Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στοιχισμένος στο στόχο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» του κεφαλαίου

Βλέπει «γεωπολιτικές ευκαιρίες» για την αστική τάξη από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Τα σημεία στρατηγικής σύμπλευσης των βασικών αστικών πολιτικών δυνάμεων, ειδικά των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αναδεικνύει ο Κυρ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται για επαφές με μια σειρά παράγοντες, με βασικούς άξονες τη στοίχιση στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της εγχώριας αστικής τάξης.

Ενδεικτικά, μιλώντας στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό της Βοστόνης «Ελληνική Ηχώ», με αφορμή το θέμα της κράτησης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικές φυλακές και την όξυνση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, κάλεσε να έχουμε «εμπιστοσύνη (...) στις διεθνείς μας συμμαχίες, δεν είμαστε μια χώρα μόνη. Είμαστε μια χώρα - μέλος της ΕΕ, μέλος του ΝΑΤΟ, με σταθερούς ιστορικούς δεσμούς με χώρες που μπορούν να μας υποστηρίξουν όταν αισθανόμαστε ότι βάλλονται τα εθνικά μας δίκαια», συμπλήρωσε, εξωραΐζοντας, όπως και η κυβέρνηση, τον επικίνδυνο ρόλο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών όπου συμμετέχει η αστική τάξη.

Μάλιστα, με βάση το γεγονός ότι οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ δεν δείχνουν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο σήμερα, χαρακτήρισε την περίσταση «μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι φερέγγυος, σοβαρός, αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και αυτό δεν θα αλλάξει. Πρέπει να πω ότι αυτή είναι μια πολιτική, που υπηρέτησε και η σημερινή κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι ιδεολογικές της αναφορές ίσως προοιώνιζαν μια άλλη πολιτική. Αυτό είναι σημαντικό όμως. Οτι σήμερα αναγνωρίζεται από σχεδόν όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα η σημασία της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Και ναι, σε μια εποχή όπου η Τουρκία γίνεται νευρική και απρόβλεπτη, ο ρόλος της Ελλάδας ενισχύεται», εκτίμησε, ρίχνοντας και αυτός από την πλευρά του νερό στο μύλο εμπλοκής της χώρας στην υλοποίηση επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, και σε ομιλία του σε ομογενείς στη Βοστόνη, χαρακτήρισε «στρατηγική» του προτεραιότητα «να εκμεταλλευτούμε τις νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής μας. Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή. Είμαστε μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της Ευρωζώνης. Αλλά η περιοχή μας έχει αλλάξει. Η Τουρκία έχει γίνει πολύ πιο επιθετική από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Και θα έφτανα στο σημείο να πω ότι η Τουρκία είναι πλέον μια μη προβλέψιμη, νευρική περιφερειακή δύναμη». Σε αυτό το πλαίσιο, επέμεινε ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ο αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ σ' αυτό το μέρος του κόσμου».

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, είπε ότι «επιβάλλεται» η Ελλάδα να γίνει «ενεργειακός παίκτης» της περιοχής. Οτι «βρίσκεται σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι. Είναι πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων, ταυτόχρονα όμως έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και η ίδια δικούς της ενεργειακούς πόρους που τώρα αρχίσαμε να ερευνούμε τη δυνατότητα αξιοποίησής τους. Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιο ανεκμετάλλευτο ενεργειακό δυναμικό στον τομέα των ΑΠΕ (...) Αρα, για να μη μακρηγορώ, στον καινούργιο ενεργειακό χάρτη, έτσι όπως διαμορφώνεται, είτε μιλάμε για παραδοσιακές μορφές Ενέργειας (υδρογονάνθρακες) είτε για καινούργιες μορφές Ενέργειας (ανανεώσιμες), η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ