Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Αποκαλυπτική η συνάντηση υπουργείου Υγείας - ηγεσίας ΠΙΣ

«Αποκαλυπτική τόσο για τις διαθέσεις από τη μεριά της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, όσο και για τη στάση ηγεσίας - πλειοψηφιών στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου» χαρακτηρίζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών τη συνάντηση που πραγματοποίησε στις 16/3 ο υπουργός Υγείας με το ΔΣ του ΠΙΣ.

Οπως επισημαίνει η ΔΗΠΑΚ, ως «αδιαπραγμάτευτα δεδομένα» για την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκαν οι κλειστοί προϋπολογισμοί και η ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το «δικαιότερο μοίρασμα» των απαράδεκτων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς, όπως και το γεγονός ότι οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ μέσω των συμβάσεων αυτών δεν θα επαρκούν ούτε στοιχειωδώς για την κάλυψη των αναγκών.

«Πρακτικά μοναδικό ζητούμενο είναι η προπαγανδιστική συγκάλυψη του εγκλήματος», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ, «για αυτό το υπουργείο Υγείας απευθύνθηκε στον ΠΙΣ για τη συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας. Σε αυτό το κάλεσμα, η ηγεσία του ΠΙΣ και οι πλειοψηφίες στο ΔΣ πρόστρεξαν να δηλώσουν διαθέσιμοι (...) Αλλοι για να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση άμεσα (βλέπε ηγεσία - προεδρείο του ΠΙΣ, με τους γαλαζοπράσινους συνδικαλιστές στον ΠΙΣ να έχουν δυσδιάκριτες διαφοροποιήσεις από τους κλασικούς κυβερνητικούς συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ - Μέτωπο). Αλλοι για να διεκδικήσουν ακόμα περισσότερη "ελευθερία" στην "αγορά υπηρεσιών υγείας", παραπέρα επέκταση των ομίλων, ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, η ΔΗΠΑΚ Γιατρών απευθύνει κάλεσμα ενιαίου αγώνα, μαζί με τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους όλου του κλάδου, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Αμεση δωρεάν κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων αναγκών των ασθενών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ΠΦΥ. Αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών στην ΠΦΥ, χωρίς καμία συμμετοχή των ασθενών. Ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας αστικού και περιφερειακού τύπου, πλήρως εξοπλισμένα και επαρκή σε αριθμό, στελέχωσή τους με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και με οικογενειακούς γιατρούς, με σταθερές - μόνιμες σχέσεις εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Προσανατολισμός των ΚΥ στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία και όχι να παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες συνταγογράφησης και να παίζουν το ρόλο του φράχτη - επιστημονικοφανούς κόφτη - εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας και δευτεροβάθμιας - τριτοβάθμιας περίθαλψης. Κατάργηση των αντιεπιστημονικών ασφαλιστικών πρωτοκόλλων. Αύξηση στους μισθούς των γιατρών στις δημόσιες δομές. Αμεσα να δοθούν τα αναδρομικά από τις περικοπές στο ιατρικό μισθολόγιο, να αποκατασταθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα πριν τις περικοπές. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Στους αυτοαπασχολούμενους η χρηματοδότηση στον κλάδο σύνταξης να είναι κατά 1/3 από τους ασφαλισμένους και κατά 2/3 από το κράτος. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων, επίδομα ανεργίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός - ΔΠΥ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ