Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εισήγηση σωτηρίας δασικής έκτασης στη Χαλκιδική

Στο αέρα βρίσκονται... τα μεγαλεπήβολα σχέδια της εταιρίας Σάνη για οικοδόμηση (με βίλες, πολυτελείς κατοικίες, πισίνες κλπ.) σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων στην περιοχή Σταυρονικήτα Χαλκιδικής, καθώς στη χτεσινή συζήτηση στο Ε` Τμήμα του ΣτΕ προσφυγής οικολογικών οργανώσεων, η πάρεδρος - εισηγήτρια Ο. Παπαδοπούλου πρότεινε την ακύρωση 15 αδειών από τις 28 συνολικά οικοδομικές άδειες.

Η εισηγήτρια πρότεινε να ακυρωθούν οι 15 οικοδομικές άδειες, γιατί αφορούν δασική έκταση, να παραμείνουν οι δέκα που είναι εκτός δασικής έκτασης και να εξεταστούν τρεις που βρίσκονται στις παρυφές του δάσους.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να κριθούν από το δικαστήριο παράνομες και οι 28 άδειες που έχουν χορηγηθεί στην εταιρία Σάνη. Το σημείο - κλειδί για τη νομιμότητα ή όχι αυτών των οικοδομικών αδειών είναι ένα Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) του 1964 που απαγορεύει οποιαδήποτε παρέμβαση στη συγκεκριμένη δασική περιοχή. Σε περίπτωση που κριθεί ότι το προεδρικό διάταγμα έχει ακόμη ισχύ, τότε όλες οι αποφάσεις της Πολιτείας και του τοπικού πολεοδομικού γραφείου για «οικοπεδοποίηση» της περιοχής και στη συνέχεια οι «άδειες ανέγερσης πολυτελών οικοδομών» θα κριθούν παράνομες.

Για το θέμα αυτό το Ε` Τμήμα του ΣτΕ είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν. Μάλιστα, πέρσι, είχε εκδώσει και προδικαστική απόφαση, όπου αναφερόταν ότι από το Σύνταγμα και τη δασική νομοθεσία απαγορεύεται η παροχή άδειας κατάτμησης δασικής έκτασης για οικοπεδοποίηση, ενώ όταν πρόκειται για ιδιωτικό δάσος δεν μπορεί να μεταβληθεί ο χαρακτήρας του, ακόμη και αν γίνεται επίκληση του δημοσίου συμφέροντος.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της εταιρίας Σάνη υποστήριξαν χτες στο δικαστήριο ότι οι οικοδομικές επεμβάσεις στην περιοχή Σταυρονικήτα Χαλκιδικής αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ