Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστική απάντηση στις αυταπάτες και στο κλίμα αναμονής

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συγκέντρωση στην Ομόνοια

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε την επαναφορά των ΣΣΕ, κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ, να αγωνιστούμε για αυξήσεις σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, να συνεχίσουμε την πάλη που έχουν ήδη ανοίξει αρκετοί κλάδοι με απεργίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις», τόνισε από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης στην Ομόνοια ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Επισήμανε πως στο πλαίσιο της εργασιακής ζούγκλας η κυβέρνηση συνεχίζει «να σπέρνει αυταπάτες και να δημιουργεί κλίμα αναμονής ότι κάτι μπορεί να γίνει για τους μισθούς, να υπάρξει αύξηση στον κατώτατο και εκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων τύπου Πορτογαλίας, δηλαδή ενώ έχουν μειώσει το εισόδημα στο μισό, ίσως και παραπάνω, θα μας πετάξουν κάποια ψίχουλα και εμείς πρέπει να είμαστε και ικανοποιημένοι».

«Νέο και παλιό πολιτικό προσωπικό, κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, ενιαία αρνήθηκαν και έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια την πρόταση νόμου των 536 συνδικαλιστικών οργανώσεων», υπογράμμισε, επαναφέροντας την απαίτηση των συνδικάτων να έρθει για συζήτηση στη Βουλή η πρόταση που προβλέπει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, την κατάργηση του διαχωρισμού του μισθού των εργαζομένων με βάση την ηλικία κ.ά.

Στηλίτευσε ακόμα τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που «αυτές τις μέρες, στα κρυφά, προχωρά με τους εργοδότες στην υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ», επικυρώνοντας ξανά το αίσχος των 586 και 511 ευρώ ως κατώτερο μισθό, βάζοντας «άλλη μία ταφόπλακα στους μισθούς, στα μεροκάματα και στα εργασιακά δικαιώματα». «Τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που αποτελούν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα κάνουν τη νύχτα μέρα για να μη μείνει εργάτης που δεν θα μάθει για τις βρωμιές τους, να μην μείνει χώρος δουλειάς όπου δεν θα αποκαλυφθεί ο σάπιος και υπονομευτικός ρόλος που έχουν απέναντι στην εργατική τάξη», τόνισε.

Αναφερόμενος στην απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία για τους εργαζόμενους του κλάδου στις 29 Μάρτη, με αίτημα την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, υπογράμμισε πως συνεχίζονται οι περιοδείες, οι εξορμήσεις και οι συζητήσεις στα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς, ώστε να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα. «Ηρθε η ώρα να δείξουμε τη δύναμή μας, χωρίς εμάς δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα εργοστάσιο», τόνισε ο Μ. Καραντούσας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνει η απεργία υπόθεση των σωματείων και των εργαζομένων.

Κοινός ο εχθρός όλων των εργατών

Χαιρετισμό στους χιλιάδες οικοδόμους και εργαζόμενους στις Κατασκευές που νέκρωσαν την περασμένη Τετάρτη, μέρα πανοικοδομικής απεργίας, τα εργοτάξια και τα γιαπιά, απηύθυνε ο Γιάννης Αναγνώστου, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Υπογράμμισε ότι η πραγματικότητα στον κλάδο των Κατασκευών διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για το «τέλος των μνημονίων» και τη «δίκαιη» ανάπτυξη. «Ενώ πολύ μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ανακαινίζονται στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή της Συγγρού, των νότιων προαστίων, ενώ εκατοντάδες μικρά και μεγάλα εργοτάξια ξεπηδούν, κατασκευάζονται γήπεδα, μεγάλα εμπορικά καταστήματα κ.ά., η πλειοψηφία των ημερομισθίων κυμαίνεται από 25 έως 30 ευρώ, η τζάμπα υπερωριακή εργασία οργιάζει, η ανασφάλιστη εργασία θεριεύει, ενώ μόνο το τελευταίο 15ήμερο είχαμε δύο νεκρούς συναδέλφους σε χώρους δουλειάς», είπε χαρακτηριστικά.

Συνόψισε τη δράση του Συνδικάτου και τα αποτελέσματα που έχει ήδη μετρήσει, βάζοντας «φρένο» στα σχέδια της εργοδοσίας για δουλειά ήλιο με ήλιο, αποσπώντας αυξήσεις για τους εργαζόμενους στην κατασκευαστική εταιρεία «Ακτωρ», ενώ πρόσθεσε πως ο αγώνας συνεχίζεται με τη διεκδίκηση της υπογραφής εργοταξιακών συμβάσεων. «Ολα αυτά έχουν πάντα ως κύριο στόχο την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις», υπογράμμισε.

«Παλεύουμε όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τα μισθολογικά και ασφαλιστικά συμφέροντά μας, αλλά για να προστατεύσουμε και να υπερασπίσουμε το σύνολο της ζωής μας από κινδύνους που πολλαπλασιάζονται», τόνισε ο Γ. Αναγνώστου. Με αφορμή το νέο ναυάγιο και τους νεκρούς πρόσφυγες στο Αγαθονήσι, επισήμανε την ανάγκη να μετατραπεί η οργή και η θλίψη των εργαζομένων «σε οργανωμένο αγώνα κατά των αιτιών που γεννούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, σε αγώνα για απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, κόντρα στα μονοπώλια και τους ανταγωνισμούς τους, κόντρα στα αιματοβαμμένα σχέδια του ΝΑΤΟ, κόντρα στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

«Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους εργάτες της Τουρκίας και των γειτονικών χωρών. Ούτε εμείς, ούτε οι εργάτες στην Τουρκία έχουμε συμφέρον από τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που γεννάνε πολέμους και συγκρούσεις. Αντιμετωπίζουμε τα ίδια βάσανα από την εκμετάλλευση του ιδρώτα μας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, που με τη ρητορική της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" επιδιώκει την αναβάθμιση των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, συνολικά του κεφαλαίου, κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα. Ο αντίπαλός μας είναι ίδιος, το κεφάλαιο, που τσακίζει τη ζωή μας και στον πόλεμο και στην ειρήνη».

Πιο δυνατοί συνεχίζουμε τη μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις

Στη δράση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) για τις Συλλογικές Συμβάσεις, η οποία κλιμακώθηκε την Πέμπτη 15/3 με απεργία στα θέατρα των μεγάλων επιχειρηματιών στην Αθήνα, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Αντωνιάδης, μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου.

«Δεν έγιναν εμπόδιο στη δουλειά μας η απογοήτευση και η λογική τού "τίποτα δε γίνεται", που συναντήσαμε στην αρχή από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων», τόνισε και περιέγραψε την επίμονη δράση που προηγήθηκε της απεργίας: «Με όσες δυνάμεις είχαμε μέσα στα θέατρα, για μήνες τα πολιορκούσαμε, συζητάγαμε με τους εργαζόμενους ηθοποιούς. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, ενώ απευθυνθήκαμε και στους τεχνικούς των θεάτρων, ανεξάρτητα από το αν το σωματείο τους δεν κινούνταν στην κατεύθυνση της διεκδίκησης και η Ομοσπονδία, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ, αρνήθηκε να τους καλύψει. Κάναμε πρωταγωνιστές τα δίκαια αιτήματα για πληρωμένες πρόβες, για δίμηνη εγγυημένη σεζόν, για αμοιβές που να μπορούν να μας ζήσουν, κόντρα στην πληρωμή με ωρομίσθιο. Βρήκαμε σε κάθε θέατρο αυτούς που δεν συμβιβάζονται με αυτήν την κατάσταση, αυτούς που ένιωθαν ότι κάτι πρέπει να γίνει».

Καρπός της δράσης αυτής ήταν η απόφαση για κήρυξη απεργίας, μια μάχη που δόθηκε με επιτυχία. Οπως σημείωσε, το αποτέλεσμα ήταν να απεργήσουν μια σειρά κεντρικά θέατρα, ακόμα και θέατρα στα οποία το Σωματείο δεν έχει δυνάμεις, να αγκαλιάσει η αντιπαράθεση «και τους σπουδαστές δραματικών σχολών, αρκετοί από τους οποίους συμμετείχαν και στην απεργιακή κινητοποίηση».

«Σήμερα νιώθουμε πιο δυνατοί για τη συνέχεια, γιατί έχουμε βάλει στο επίκεντρο της συζήτησης στα θέατρα την ανάγκη για υπογραφή ΣΣΕ. Είμαστε πιο δυνατοί, γιατί έχουμε διαμορφώσει ισχυρότερους δεσμούς με πολλούς εργαζόμενους στο χώρο. Μετράμε δίπλα μας συναδέλφους που δεν θέλουν να συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση. Νιώθουμε πιο δυνατοί, γιατί είμαστε ανάμεσα σε όλα αυτά τα σωματεία, που σήμερα συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για την οργάνωση της πάλης μας για ΣΣΕ», κατέληξε ο Δ. Αντωνιάδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ