Κυριακή 3 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η ενωτική πολιτική του ΚΚΕ στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση

Οι "δογματικοί", "αυτοί που δε θέλουν να συνεργαστούν με κανέναν", "αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τους σημερινούς καιρούς", είναι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όταν αναφέρονται στο ΚΚΕ.

Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αυτές οι εκφράσεις και άλλες παρόμοιες, θα είναι καθημερινά όλο και πιο έντονες. Δε θα γίνεται η αντιπαράθεση στο ζήτημα "ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για τη λύση των προβλημάτων και ποια πολιτική απαιτείται για την αντιμετώπισή τους", τόσο των τοπικών, όσο και των γενικότερων. Αντίθετα, θα γίνεται προσπάθεια από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για μια στείρα αντιπαράθεση, όχι βέβαια με άξονα τα μεγάλα, κρίσιμα προβλήματα του λαού (ανεργία, φορολογία, κλείσιμο επιχειρήσεων, κοινωνική ασφάλιση, παιδεία, ναρκωτικά κλπ.), αλλά ποιος, π.χ., φύτεψε περισσότερα δέντρα ή έκανε, το πολύ, ένα καλό σιντριβάνι. Επειδή οι άλλες πολιτικές δυνάμεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ έχουν ταυτιστεί με την πολιτική της ΕΕ και την προώθηση των προγραμμάτων της θα θέλουν σ' αυτές τις εκλογές να μετρήσουν τα "κουκιά" τους και να αποτελέσουν αυτές ένα τεστ δοκιμασίας της πολιτικής τους και δυνατότητας χειραγώγησης πλατιών λαϊκών μαζών.

Σήμερα, μπορεί να υπάρξει το ενδεχόμενο, στη δική μας δράση να εμφανιστούν δύο αντιλήψεις (βέβαια, αυτές οι αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με τη δική μας πολιτική). Η μία αντίληψη προβάλλεται ως εξής: "Για να μην απομονωθούμε, να συνεργαστούμε με κάποιους απ' τους παραπάνω, για να κερδίσουμε δήμους ή κάποιους δημοτικούς συμβούλους στα δημοτικά συμβούλια". Η άλλη, "να μην συνεργαστούμε με κανέναν και να είναι όλοι "καθαροί" κομμουνιστές στα ψηφοδέλτια".

Αυτές οι δύο αντιλήψεις γεννιούνται ή μπορούν να γεννηθούν, γιατί οι δημοτικές και νομαρχιακές Κινήσεις δεν έχουν ακόμα αναπτύξει αυτή τη δράση που χρειάζεται μέσα στο λαό. Εάν επιδράσουν στις γραμμές μας αυτές οι αντιλήψεις, υπάρχει κίνδυνος να αδρανοποιούνται οι δυνάμεις μας, έτσι ώστε να μην υπάρχει η ανάλογη δυνατότητα να αντιπαλέψουμε τη σημερινή πολιτική που εφαρμόζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα, στη Λέσβο, πολύ συγκεκριμένα είπε το εξής:"Η πορεία προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές για το ΚΚΕ είναι πορεία οργάνωσης της λαϊκής κινητοποίησης γύρω από τα τοπικά και γενικότερης σημασίας λαϊκά προβλήματα για την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα, τη μάστιγα των ναρκωτικών, το πρόβλημα της στέγης, της φορολογίας".

Ακολουθώντας αυτή την πορεία, οι Κινήσεις, στις οποίες δρουν οι κομμουνιστές, μπορούν να γίνουν πόλοι συσπείρωσης, ενωτικής πολιτικής και δράσης, για να συγκρουστούν με άλλες πολιτικές αντιλήψεις που θέλουν τους δήμους και τις νομαρχίες απλά όργανα διοίκησης για τη διαχείριση και την προώθηση της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας έδωσε σαφή κατεύθυνση: Αυτές οι εκλογές να επιβεβαιώσουν την πολιτική της κυβέρνησης του. Οι δημοτικές και νομαρχιακές Κινήσεις, όπου δρουν οι κομμουνιστές, καλούν σε συσπείρωση όλους αυτούς που θέλουν να συγκρουστούν μ' αυτή την πολιτική. Μια πολιτική που θέλει σήμερα ένα δήμαρχο και ένα νομάρχη να στέλνει μόνο κάποια υπομνήματα. Να χάνει το χρόνο του από γραφείο σε γραφείο, για να παρουσιάσει κανένα έργο βιτρίνας. Ο λαός μας, όμως, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ευαίσθητους και συνεπείς αγωνιστές που θα διεκδικούν και όχι από διαχειριστές της σημερινής πολιτικής.

Τα παραπάνω θα προχωρήσουν μόνο εάν οι δημοτικές και νομαρχιακές Κινήσεις που υποστηρίζει το ΚΚΕ δραστηριοποιηθούν πιο αποφασιστικά και οργανωμένα, πιο έντονα και συγκεκριμένα μέσα στο λαό. Να τον ενημερώνουν όσο το δυνατόν καλύτερα για τις δυο ουσιαστικά διαφορετικές, αντίθετες πολιτικές που εκφράζονται στην ΤΑ και να καλέσουν τους εργαζόμενους, το λαό να αγωνιστεί και να δώσει, επίσης, πολιτικό νόημα στην ψήφο του.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και ο λαός μας πρέπει να ενημερωθούν για την πολιτική και τις θέσεις που έχουν οι Κινήσεις, στις οποίες δραστηριοποιούνται και οι κομμουνιστές, στα προβλήματα. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία από τις δικές μας δυνάμεις και έχουν τη δυνατότητα να απλωθούν στις γειτονιές και τα εργοστάσια. Στις σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χωματερές, για τις συγκοινωνίες, για το περιβάλλον, για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, για την υγεία, έχουμε ξεκάθαρη πολιτική και θέσεις που εξυπηρετούν τους εργαζόμενους και το λαό.

Για παράδειγμα, ήρθαμε σε αντίθεση με το σημερινό νομοσχέδιο για την υγεία, προτείναμε ότι η υγεία πρέπει να είναι δημόσια, υψηλής ποιότητας και δωρεάν για όλο το λαό. Ηρθαμε σε αντίθεση με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τις συγκοινωνίες. Ζητήσαμε να είναι ενιαίες στην περιοχή της Αττικής, να είναι δημόσιες με ενιαίο εισιτήριο. Είμαστε η μόνη δύναμη που έχουμε ταχθεί με σαφήνεια ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών των δήμων και προτείναμε να διαμορφωθούν ανάλογοι οργανισμοί για την ουσιαστική εξυπηρέτηση των δημοτών χωρίς πρόσθετους φόρους. Ηρθαμε, επίσης, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθείται στο θέμα των χωματερών κ.α.

Αν αναπτύξουν οι δυνάμεις μας μια τέτοια συνολική δραστηριότητα, θα δημιουργούν προϋποθέσεις και δυνατότητες της πιο πλατιάς συσπείρωσης λαϊκών δυνάμεων στην πολιτική που θα δίνει διέξοδο στα προβλήματα προς όφελος των συμφερόντων των εργαζομένων και θα αναπτύσσει αποτελεσματικά ενωτική δράση στις διεκδικήσεις τους. Ταυτόχρονα, θα ελαχιστοποιούνται οι παράγοντες ή καθόλου δε θα επηρεάζουν αυτοί τις δυνάμεις μας, στην αποδοχή των δύο αντιλήψεων που προαναφέρθηκαν. Και έτσι θα καταφέρουμε να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις των εργαζομένων και του λαού μας ενάντια στη σημερινή πολιτική της γενικότερης συναίνεσης, που επικρατεί ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, όσον αφορά τους λεγόμενους εκσυγχρονισμούς που γίνονται στο όνομα των κατευθύνσεων της ΕΕ και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης της αγοράς και διαμορφώνουν μια ΤΑ όργανο των παραπάνω επιλογών, εντολών και κατευθύνσεων.Αντώνης ΧΟΡΟΖΑΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ