Σάββατο 17 Μάρτη 2018 - Κυριακή 18 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Διαπραγματεύσεις, διεργασίες και προβληματισμοί

Με επίκεντρο την «ενδυνάμωση της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως η Ενέργεια και οι μεταφορές, την «αναζήτηση τρόπων για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας», καθώς και τη «συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια», ώστε να «τρέξουν» απρόσκοπτα τα ευρωατλαντικά σχέδια και τα σχετικά επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Βουκουρέστι η υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με τη συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.

Οπως σημείωσε, εξάλλου, αμέσως μετά ο Ν. Κοτζιάς, βασικός στόχος είναι «να γίνει όλη η περιοχή κράτη - μέλη της ΕΕ» και, σε αυτό το πλαίσιο, «προέβλεψε» ότι «θα βρισκόμαστε συχνά μαζί για να υλοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες μας για τις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας, για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο συνεχίζονται και οι διεργασίες σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Τζανακόπουλο, να λέει στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών την περασμένη Πέμπτη πως «οι διαπραγματεύσεις με τη γείτονα συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς. Το σχέδιο τυγχάνει επεξεργασίας από το υπουργείο Εξωτερικών και προγραμματίζεται πάρα πολύ σύντομα και επίσκεψη του υπουργού, του κ. Κοτζιά, στη γείτονα, έτσι ώστε να συζητηθούν όλα τα ζητήματα», προσθέτοντας ότι «βαδίζουμε σε έναν αρκετά θετικό δρόμο αυτήν τη στιγμή». Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη αναμένεται στα Σκόπια στις 22 - 23 Μάρτη.

Προηγουμένως και ο Ελληνας ΥΠΕΞ (στην εφημερίδα «Documento») έλεγε ότι οι πιθανότητες να βρεθεί μια λύση στο Σκοπιανό «είναι μεγαλύτερες απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», επαναλαμβάνοντας την «απόφαση» της κυβέρνησης να λύσει «όποια εκκρεμότητα υπάρχει», με ΠΓΔΜ αλλά και Αλβανία, για «να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στα πραγματικά δύσκολα προβλήματα», όπως τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών αφήνουν να εννοηθεί ότι το κλίμα στα Σκόπια είναι μάλλον αρνητικό, εξαιτίας και της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για επικύρωση του νόμου που πέρασε με 64 ψήφους στις 120 της Βουλής και αφορά την επίσημη χρήση της αλβανικής ως δεύτερης γλώσσας του κράτους, ενώ ο ηγέτης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, Ν. Γκρούεφσκι, προκάλεσε επεισόδιο επιτιθέμενος στον πρόεδρο της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ