Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ψηφίστηκε επί των άρθρων στις αρμόδιες Επιτροπές

Με την ψήφιση επί των άρθρων συνεχίστηκε χτες στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας». Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής, εκτός από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε η Ενωση Κεντρώων, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή δήλωσε επιφύλαξη.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ψηφίζοντας «παρών», τόνισε ότι η σύμβαση «έχει περισσότερο διακηρυκτικό χαρακτήρα. Περιλαμβάνει βέβαια και μια σειρά από θετικά στοιχεία και πλευρές χωρίς όμως σαφή εγγύηση για την προώθηση και εφαρμογή τους στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο διακηρυκτικός χαρακτήρας της Σύμβασης δίνει τη βολική ευκαιρία στην κυβέρνηση να εξαγνιστεί στην "Κολυμπήθρα του Σιλωάμ" από τη βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, από τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και από τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών».

Απαντώντας στον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, ο οποίος προσπάθησε να συγκρίνει τους νόμους της κυβέρνησης με τα δικαιώματα των γυναικών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι «τολμάτε να συγκρίνετε τη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία με τη βία της ανασφάλειας για την πλειοψηφία των γυναικών, της ανεργίας, της εργασιακής ζούγκλας και των απολύσεων εγκύων, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, της εξαθλίωσης, της πορνείας και του trafficking με τη σοσιαλιστική κοινωνία».

Υπογράμμισε ότι «το νεαρό τότε εργατικό κράτος 100 χρόνια πριν εξασφάλισε όλες εκείνες τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές προϋποθέσεις για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Στην πράξη εξασφάλισε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με ειδικά μέτρα προστασίας της μητρότητας. Να βγαίνουν 5 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη απ' ό,τι οι άντρες. Πρωτοπόρησε στη δημιουργία κοινωνικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά δωρεάν για την Υγεία, την Πρόνοια, την Εκπαίδευση, για τη στήριξη της οικογένειας. Διαμόρφωσε το γόνιμο έδαφος, ώστε να περιορίσει τον οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό της γυναίκας στο πλαίσιο του γάμου, χωρίς να σημαίνει ότι εξαλείφθηκαν κοινωνικές αντιλήψεις, συμπεριφορές για τη σχέση μεταξύ των δύο φύλων που επιβίωναν επί αιώνες στις εκμεταλλευτικές κοινωνίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το βλέμμα να στραφεί στις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες της ανασφάλειας και της πολύμορφης βίας (2021-08-04 00:00:00.0)
Με αφορμή την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2021-03-23 00:00:00.0)
Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών δεν προκύπτει σε κοινωνικό «κενό αέρος» (2018-03-10 00:00:00.0)
Υποκριτικές καταγγελίες και διακηρύξεις για τη βία κατά των γυναικών (2017-12-09 00:00:00.0)
Διακηρύξεις και καμπάνιες που δεν θίγουν τις αιτίες του προβλήματος (2016-11-27 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών (2016-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ