοι της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Η στρατηγική των νεοσυντηρητικών κομμάτων υιοθετείται πλήρως από την κυβέρνηση Σημίτη

Οσοι πίστευαν ότι οι "θυσίες" για χάρη του Μάαστριχτ, της "σύγκλισης" και "ευρωπαϊκής ενοποίησης" είναι το τέλος μιας ανηφορικής πορείας και μετά θα επέλθει η πολυπόθητη κοινωνική ευημερία, ασφαλώς πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Η νεοσυντηρητική λαίλαπα που πλήττει τις λαϊκές μάζες στην Ευρώπη χρόνια τώρα, που έχει οδηγήσει 50 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την εξαθλίωση, απλώς είναι... η αρχή.

Οποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στο κείμενο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Σχέδιο Στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη", που έχει συντάξει επιτροπή που ορίστηκε από τους αρχηγούς της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης (Λαϊκά και Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα) και το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα από βουλευτές της ΝΔ.

Ενδεχόμενη εφαρμογή αυτής της στρατηγικής - είναι σίγουρο ότι απηχεί τα στρατηγικά σχέδια και τα συμφέροντα των πολυεθνικών - δε θα αφήσει πέτρα στην πέτρα από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα οδηγήσει κατευθείαν σε καταστάσεις που θυμίζουν, χωρίς υπερβολή, φεουδαρχία.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί να αναφερθούν ορισμένα από τα μέτρα που προτείνονται στο παραπάνω κείμενο, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας:

"Σύναψη ατομικών συμβάσεων, κατάργηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση των μη μισθολογικών δαπανών (εργοδοτικές εισφορές για κοινωνική ασφάλιση), ωράριο σε ατομικό επίπεδο, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, διάλυση των συνδικάτων, κοινωνική ασφάλιση που στηρίζεται περισσότερο στη συνδρομή του ατόμου (αυτασφάλιση), επιδόματα ανεργίας να καταργηθούν κτλ.".

Το όραμα των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης, που στην πραγματικότητα προδιαγράφει μια εφιαλτική προοπτική για τους λαούς της, περιλαμβάνει και τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας εργαζομένων: Των οικιακών βοηθών (!), κοινώς υπηρετών.Θα μπορούσαν, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, "να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε ιδιώτες εργοδότες. Ενα παράδειγμα θα ήταν οι οικιακές υπηρεσίες" (!). Παράλληλα προωθεί την ιδέα των "ισχυρών ανθρώπων" (!), πάνω από τις κυβερνήσεις.

Πρόκειται για μια στρατηγική, την οποία έχει υιοθετήσει πλήρως η κυβέρνηση Σημίτη - όπως και οι 12 κεντροαριστερές κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη της ΕΕ - και επιχειρεί να υλοποιήσει στην πράξη. Το κείμενο των συντηρητικών κομμάτων θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τη γνωστή ομιλία του Κ. Σημίτη στα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον στην "οραματική ενατένισή" του. Ομως οι πούροι συντηρητικοί της ΕΕ, προκειμένου να δικαιολογήσουν την παρουσία τους και τον πολιτικό ρόλο τους, προχωρούν μερικά βήματα παραπέρα, αποκαλύπτοντας έτσι πού θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα οι πολυεθνικές και η χρηματιστική ολιγαρχία. Πρόκειται για στρατηγική εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων, η οποία αν δεν εμποδιστεί και ανατραπεί από τη συντονισμένη και οργανωμένη δράση των εργαζομένων της Ευρώπης, θα οδηγήσει τη "γηραιά ήπειρο" κατευθείαν στο Μεσαίωνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ