Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
«Εύφλεκτη» η πολιτική για το πράσινο

Παρέμβαση της «Συμπαράταξης» με αφορμή τη φωτιά στο Αττικό Αλσος

«Η πρόσφατη πυρκαγιά στο Αττικό Αλσος είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα για την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ακόμα και σε διαμορφωμένους χώρους πρασίνου». Τα παραπάνω επισημαίνει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» σε σχετική ανακοίνωσή της, σημειώνοντας πως παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες της πρωτεύουσας συνολικά έχουν ανάγκη από περισσότερο πράσινο, εντούτοις, με την ακολουθούμενη πολιτική από το Δήμο Αθηναίων και το ΥΠΕΧΩΔΕ, χάνονται και οι τελευταίοι πνεύμονες οξυγόνου και χώρου αναψυχής.

Η πυρκαγιά ξέσπασε προχτές το μεσημέρι, από τη στιγμή που δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμού του χώρου. Ξερά χόρτα, κλαδιά και κυρίως σκουπίδια ήταν το «προσάναμμα» για τη φωτιά που εκδηλώθηκε. Οπως σημειώνει η «Συμπαράταξη», «αυτή η πυρκαγιά δεν ήρθε ως "κεραυνός εν αιθρία", αλλά ως συνέχεια της εικόνας εγκατάλειψης του Αλσους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου». Η κακή συντήρηση του χώρου, καθώς και η γενικότερη αδιαφορία από τους υπεύθυνους φορείς έχουν μετατρέψει το χώρο, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, σε τόπο διακίνησης ναρκωτικών. «Από την άλλη μεριά οι καταπατήσεις και άλλες παρανομίες εις βάρος του χώρου εντείνονται, λόγω της εσκεμμένης αδιαφορίας των αρμοδίων».

Το Αττικό Αλσος, ωστόσο, αποτελεί μόνο μια παράμετρο της γενικότερης εγκατάλειψης και αδιαφορίας Δήμου και ΥΠΕΧΩΔΕ για το πράσινο στην πρωτεύουσα. Με τη μέχρι τώρα στάση της διοίκησης του δήμου και των αρμόδιων υπουργείων γίνεται φανερή η πρόθεσή τους να τσιμεντοποιήσουν και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους. Πόσο μάλιστα αυτή την περίοδο που, λόγω της Ολυμπιάδας, η επίθεση των μεγαλοεργολάβων και των κερδοσκόπων στους εν λόγω χώρους γίνεται ακόμη πιο έντονη. Τα πρώτα παραδείγματα αναδεικνύουν τις προθέσεις στήριξης των κερδοσκόπων της γης: Το Θων δίνεται στον Μπ. Βωβό, «αδιαφορούν» για τα αυθαίρετα του Μ. Κυριακού στο Πεδίον του Αρεως, σχέδια τσιμεντοποίησης γίνονται για το πάρκο Ριζάρη και του Γουδιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ