Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Σκανδαλώδης πριμοδότηση των μνηστήρων με 6,6 δισ. δρχ.

Πρόσθετη «προίκα» 6,6 δισ. δρχ. προσφέρει η κυβέρνηση στους ιδιώτες, που ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν έναντι «πινακίου φακής» όποιο κομμάτι οι ίδιοι κρίνουν προσοδοφόρο από τον όμιλο εταιριών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).

Οπως ανακοινώθηκε χτες, με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα, εγκρίθηκε η καταβολή πρόσθετης αποζημίωσης 6,6 δισ. δρχ. από το ελληνικό Δημόσιο στην ΟΑ, λόγω της πρόωρης απώλειας των περιουσιακών της στοιχείων στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Με την πρόσθετη αυτή καταβολή, η συνολική αποζημίωση προς την ΟΑ για την «έξωσή» της από το Ελληνικό, ανέρχεται σε 40,268 δισ. δρχ. Βέβαια, το συνολικό κόστος της μετεγκατάστασης της ΟΑ στο ιδιωτικό αεροδρόμιο Σπάτων, σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, ξεπερνά τα 129 δισ. δρχ., ποσό που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στο ακέραιο στην εταιρία. Ωστόσο, η περίοδος (επικείμενο ξεπούλημα) που επέλεξε η κυβέρνηση να καταβάλει τα 6,6 δισ. δρχ., προκαλεί εύλογα ερωτήματα και στην ουσία συνιστά σκανδαλώδη πριμοδότηση των ιδιωτών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η κυβέρνηση πρόβαλε στο παρελθόν τον ισχυρισμό ότι η καταβολή αποζημίωσης στην ΟΑ για την «έξωση» από το Ελληνικό θεωρείται από την ΕΕ ως κρατική ενίσχυση και ως εκ τούτου απαγορεύεται, στη χτεσινή ανακοίνωση του Χρ. Πάχτα, διευκρινίζεται ότι η «αποζημίωση της ΟΑ έχει συμφωνηθεί ήδη από το 1988, καθώς δε συνιστά κρατική ενίσχυση και χορηγείται βάσει της κείμενης νομοθεσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ