Κυριακή 7 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
«ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Στο «γύψο» ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες

Η χώρα μας θα υποχρεωθεί να εκδίδει Ελληνες πολίτες, δε θα μπορεί να αρνηθεί την έκδοση αλλοδαπού υπόπτου, θα ενταθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων

Associated Press

Οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των Ευρωπαίων, μαζί και των Ελλήνων πολιτών, είναι τα πρώτα θύματα του «πολέμου» που κήρυξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας. Η χώρας μας σύντομα αναμένεται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα βάζουν στο «γύψο» δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες και όλα αυτά στο όνομα της συμπόρευσης της Ελλάδας στα κελεύσματα των Ευρωπαίων εταίρων μας και των ΗΠΑ. Αν και τα μέτρα για συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) είχαν δρομολογηθεί εδώ και πολύ καιρό, η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία, για να προχωρήσουν οι ιθύνοντες κύκλοι της ΕΕ στην υλοποίηση των σχεδίων τους, με τις λιγότερες αντιδράσεις εκ μέρους των κοινωνικών οργανώσεων και τα μαζικά κινήματα.

Διαπρεπείς νομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σημαντικές υποχωρήσεις που προωθούνται και έρχονται σε αντίθεση με τους δικονομικούς και συνταγματικούς κανόνες της χώρας μας, κάνοντας παράλληλα έκκληση για υπεράσπιση των όποιων κατακτήσεων στο «κεφάλαιο» που λέγεται ατομικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η δήλωση του ευρωβουλευτή και συνταγματολόγου Δ. Τσάτσου, ο οποίος σε κυριακάτικη εφημερίδα έκανε λόγο για την ανάγκη υπερασπιστής των ατομικών δικαιωμάτων. «H τρομοκρατία, είπε ο Δ. Τσάτσος, έχει ένα μεγάλο τραυματία και αυτός είναι το κράτος δικαίου. Περνάμε, κατ' ανάγκη, σε μια νέα εποχή κρίσης του κράτους δικαίου και επομένως σε μια νέα φάση υπεράσπισής του». Μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος προσπαθεί να συσκοτίσει τα νερά και μιλάει για προσωρινότητα των μέτρων.


Associated Press

Πίσω από τα δύο μέτρα - της έκδοσης ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης και της διατύπωσης του όρου τρομοκρατία, κρύβονται σαρωτικές αλλαγές στον τομέα των ατομικών δικαιωμάτων. Μια πρώτη γεύση έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος με δηλώσεις και συνεντεύξεις μετά τις έκτακτες συνόδους των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Τα μέτρα που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Γενάρη του 2002.

Τι αλλάζει
  • Με το λεγόμενο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης αλλάζει η διαδικασία έκδοσης ύποπτων και κατηγορουμένων, όπως αυτή προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Καταργείται, δηλαδή το τεκμήριο σκοπιμότητας που μέχρι σήμερα μπορούσε να επικαλεστεί ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης. Μέχρι σήμερα, αν ο Αρειος Πάγος αποφανθεί περί μη έκδοσης του εκζητούμενου, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμευόταν με την αρεοπαγίτικη απόφαση. Σε περίπτωση, όμως, που το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο τασσόταν υπέρ της έκδοσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορούσε να επικαλεστεί λόγους σκοπιμότητας (δηλαδή πολιτικούς λόγους) και να μην προχωρήσει η έκδοση. Η δυνατότητα αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης με τις αλλαγές που προωθούνται καταργείται. Να σημειωθεί ότι με τις νέες ρυθμίσεις η Ελλάδα δε θα μπορούσε - για παράδειγμα - να αρνηθεί την έκδοση προσώπων, όπως ήταν ο Παλαιστίνιος «Ρασίντ», ο Κούρδος Οτσαλάν κλπ.
  • Καταργούνται οι διατάξεις για το λεγόμενο «διπλό» αξιόποινο. Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται η χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη να παραδώσει σε άλλη χώρα συλληφθέντα στην Ελλάδα ημεδαπό, με το επιχείρημα ότι στην Ελλάδα οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται δεν είναι αξιόποινες. Ετσι, θα εκδίδονται Ελληνες πολίτες, παρά την αντίθετη απαγόρευση του ελληνικού συντάγματος. Τυχόν άρνηση θα προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο, το οποίο θα υπερισχύει του ελληνικού (αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα αυτό σε διπλανή στήλη).
  • Ο σχεδιαζόμενος εξαιρετικά γενικός ορισμός της τρομοκρατίας θα οδηγήσει σε ποινικοποίηση με αυστηρές ποινές, με τις οποίες θα τιμωρούνται όσοι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις με αφορμή ενέργειες, που δε διαπράχτηκαν από διαδηλωτές, (π.χ. πράξεις προβοκατόρων), τις οποίες θα χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Οσο για τη συνταγματική πρόβλεψη και τους ισχυρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου ότι δε θα εκδίδεται κάποιος για τη δράση του για την ελευθερία, είναι εύκολο να παρακαμφθεί, όταν η χώρα που τον εκζητεί τον θεωρεί τρομοκράτη, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις για το ποια ενέργεια θεωρείται εγκληματική ή τρομοκρατική.

  • Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι στο προσεχές διάστημα θα ενταθούν κρούσματα ηλεκτρονικού φακελώματος, αθρόες παρακολουθήσεις υπόπτων με κάθε τεχνικό μέσο, ανταλλαγή και διασταύρωση προσωπικών δεδομένων μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών.
  • Στην ημερήσια διάταξη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπει κατάλογος με «τρομολίστες», κατονομάζοντας τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ οι χώρες της Ευρώπης θα υποχρεωθούν να φέρουν ονομαστικούς καταλόγους υπόπτων, οι οποίοι, βέβαια, θα δοθούν και στις ΗΠΑ, καθώς αναμένεται να υπογραφούν σχετικές συμβάσεις.
  • Θα υπάρξει διεύρυνση του συστήματος Σέγκεν. Στο θέμα αυτό θα αξιοποιηθούν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

Ρεπορτάζ
Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολα έτοιμα για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας (2003-05-29 00:00:00.0)
Ταυτισμένη με τις ΗΠΑ στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» (2003-05-15 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση συναινεί στον ευρωτρομονόμο (2001-10-18 00:00:00.0)
Ανοιχτή ομολογία για εκχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (2001-10-16 00:00:00.0)
Με «λίφτινγκ» προσπαθεί να περάσει το τρομονομοθέτημα ο Μ. Σταθόπουλος (2001-04-24 00:00:00.0)
«Ενα βήμα μπρος και δύο πίσω» (2000-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ